اخلال در نظم و آرامش عمومی

اخلال در نظم و آسایش عمومی چگونه جرمی است؟

جرم ایجاد اخلال در نظم و آسایش عمومی هر عمل و اقدامی است که سبب بر هم خوردن نظم عمومی جامعه و سلب آسایش و آرامش شهروندان می‌گردد. براساس ماده ۶۱۸ قانون مجازات اسلامی 1375، هر کس با ایجاد هیاهو و جنجال یا حرکات غیرمتعارف یا تعرض به افراد موجب اخلال در نظم و آسایش و آرامش عمومی گردد یا مردم را از کسب و کار باز دارد، بزه‌دیده جرم می‌تواند با تنظیم شکواییه اخلال در نظم و آسایش عمومی علیه این شخص شکایت نموده و مرتکب به حبس از سه ماه تا یک سال و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد. در این ماده، مصادیق این جرم به اختصار بیان شده و این مصادیق شامل موارد جنجال، هیاهو، حرکات غیرمتعارف و تعرض به افراد می‌باشد که البته این موارد بسیار کلی بوده و قانونگذار تفصیل آن را به عرف واگذار نموده است.

مستندات قانونی جرم اخلال در نظم عمومی مطابق ماد 618 ق.م :

هرکسی که نظم عمومی را بر هم بزند یا با ایجاد اغتشاش یا حرکات غیرمتعارف یا حمله به مردم یا بازداشت افراد از تجارت، آرامش عمومی را بر هم بزند به حبس از 3 ماه تا 1 سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم می شود. شلاق محکوم است. موارد جنایی این جرم بیان شده و شامل:

عناصر جرم اخلال در نظم عمومی

برای وقوع جرم باید عناصری از جرم وجود داشته باشد که شامل موارد زیر است:

•عنصر حقوقی: که توسط قانونگذار به عنوان اسناد کیفری رفتار شناخته می شود.

• عنصر مادی: عملیات خارجی بیانگر رفتار مجرمانه است.

•عنصر معنوی: اینکه رفتار مجرمان باید همراه با قصد مجرمانه یا تقصیر جزئی باشد.

عنصر قانونی جرم اخلال در نظم عمومی

هرعنوان کیفری باید قبلاً توسط قانونگذار اعلام شده باشد. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ضرورت قانونی بودن جرم در ماده 169 را تشخیص داده است.

• اصل 169 ق.ا: هیچ قانونی برای خروج فعلی یا فعلی طبق قانونی که از آن زمان تصویب شده است، جرم محسوب نمی شود. اگرچه قانون جرم اخلال در نظم عمومی به عنوان جرم خاصی معرفی نشده است، اما ماده 618 قانون مجازات اسلامی را می توان عنصر قانونی این جرم دانست.

• ماده 618 ق.م.ا: هرکس با ایجاد سر و صدا یا ارتکاب اعمال غیرمعمول یا آزار و اذیت مردم نظم عمومی را بر هم بزند یا مردم را به هم بزند، به حبس از 3 ماه تا 1 سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم می شود. علاوه بر این، مواد 617 و 619 قانون مجازات را می توان نمونه هایی از جرایم اخلال در نظم عمومی دانست که بیان می دارد:

• ماده 617 ق.م.ا: هر کسی که قدرت را با چاقو یا هر سلاح دیگری نشان دهد یا از آن استفاده کند یا آن را به عنوان وسیله ای برای آزار و اذیت، اخاذی یا ارعاب یا با کسی استفاده کند اگر شخص مبارز نباشد، باید زندانی شود و از 2 سال تا 6 سال و 74 ضربه شلاق محکوم می شود

• ماده 619 ق.م.ا: هر كس كه كودكان یا زنانی را در مكان های عمومی یا معابر معترض و مزاحمت ایجاد كند یا برخلاف شأن و منزلت آنها با كلمات و اشارات به آنها توهین كند، به دو ماه تا شش ماه حبس و حداكثر 74 ضربه شلاق محكوم می شود.

عنصر مادی جرم اخلال در نظم عمومی چیست؟ 

برای اینکه یک رفتار مجرمانه باشد، علاوه بر پیش بینی رفتار و اجرای مجازات آن  باید عنصر مادی وجود داشته باشد تا جرم نمود ظاهری پیدا کند ، زیرا اگر خلاف این باشد و صرف قصد مجرمانه را برای جرم رخ می دهد آنها باید مجازات شوند. بنابراین این هدف صرفاً مجرمانه نیست و باید ظاهری خارجی داشته باشد. زیرا با نمود خارجی پیدا کردن جامعه آسیب می بیند و به جامعه حق مجازات مرتكب برای جبران خسارت داده می شود.

عنصر معنوی برهم زدن نظم عمومی چیست؟

علاوه بر عنصر قانونی مبتنی بر پیش بینی رفتار مجرمانه در قانون مجازات و عنصر مادی جرم  از جمله وقوع عمل در خارج این عمل باید ناشی از اراده مرتکب باشد، عنصر معنوی می باشد. در تحقق عنصر معنوی یا روانی ، وجود دو عامل ضروری است:

• اراده برای ارتکاب یک عمل یا همان سوء نیت عمومی

• قصد جنایی یا سوء نیت خاص

مصادیق اخلال در نظم و ارامش عمومی

هر جرم کیفری باید قبلاً توسط قانونگذار اعلام شده باشد. قانون اخلال در نظم عمومی را به عنوان یک جرم خاص جرم تلقی نمی کند:

• هرگونه سر و صدا یا حرکات غیرمعمول یا حمله به مردم موجب اخلال در نظم عمومی یا جلوگیری از تجارت افراد می شود.

• هرگونه استفاده از چاقو یا هر نوع سلاح دیگر برای نشان دادن یا نشان دادن قدرت خود وسیله ای برای آزار و اذیت مردم یا اخاذی یا تهدید است، یا درگیری با کسی، اگر نمونه ای از جنگ نباشد، نظم عمومی را برهم خواهد زد و آرامش هر کسی که کودکان یا زنان را در مکانهای عمومی یا معابر آشکار یا مزاحمت ایجاد کند، یا آنها را با کلمات و حرکات مغایر با شأن آنها به آنها توهین کند، از نظر من باعث ایجاد مزاحمت و آرامش عمومی می شود.

آیا اعتراض به سیاست های دولت اگر همراه با شعار باشد مشمول اخلال در نظم عمومی می شود ؟

با توجه به اصل ۲۷ قانون اساسی «تشکیل اجتماعات و راهپیمایی ها بدون حمل سلاح به شرط آنکه مخل مبانی اسلام نباشد آزاد خواهد بود»در این اصل قانون گذار تشکیل اجتماعات را آزاد دانسته است ولی به موجب مصوبه شورای عالی امنیت ملی اخذ مجوز برای برپایی تظاهرات را این شورا الزامی دانسته است پس اگر شخصی در این اعتراضات شرکت نماید و مرتکب رفتار های مندج در ماده ۶۱۸ قانون مجازات اسلامی شود در صورت دستگیری به مجازات اخلال در نظم عمومی محکوم خواهد شد .

آیا نزاع دسته جمعی جرم اخلال در نظم عمومی است؟

درگیری جمعی جرم است. یعنی قانونگذار آن را تحریم کرده و مرتکبان آن را مجازات کرده است. این جرم مربوط به جرم دیگری به نام “اخلال در نظم عمومی” است. حال سوال این است که آیا همه شرکت کنندگان در درگیری به دلیل برهم زدن نظم عمومی مجازات می شوند؟ خواه یک نفر در صحنه درگیری حضور داشته باشد یا نداشته باشد ، درگیری بین این افراد اساساً نمونه ای از ماده 618 قانون مجازات اسلامی نیست.

زیرا ماده 618 مربوط به زمانی است که شخص یا افرادی از قصد قصد سر و صدا می کنند اخلال در نظم عمومی بنابراین اگر چنین قصدی وجود نداشته باشد و چندین نفر با یکدیگر نزاع کنند و در طی این درگیری سر و صدا ایجاد شود، نمی توان گفت که آنها نظم عمومی را بر هم زده اند زیرا اختلافات و دعواها به طور طبیعی با مقداری سر و صدا همراه است. تعارض تعارضی است بین انسانها به گونه ای که درگیری ها در هر دو طرف رخ می دهد. افراد درگیر در درگیری های خیابانی یا خارج از خیابان به حبس محکوم می شوند.

مجازات استفاده از ترقه‌ های غیرمجاز چیست؟

بر اساس ماده 12 قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرقانونی، هرکسی به طور غیرقانونی و غیرقانونی مواد محترقه و شوکر را خریداری ، نگهداری و حمل می کند ، یا آنها را توزیع و فروش می کند یا درگیر می کند معاملات دیگر با آنها دهد به 91 روز تا 6 ماه زندان محکوم می شود. خرید و حمل مواد محترقه غیرقانونی که در جشن ها و تشریفات استفاده می شود از میلیون ریال 500000 تا 10 میلیون ریال جریمه نقدی دارد. اگر واردات این نوع وسایل محترقه نمونه ای از ورود غیرقانونی و قاچاق کالا به کشور باشد، مرتکبان با مجازات مقرر برای قاچاق کالا، ضبط کالا، جریمه نقدی و در برخی موارد  به حبس محکوم میشوند.

مجازات اخلال در نظم عمومی چیست؟

مطابق ماده ۶۱۸ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات، مجازات کسی که در نظم عمومی و آرامش و آسایش عمومی اخلال ایجاد کرده است، حبس و زندان میباشد. مدت مجازات اخلال در نظم عمومی مطابق ماده مذکور سه ماه تا یک سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق میباشد.

خوب است بدانید در ماده مذکور شرایطی قید شده است که وقوع آن شرایط، که ارکان تشکیل دهنده جرم هستند، باید عندالمحکمه به اثبات رسیده، و انتساب نتیجه به متهم نیز باید محرز و مسلم گردد.

مجازات اخلال در نظم عمومی از طریق شرکت در اغتشاشات

مجازات اخلال در نظم عمومی از طریق شرکت در اغتشاشات نیز همان است که در بند فوقانی بیان گردید. لذا باید بدانید که مهمترین نکته در پرونده کیفری با موضوع اتهامی اخلال و اغتشاش، این است که عمل متهم با کدام یک از مولفه های قانونی منطبق است. زیرا ممکن است مورد خارج از موضوع ماده ۶۱۸ باشد و دارای مجازات سنگین تری باشد. همانطور که در قانون درج شده است، ممکن است یک متهم اتهام خود را اخلال یا اغتشاش در نظر بگیرد، درحالیکه عنوان محارب و جرم محاربه به فعل و عمل او صدق کند.

✔نکته: همواره با همراه داشتن وکیل متخصص کیفری به مراجع قضایی مراجعه کنید.

انواع مختلف مجازاتهای ایجاد اخلال در نظم عمومی و امنیت کشور

خوب است بدانید از ماده ۴۹۸ تا ماده ۵۱۲ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی به جرایم مربوط به ایجاد اخلال در نظم و امنیت کشور اختصاص یافته است. لذا انواع مختلف مجازاتهایی که به نوعی دربردارنده مجازات اخلال در نظم عمومی است، بصورت فهرست وار برای شما قید میگردد:

• مجازات حبس از ۳ ماه تا ۱۰ سال که حسب مورد متغیر است.

• جزای نقدی که میزان مبلغ آن مطابق ماهیت جرم ارتکابی تعیین شده و در حق دولت پرداخت میشود.

• شلاق تعزیری که تا ۷۴ ضربه میباشد.

• انواع مجازاتهای اعدام، تبعید، قطع عضو، نفی بلد که برای جرم محاربه میباشد.

• انحلال شخصیت حقوقی.

• مصادره اموال مجرمان به نفع بیت المال.

مجازات اخلال در نظم عمومی در قانون چیست؟

• ماده 618 ق.م.ا: هر رفتاری که نظم عمومی را برهم زده و موجب آزار اعضای جامعه و آسایش و آرامش آنها شود، جرمی است که مجازات آن 3 ماه حبس و 74 ضربه شلاق (مجازات درجه 6) است.

ماده 617 ق: برای افرادی که با چاقو برای آزار و اذیت مردم با چاقو استفاده می کنند در صورتی که عنوان مبارز در مورد آنها نباشد، از 6 ماه تا 2 سال و 74 ضربه شلاق محکوم کرده است. اگر جرایمی که در بالا ذکر شد نتیجه توطئه قبلی و جمعی باشد، هر یک از مرتکبان به حداکثر مجازات محکوم می شوند.

مجازات اخلال در نظم عمومی درجه چند است؟

مجازات اخلال در نظم عمومی مانند سایر مجازاتها درارای درجه بوده و در دسته بندی قرار میگیرد. مطابق ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی، حبس بیش از ۶ ماه تا ۲ سال، درجه ۶ محسوب میشود. لذا مجازات اخلال در نظم عمومی درجه ۶ میباشد. این تعیین درجه، ملاک اعتبار و عمل در تعیین میزان و نوع تخفیف مجازات، تعلیق اجرای مجازات و تعویق صدور حکم است.

مجازات اخلال در نظم عمومی قابل تعلیق است؟

آیا میتوان اجرای مجازات اخلال در نظم عمومی را به حالت تعلیق درآورد؟ پاسخ مثبت است.

زیرا مطابق ماده ۴۶ قانون مجازات اسلامی، در جرایم تعزیری درجه ۳ تا ۸ که جرم ایجاد اخلال در نظم و آسایش عمومی درجه ۶ است، دادگاه میتواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم، اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از ۱ تا ۵ سال معلق نماید. پس امکان اخذ تعلیق در اجرای مجازات برای جرم مذکور وجود دارد.

تعویق در صدور حکم مجازات اخلال در نظم عمومی

بهترین وکیل پرونده اخلال در نظم عمومی میگوید: مطابق ماده ۴۰ قانون مرقوم، در جرایم موجب تعزیر درجه ۶ تا ۸ که دربردارنده جرم ایجاد اخلال در نظم و آسایش و آرامش عمومی نیز هست، دادگاه میتواند پس از احراز مجرمیت متهم با ملاحظه وضعیت فردی خانوادگی و اجتماعی و سوابق و اوضاع و احوالی که موجب ارتکاب جرم گردیده است، در صورت وجود شرایط زیر صدور حکم را به مدت ۶ ماه تا ۲ سال به تعویق اندازد.

✔نکته: بهترین کار اخذ و تعیین وکیل متخصص کیفری است، تا بتواند مولفه های قانونی را در پرونده احراز نموده و نزد مقام قضایی به اثبات رسانیده و صحیحا مورد تقاضا قرار دهد وکیل رضا بهروز شما را به بهترین نحو ممکن یاری میکند ‌.

اثبات جرم ایجاد اخلال در نظم و آسایش عمومی چگونه است؟

جهت پیروزی در شکایت علیه مرتکب جرم اخلال در نظم عمومی و اثبات وقوع جرم می‌توان از امارات، دلایل و مدارکی همچون شهادت شهود، گزارش نیروی انتظامی، تصاویر دوربین‌های مداربسته و تحقیقات محلی استفاده کرد.

احراز موارد ذیل در پرونده الزامی است:

• وجود جهات تخفیف.

• پیش بینی اصلاح مرتکب.

• جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران خسارت وارده.

• فقدان سابقه کیفری موثر.

اعمال تخفیف در مجازات اخلال در نظم عمومی

مجازات اخلال در نظم عمومی قابلیت اعمال مقررات تخفیف در مجازات را دارد. یعنی میتوان برای مرتکب جرم تخفیف در مجازات را اخذ کرد. این امر مستلزم بررسی مساله توسط وکیل و ارایه راهکار دقیق و قانونی توسط ایشان است. زیرا باید احراز گردد که کیفیات مخففه در پرونده مانحن فیه، وجود دارد. یعنی مرتکب جرم از شرایط اعمال تخفیف در مجازات اخلال در نظم عمومی برخوردار است.

دادگاه صالح به رسیدگی جرم اخلال در نظم عمومی:

مرجع صالح برای رسیدگی به جرم اخلال در نظم عمومی به شرح زیر است:

ماده 301 قانون آیین دادرسی کیفری: دادگاه کیفری دوم صلاحیت رسیدگی به کلیه جرایم را دارد مگر اینکه در صلاحیت مرجع دیگری طبق قانون باشد. محاکمه می شوند که صلاحیت رسیدگی به متهم اصلی را دارند. دادگاه صالح برای رسیدگی به جرم اخلال در نظم عمومی دادگاهی است که در آن جرم واقع شده است، یعنی دادگاهی که در آن نظم عمومی بر هم زده شده صلاحیت رسیدگی دارد.

سوالات متداول❔

▪️آیا جرم اخلال در نظم عمومی قابل گذشت است؟

خیر، قابل گذشت نمی باشد.

▪️آیا جرم اخلال در نظم عمومی جزء سوء پیشینه کیفری محسوب می شود؟

خیر، جرم اخلال در نظم عمومی جزو سابقه محکومیت کیفری موثر به حساب نمی آید (باتوجه به ماد ه 25 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 92) و بندهای سه گانه تبصره اول آن).

            ⚖

انواع خدمات حقوقی را از ما بخواهید.  تنظیم لایحه دفاعیه، مطالعه پرونده توسط وکیل مجرب کیفری رضا بهروز ،ارایه مشاوره حقوقی تخصصی و اعلام وکالت بصورت تام در پرونده را از ما بخواهید. مجازات اخلال در نظم عمومی میتواند دارای آینده ای روشن تر نسبت به آنچه که در قانون به عنوان مجازات اولیه برای مرتکب در نظر گرفته شده است باشد هم اکنون با ما تماس در تماس باشید.
09128892520📞

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا