اصلاح شناسنامه

شناسنامه چیست❔

به مدرک هویتی هر شخص که در هنگام تولد از سوی سازمان ثبت احوال برای او صادر می شود، شناسنامه می گویند. به این صورت که از زمان تولد تا زمان مرگ براساس این سند رسمی هویت فرد شناخته خواهد شد.

در هنگام تولد مشخصات فردی مانند نام، نام خانوادگی، محل تولد و تاریخ تولد در شناسنامه ثبت می شود؛ ولی فرد میتواند در آینده نسبت به اصلاح یا تغییر مشخصات آن اقدام کند، البته شرایط خاص خود را می طلبد. همچنین مدارک قانونی مبنی بر اصلاح یا تغییر آن باید وجود داشته باشد تا براساس آن قانون درباره تغییر یا اصلاح آن تصمیم‌گیری کند.

ویژگی های شناسنامه چیست❔

• در صفحه نخست شناسنامه باید مشخصات فردی مانند نام، نام خانوادگی، کد ملی، شماره شناسنامه، نام پدر و مادر،و….

• در صفحه دوم شناسنامه جدید محل تنظیم سند شامل حوزه، شهر و شهرستان و بخش و محل امضاء و مهر مامور تنظیم سند درج شده است.

• درصفحه سوم و چهارم نیز اطلاعات مربوط به ازدواج و طلاق درج می شود و درصفحه پنجم اطلاعات فرزندان و در صفحه ششم اطلاعات و مهر انتخابات درج می شود.

• صفحه هفتم مربوط به درج مهرهای اضطراری و صفحه بعد از آن مربوط به وفات و مشخصات فرد متوفی است

چگونگی اصلاح یا تغییر مشخصات شناسنامه:

ممکن است افراد مختلف نسبت به اصلاح یا تغییر مشخصات شناسنامه خود اقدام کنند، این افراد برای تغییر نام، نام خانوادگی، محل تولد و تاریخ تولد (سن) درخواست های مختلف دارند. در همین راستا می توان بیان کرد که برای هر کدام از تغییر و اصلاحات باید قانون مربوط به آن رعایت شود. همچنین باید شرایط و ویژگی ها لازم برای اصلاح یا تغییر مشخصات شناسنامه وجود داشته باشد، در غیر این صورت مراجع قانونی با درخواست شما موافقت نخواهد کرد.

شرایط اصلاح یا تغییر مشخصات شناسنامه چگونه است❔

شرایط اصلاح و تغییر مشخصات شناسنامه عبارت است :

تغییر یا اصلاح نام :

• نام های دو کلمه ای

• نام های بدون معنی و نامتناسب با جنس

• حذف نام های نامتعارف

• اصلاح اشتباهات املایی

• تشابه نام با دیگر افراد خانواده

• تغییر نام از عربی به فارسی

• تغییر جنسیت

به جز مواردی که بیان شد، ممکن است فردی به نام خود علاقه ای نداشته باشد و به طور کلی بخواهد نام خود را تغییر دهد، این فرد می تواند برای این کار اقدام کند، البته لازم به ذکر است اگر بخواهید نام مذهبی خود را تغییر دهید، تغییر آن بسیار سخت است، در اغلب موارد با آن مخالفت می شود و مراحل سخت تری را باید طی کرد.

برای تغییر یا اصلاح نام کوچک، افراد بالای 18 سال با در داشتن اصل شناسنامه و کپی آن می توانند با مراجعه به ثبت احوال منطقه خود نسبت به تغییر یا اصلاح آن اقدام کنند و راهنمایی های لازم را کسب کند. البته گاهی برای تغییر یا اصلاح نام کوچک باید به دادگاه مراجعه کند و از طریق دادگاه نسبت به تغییر آن تصمیم گیری صورت گیرد. برای افراد زیر 18 سال نیز باید با سرپرست آنها برای تغییر یا اصلاح نام کوچک به مراکز ذی ربط مراجعه کرد.

 تغییر یا اصلاح نام خانوادگی:

• بدون معنی و نامتعارف

• دو یا چند کلمه ای (نام شهر یا روستا انتهای نام خانوادگی باشد)

• ترکیب با مشاغل (به جز نام خانوادگی در انتهای نام شغل باشد)

• نام ایل یا طایفه

در صورت داشتن شرایط و موافقت ثبت احوال، افراد بالای 18 سال با در داشتن اصل شناسنامه و کپی آن می توانند با مراجعه به دادگاه نسبت به تغییر یا اصلاح آن اقدام کنند و با ارائه نامه دادگاه به سازمان ثبت احوال، تغییر یا اصلاحات آن صورت خواهد گرفت.

برای افراد زیر 18 سال نیز باید سرپرست آنها برای تغییر یا اصلاح به مراکز ذی ربط مراجعه کند و تنها در زمانی که نام خانوادگی خود را تغییر یا اصلاح کند، امکان آن برای فرزندان وجود خواهد داشت. لازم به ذکر است در برخی از موارد، این مورد برای افراد بالای 18 سال به خصوص درباره زنان (حتی اگر ازدواج کرده باشد)، نیاز به تغییر یا اصلاح نام خانوادگی پدر است.

تغییر تاریخ تولد در شناسنامه:

فقط یک بار صاحب شناسنامه می تواند سن خودش را اصلاح کند. آن هم در حالی که اختلاف سن واقعی با سن درج شده در اسناد سجلی، به تشخیص کمیسیون ذیربط، بیش از پنج سال باشد.

هر یک از اشخاص زیر اگر خواهان اصلاح تاریخ تولد خود می باشند، می توانند با مراجعه به اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه خود اقدام کنند:

• افراد 18 سال به بالا

• افراد کمتر از 18 سال که دارای حکم رشد باشند

• پدر یا جد پدری، با ارائه شناسنامه خود جهت فرزندان کمتر از 18 سال

تغییر یا اصلاح سن:

در هنگامی که فرد نسبت به سن، تقاضایی تغییر داشته باشد، این دادخواست خود را باید با داشتن مدارک و اصل و کپی شناسنامه به اداره ثبت احوال یا دادگاه ارائه دهد. وقتی که درخواست تغییر سن کمتر از 5 سال باشد، باید برای ثبت درخواست به دادگستری مراجعه کند؛ ولی هنگامی که بالاتر از 5 سال است، احتمال دارد که برای آن کمیسیون تشکیل شود و به پزشک قانونی ارجاع داده شود، سپس براساس نظر دادگاه و پزشک قانونی، برای تغییر سن آن تصمیم گیری خواهد شد.

مرجع صلاحیت دار برای اصلاح سن در شناسنامه :

تغییر سن شناسنامه برای افرادی که ادعا می کنند سن آن ها بیشتر از پنج سال است خیلی دشوار است. برای همین افراد متقاضی برای اصلاح شناسنامه باید به کمیسیونی موسوم به کمیسیون تشخیص سن مستقر در فرمانداری شهرستان محل صدور شناسنامه اش رجوع کند. اعضای این کمیسیون عبارت اند از: فرماندار یا بخشدار، رییس اداره ثبت احوال محل، پزشک منتخب، مدیرعامل سازمان بهداری استان و رییس شورای اسلامی شهر یا بخش. ریاست این کمیسیون بر عهده قاضی دادگاه محل است. صاحب شناسنامه تنها یک بار در طول عمر خود حق دارد از این طریق برای اصلاح سن مندرج در شناسنامه اقدام کند.

تغییر یا اصلاح محل تولد:

زمانی که افراد نسبت به محل تولد، تقاضایی تغییر یا اصلاح درباره آن داشته باشند، با ارائه مدارک مستند می توانند دادخواست خود را از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت کند و از طریق دادگاه برای تغییر آن اقدام کنند.

تغییر نام از اسامی مذهبی به اسامی دیگر در شناسنامه:

افراد بسیاری هستند که به دنبال تغییر نام خود از یک اسم مذهبی به اسم غیر مذهبی هستند و یا برعکس. متقاضیان تغییر اسم می توانند با مراجعه به ثبت احوال نسبت به تغییر نام یا اسم، به نام مورد علاقه خود اقدام نماید. اما مسئله ای که اینجا برای بعضی از افراد وجود دارد این است که ثبت احوال اسم مذهبی اولیه را در صورتی به اسم ثانویه تبدیل می کند که اسم ثانویه هم مذهبی با فروانی نام باشد. و این می تواند مشکل خیلی از افراد جامعه باشد لذا این افراد می توانند با مشاوره گرفتن از وکیل اصلاح شناسنامه شانس خود را برای تغییر نام بالا ببرند. این در حالی است که برای تغییر نام از غیر مذهبی به مذهبی سختی و دشواری خاصی وجود ندارد.

حذف نام همسر سابق از شناسنامه:

طبق قانون ثبت احوال آخرین واقعه ازدواج و طلاق باید در شناسنامه درج گردد. چنانچه واقعه طلاق قبل از زناشوئی انجام گیرد، زن می‌تواند با ارائه گواهی پزشکی قانونی یا حکم دادگاه و سند طلاق خود مستقیما به ثبت احوال مراجعه و با تکمیل فرم‌های مربوطه، تقاضای صدور شناسنامه المثنی کند و در این صورت نام همسر سابق از شناسنامه او حذف می‌شد. این حکم درمورد مرد نیز جاری بود و در صورت وقوع طلاق در دوران عقد، مرد نیز می‌تواند اقدام به حذف نام همسر از شناسنامه کند، اما اداره ثبت احوال از حذف نام همسر در طلاق‌های بعد از برقراری رابطه جنسی خودداری می‌کند. با تمام این اوصاف این امر در سند سجلی ثبت خواهد شد.

نکته ای که در اینجا قابل ذکر است این می باشد که هر ازدواج و طلاقی که در محضر اتفاق می افتد، در شناسنامه ذکر می شود و اعلامیه آن برای ثبت احوال ارسال می شود که در سند اصلی شخص ثبت می گردد و دیگر امکان تغییر در آن وجود ندارد و حتی اگر بر اساس احکام قضایی تغییری پذیرد به صورت توضیحات در آن سند اصلی درج می گردد.در این موارد به دلیل اینکه ازدواج در سند اصلی هویتی شخص در سازمان ثبت شده، امکان حذف آن وجود ندارد. پس اگر شخصی بگوید که می تواند سند را تغییر دهد ادعای کذب کرده است.

اصلاح و تغییر شناسنامه

مدارک مورد نیاز برای اصلاح شناسنامه چیست❔

به طور کلی مدراک مورد نیاز برای اصلاح شناسنامه به صورت زیر می باشد:

• تکمیل فرم مخصوص تعویض شناسنامه

• اصل و کپی شناسنامه

• اصل و تصویر کارت ملی

• دو قطعه عکس برای اصلاح شناسنامه

• گواهی اشتغال به تحصیل برای افرادی که هنوز شناسنامه آن ها عکس دار نشده است.

• تصویر شناسنامه همسر

• تصویر چهار صفحه از سند ازدواج برای افرادی که متاهل هستند.

گرفتن شناسنامه برای افراد بزرگسال چگونه است❔

گاه برای افرادی با ملیت ایرانی پیش می آید با اینکه به سن قانونی (18) رسیده اند اما فاقد شناسنامه یا سایر مدارک هویت دار می باشند. که علت اتفاق افتادن این امر می تواند هر دلیلی باشد. به طوری که میانگین آماری که ثبت احوال اقدام به صدور شناسنامه برای آن ها می کند به پانزده نفر در طول یکسال رسیده است. حال مدارک لازم برای این افراد باید به صورت زیر باشد:

• شهادت نامه مصدق

• برگ درخواست صدور شناسنامه

• چند قطعه عکس برای صدور شناسنامه

• اصل و تصویر شناسنامه والدین، خواهران و برادران و در صورت فوت والدین ارائه گواهی فوت آنان

• ارائه مدارک اثبات نسب از جمله دادنامه حصر وراثت یا حکم نسب در صورت فوت پدر، اقرار نامه رسمی یا اقرار نامه تنظیمی در محل اداره ثبت احوال با حضور والدین

• قبض پرداخت تعرفه بابت هزینه صدور شناسنامه

اگر شناسنامه مفقود یا گم شود باید چه کرد❔

برای آن دسته از افرادی که به هر علتی شناسنامه یا کارت ملی خود را بر اثر یک اتفاق یا هر چیزی دیگر از دست می دهند سازمان ثبت احوال خواسته است که ابتدا در یک زمان منقول صبر نماید و با مراجعه به ثبت احوال یا اداره پست نسبت به گم شدن شناسنامه اطلاع رسانی نمایند. چرا که به علت اطلاع رسانی که درون برگ های شناسنامه یا ورق کارت ملی نوشته شده
(در صورت مفقود شدن مدارک را به پست یا ثبت احوال ها تحویل بدهید) برای همین است که متقاضی باید نسبت به مفقود شدن مدارک صبر نماید. اما اگر بعد از ماندن شناسنامه او پیدا نشد می تواند دادخواست شناسنامه المثنی (شناسنامه المثنی، شناسنامه ای است که در نبود شناسنامه اصلی، صادر می شود) را از ثبت احوال بخواهد.

شرایط ابطال شناسنامه :

• ارتباط صاحب شناسنامه با پژوهشگاه دانشهای بنیادی متوقف شده باشد.

• صاحب شناسنامه دیگر نیازی به شناسنامه ندارد.

• اطلاعات شناسنامه اشتباه و یا غیر صحیح باشد(ثبت سن کمتر یا بیشتر).

• صاحب شناسنامه از آئین نامه ایران گرید پیروی نکرده باشد

اصلاح شناسنامه

نمونه دادخواست اصلاح شناسنامه و تغییر سن تولد :

خواهان ها : …………(مشخصات صاحب شناسنامه )
اقامتگاه : ……….
شماره ملی : ……..

خوانده ها : …………..( ادراه ثبت احوال محل اقامت متقاضی)
اقامتگاه : …………
شماره ملی : …………

خواسته:

تقاضای ابطال شناسنامه شماره …… از لحاظ تولد و تغییر سن

دلایل و مستندات :

۱-رونوشت شناسنامه
۲- عند اللزوم ارجاع امر به کارشناس
۳- شهادت شهود

شرح دادخواست :

ریاست محترم دادگاه عمومی و انقلاب شهرستان……….

با سلام و عرض ادب

به استحضار می رساند شناسنامه که رونوشت آن تقدیم حضور است و در حال حاضر خود نیز از آن استفاده می کنم ،شناسنامه واقعی اینجانب نمی باشد.با این توضیح که والدین در سال ۱۳۷۰ فرزند دختری داشته اند که در ۱۳۷۲سال فوت نموده که والدین به لحاظ بی سوادی یا شاید علاقه شدید به متوفی حاضر به ابطال آن نشده و چند سال بعد(یعنی سال۱۳۷۴) که اینجانب متولد شدم چون برای من شناسنامه نگرفته بودند،شناسنامه شماره….. متعلق نامبرده را به من اختصاص می دهند.لازم به ذکر است در صورت صلاح دید دادگاه محترم پدر و مادرم جهت ادای شهادت اعلام آمادگی نموده اند.
حال نظر به اینکه سن واقعی من با سن مندرج در شناسنامه متفاوت بوده است لذا با تقدیم این دادخواست از دادگاه محترم تقاضای جلب نظر خبره پزشکی قانونی و رسیدگی و صدور حکم مبنی بر الزام خوانده( ثبت احوال محل) به ابطال سند سجلی مورد دعوی و صدور شناسنامه جدید با تاریخ تولد واقعی ….مورد استدعاست.

پیدا کردن وکیل برای اصلاح شناسنامه آن هم برای شناسنامه ای که برای هر فرد فقط یک بار ثبت می شود مگر در موارد خاص مثل گم شدن شناسنامه که آن هم نیازمند دلیل قانع کننده ای برای مفقود شدن شناسنامه می باشد. کاری بسیار سخت و دشواری است، برای همین متقاضیانی که به دنبال اصلاح شناسنامه خود هستند اما نمی دانند برای این تغییر چه کاری باید انجام بدهند این عزیزان می توانند به وکیل مجرب در خصوص موارد مربوط به اصلاح شناسنامه مراجعه کنند وکیل رضا بهروز از صفر تا صد پرونده هایتان همراه شماست تا بهترین نتیجه را دریافت کنید ما شما را در تمامی موارد مربوط به شناسنامه یاری میکنیم .
برای رزرو وقت مشاوره و مشاوره ی تلفنی به صورت شبانه روزی با ما در تماس باشید  09128892520📞

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا