تعریف اعسار از پرداخت محکوم به:
وقتی فردی در دادگاه محکوم به پرداخت بدهی یا ضرر و زیان و امثال آن میشود، در اصطلاح به آن مالی که به پرداخت آن محکوم شده است، محکوم به میگویند. اما همیشه اینگونه نیست که فرد محکوم بتواند محکومبه را پرداخت کند. یا به عبارت دیگر فرد ناتوان از پرداخت است. به این فرد در اصطلاح معسر گفته و به این حالت اعسار میگویند. در این زمان دو راه در پیش دارد. یا مدعی عدم توانایی پرداخت محکومبه به طور کامل میشود، که در حال حاضر چنین ادعایی از افراد پذیرفته نخواهد شد و فرد بر اساس قانون حبس میشود.
اما فرد راه دیگری نیز دارد و آن هم ادعای عدم توانایی پرداخت یکباره محکومبه است. در این حالت فرد مدعی است که معسر بوده و توان پرداخت یکجای محکومبه را ندارد ولی در صورت قسط بندی آن، میتواند اقدام به پرداخت اقساط آن کند. در چنین حالتی اصطلاحا فرد مدعی (اعسار از پرداخت محکومبه )خواهد بود و باید دادخواست اعسار از پرداخت محکومبه تقدیم کند.
انواع اعسار در سیستم حقوقی ایران کدامند؟
در سیستم حقوقی ایران دو نوع اعسار وجود دارد و از آنجایی که شناخت این دو اعسار برای شما عزیزان لازم و ضروریست لذا در خصوص آن توضیحات مختصری را عنوان مینماییم:
• اعسار از پرداخت هزینه دادرسی:
زمانی که شخص قصد داشته باشد که دادخواستی را به مرجع قضایی تقدیم نماید و نیز در زمانی که قصد اعتراض به حکم دادگاه را داشته باشد؛ موظف است که بر اساس نوع خواسته و میزان خواسته به مرجع قضایی هزینه دادرسی پرداخت نماید باید برای تمامی پروندهها با هر موضوعی که باشند و در هر یک از مراجع قضایی که مطرح شده باشند هزینه دادرسی پرداخت گردد و اصولاً در کشور ما مراجعه به دادگستریها به صورت مجانی نیست.
در بسیاری از مواقع شخص خواهان که مکلف به پرداخت هزینه دادرسی است به هر دلیل قادر به پرداخت این مبلغ نبوده و توان و تمکن مالی برای پرداخت هزینه دادرسی را ندارد.قانون برای آنکه چنین اشخاصی از حقوق خود محروم نمانند ساز و کاری را تحت عنوان اعسار از پرداخت هزینه دادرسی در نظر گرفته است.
در واقع این سازوکار برای آن است که عدم توانایی در پرداخت هزینه دادرسی؛ شخص خواهان را از تظلم خواهی محروم ننماید. بنابراین چنین شخصی قانوناً این حق را دارد که همزمان با طرح ادعای اصلی خود؛ در کنار آن تقاضای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی را نیز مطرح نماید.
• اعسار از پرداخت محکوم به:
دومین نوع از اعسار مربوط به اعسار از پرداخت محکوم به میباشد.
به عبارت دیگر « محکوم به » همان موضوع محکومیتی است که در حکم دادگاه نوشته شده است.
مثلاً اگر که شما به موجب حکم دادگاه محکوم به پرداخت یک میلیارد تومان شده باشید به این مبلغ یک میلیارد تومان(محکوم به)میگویند.
قانونگذار برای اشخاصی که توان پرداخت مبلغ محکومیت خود را ندارند سازوکار اعسار از پرداخت محکوم به را در نظر گرفته و به این معناست که شخص با تقدیم دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به عدم توانایی مالی خود را به دادگاه اعلام مینماید و درصدد است که با اثبات این قضیه از پرداخت یک جای موضوع محکومیت معاف گردد و آن را به صورت اقساط پرداخت نماید.
انواع اعسار از پرداخت محکوم به:
بعضی از شکایات که در رابطه با دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به در دادگاه های قضایی مطرح میشوند به شرح ذیل هستند:
•اعسار از هزینه دادرسی:
اگر شخصی توان پرداخت هزینه دادرسی و همچنین هزینه وکیل دعاوی خود را نداشته باشد به غیر از دادخواست اصلی خود میتواند با یک دادخواست دیگر از دادگاه تقاضای عدم پرداخت هزینه دادرسی را هم داشته باشد. البته برای اثبات چنین ادعایی باید ۲ نفر شاهد حتماً وجود داشته باشد.
•دادخواست اعسار از پرداخت مهریه:
چنانچه شخصی توان پرداخت مهریه همسرش را نداشته باشد قاضی این اجازه را دارد تا به شخص بدهکار مهلت دهد. در ابتدا حداقل پیش قسط اعسار را در نظر میگیرد سپس با قسطی کردن مهریه این مشکل را برطرف میکند. البته تشخیص اینکه میزان اقساط مهریه چقدر باشد فقط به اختیار قاضی است. اما معمولاً ۱۰ درصد مهریه به صورت پیش قسط و ۱/۴ درآمد ماهیانه مرد به صورت اقساط ماهانه مشخص میشود.
•اعسار از پرداخت دیه:
در صورتی که شخصی بر اساس رای دادگاه محکوم به پرداخت مبلغی به عنوان دیه شده باشد؛ ولی آن شخص توان پرداخت دیه را نداشته باشد، یقیناً میتواند از دادگاه قضایی درخواست اعسار از پرداخت دیه را بدهد. چنانچه درخواست اعسار از پرداخت دیه پذیرفته شود نیازی نیست شخص مجرم دیه را به صورت یکجا بپردازد. در واقع پرداخت دیه به شکل شرایطی و اقساطی خواهد شد.
دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به:
برای آن که فرد محکوم، درخواست خود را برای بررسی وضعیتش به دادگاه ارائه کند، باید با تقدیم دادخواستی ضمن طرح ادعای خود، صورت کلیه اموال خود شامل تعداد یا مقدار و قیمت کلیه اموال منقول و غیرمنقول، به طور مشروح مشتمل بر میزان وجوه نقدی که وی به هر عنوان نزد بانکها و یا موسسات مالی و اعتباری ایرانی و خارجی دارد، به همراه مشخصات دقیق حسابهای مذکور و نیز کلیه اموالی که او به هر نحو نزد اشخاص ثالث دارد و کلیه مطالبات او از اشخاص ثالث و نیز فهرست نقل و انتقالات و هر نوع تغییر دیگر در اموال مذکور از زمان یکسال قبل از طرح دعوای اعسار به بعد را ضمیمه دادخواست اعسار خود کند.
مراحل درخواست اعسار از پرداخت محکوم به در قانون جدید:
اگر شما توان مالی برای پرداخت بدهی خود را ندارید باید قبل از درخواست اعسار مراحل ذیل را انجام دهید.
• تنظیم استشهادیه محلی
• تهیه لیست منظم از انواع و دارایی فرد معسر
• داشتن حساب در سامانه ثنا
• مراجعه به دفاتر خدمات قضایی و تنظیم یک دادخواست اعسار
• شرکت در جلسات رسیدگی
• پیگیری و استعلام های لازم از طرف قاضی
قانون اعسار جدید:
اعسار از پرداخت محکوم به در قانون جدید کشور به این شرح است که هر شخصی اجازه ندارد به ادعای اینکه فرد معسری است به دادگاه درخواست اعسار بدهد. در واقع شخصی که ادعای اعسار دارد باید مقید چند شرایط مهم باشد:
• فرد حتماً بدهکار باشد.
• اقامه دعوا در دادگاه از سوی مدعی و طلبکار باشد. حتی اثبات شکایت بدون شاهد هم قبول است.
• اثبات اعسار شخص بدهکار و صدور حکم دادگاه به نفع طلبکار باشد.
• صدور رای قطعی دادگاه باید بر محکومیت فرد بدهکار باشد.
• باید از سوی دادگاه اجرائیه ای صادر شود.
• باید تحقیقات لازم از سوی دادگاه انجام شود.
برخی از دلایل اعسار از پرداخت محکوم به:
• محکومعلیه برای اثبات اعسار خود در دعوای اعسار از پرداخت محکومبه و تقاضای تقسیط آن، میبایست دلایل خود را به دادگاه صادرکننده رای ارایه کند.
• یکی از مهمترین دلایل استنادی خواهان دعوای اعسار میتواند استشهادیه تنظیمی باشد.
• با دقت در فرآیند مربوط به دادرسی و توجه به دلایل ابرازی اعسار میتوان به خوبی دریافت که تشریفات قانونی برای استناد به دلیل شرعی شهادت شهود همیشه باید رعایت شوند به طوری که مطابق با ماده 151 قانون آیین
• دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب سال 1378، قاضی دادگاه باید از شهود تعرفهشده متهم دعوت به عمل آورد و حضورا اظهارات آنها را در صورتجلسه درج کند.
• مقررات اتیان سوگند و تحلیف نیز در این زمینه باید رعایت و شهود خواهان اعسار باید در دادگاه بدوی حاضر شوند و گفتههای خود سوگند یاد کنند.
• علاوه بر این مقررات جرح شهود نیز بااهمیت است. در این خصوص دادگاه بدوی میبایست از خوانده دعوای اعسار نیز در یک جلسه جداگانه دعوت به عمل آورد و اظهارات وی را نیز در جرح احتمالی شهود تعرفهشده استماع کند.
• ترتیب قانونی به خوانده دعوای اعسار فرصتی برای اثبات جرح شهود در صورت امکان همچنین امکان ایجاد حق سوال از شهود تعرفهشده خواهان اعسار میدهد.
مدارک لازم برای ارائه دادخواست اعسار از محکوم به:
برای این که دادخواست اعسار از محکوم به را به درستی ثبت کنید باید مدراک لازم را به دادخواست خود ضمیمه کنید.
• دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به
• استشهادیه مبتنی بر اعسار فرد
• لیست کلیه اموال منقول و غیرمنقول
❔چه کسانی میتوانند از اعسار از هزینه دادرسی استفاده کنند؟
طبق ماده ۵۰۴ قانون آیین دادرسی مدنی، معسر از هزینه دادرسی کسی است که به واسطه عدم کفایت دارایی یا عدم دسترسی به مال خود به طور موقت قادر به تأدیه آن نباشد. تشخیص نهایی معسر بودن با دادگاه است و فرد متقاضی باید دلایل موجهی برای اثبات عدم توانایی مالی خود ارائه دهد.
تعدیل اقساط محکوم به و اعتراض به ادعای اعسار:
هر یک از محکومٌله یا محکومعلیه میتوانند با تقدیم دادخواست، تعدیل اقساط را از دادگاه بخواهند. دادگاه با عنایت به نرخ تورم براساس اعلام مراجع رسمی قانونی کشور یا تغییر در وضعیت معیشت و درآمد محکومعلیه نسبت به تعدیل میزان اقساط اقدام میکند.
دادخواست اعسار از چه کسانی پذیرفته میشود؟
دادخواست اعسار از تجار و اشخاص حقوقی پذیرفته نمیشود. این اشخاص درصورتی که مدعی اعسار باشند باید رسیدگی به امر ورشکستگی خود را درخواست کنند.
اگر دادخواست اعسار از سوی اشخاص حقوقی یا اشخاصی که تاجر بودن آنها نزد دادگاه مسلم است طرح شود، دادگاه بدون اخطار به خواهان، قرار رد دادخواست وی را صادر میکند.
درخواست اعسار مجدد:
اگر شخص بدهکاری که ادعای اعسار کرده است برای بار اول به علت داشتن توان مالی کافی تقاضای اعسار آن رد شود. یا اینکه بار اول ادعای اعسار او مورد قبول قرار گرفته شود ولی مجدد به علت ورشکستگی و غیره توان پرداخت بدهکاری خود را به صورت قسطی نداشته باشد.
چنین شخصی میتواند درخواست اعسار مجدد را از دادگاه داشته باشد تا قاضی پرونده دوباره وضعیت مالی او را رسیدگی کند. در این درخواست اعسار مجدد ممکن است قاضی در اقساط محکوم به تعدیل کند و یا شخص بدهکار را از پرداخت هزینه دادرسی و یا پرداخت اجرائیه ثبتی دادگاه معاف نماید.
چگونه اعسار را رد کنیم ؟
شاید این سؤال در ذهنتان باشد که در چه صورت درخواست اعسار از پرداخت محکوم به رد میشود؟ یکی از سؤالاتی که در این پروندهها مطرح میشود این است که چگونه اعسار را رد کنیم ؟ در پاسخ باید گفت محکوم له یا همان طلبکار با ارائه اسناد و برخی مدارک مهم مبنی بر تمکن مالی بدهکار یا همان محکوم علیه میتواند استطاعت مالی شخص بدهکار را ثابت کند. سپس از دادگاه و قاضی درخواست کند که دعوای اعسار آن فرد را رد کند و نپذیرد.
البته علت رد درخواست اعسار محکوم علیه باید از طریق دادگاه احراز شود تا درخواست محکوم له وارد باشد. در این میان قاضی ۳۰ روز برای مهلت دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به را به طور مجدد در نظر میگیرد.
مهلت تقدیم دادخواست اعتراض به حکم اعسار از پرداخت محکوم به چقدر است؟
زمان تقدیم دادخواست اعتراض به حکم اعسار از پرداخت محکوم به یکی از مهمترین مباحثی است که در خصوص مقوله اعسار میتوان از آن نام برد. اهمیت زیاد این مسئله از آن جهت است که تقدیم دادخواست اعتراض به حکم اعسار از پرداخت محکوم به چنانچه در زمان قانونی مطرح شده باشد از قطعی شدن حکم اعسار جلوگیری خواهد کرد.
قانونگذار در خصوص زمان تقدیم دادخواست اعتراض به حکم اعسار از پرداخت محکوم به این چنین مقرر نموده است که:
از زمانی که حکم اعسار به طرفین پرونده ابلاغ می گردد، تنها ۲۰روز برای تقدیم دادخواست اعتراض به حکم اعسار از پرداخت محکوم به فرصت وجود دارد.
در صورتی که در بازه زمانی مزبور، اعتراض به حکم اعسار مطرح نشود، حکم بدوی قطعی خواهد شد و پس از آن امکان اعتراض به آن وجود نخواهد داشت.
چه کسانی حق اعتراض به حکم اعسار را دارند؟
حکم اعسار از پرداخت محکوم به از جمله احکامی است که هر دو طرف پرونده می توانند به آن اعتراض نمایند.
هم شخص بدهکار اگر میزان اقساط تعیین شده در حکم اعسار را مطابق با واقعیت و توان و تمکن مالی خود نداند می تواند به آن اعتراض نماید.
و هم شخص طلبکار نیز اگر چنانچه میزان اقساط را بسیار پائین و به ضرر خود بداند می تواند با تقدیم دادخواست اعتراض به حکم اعسار از پرداخت محکوم به، به حکم اعسار اعتراض نماید.
اگر دادگاه تجدیدنظر اعتراض به حکم اعسار را قبول کند چه می شود و اگر نپذیرد چه می شود؟
وکیل حقوقی رضا بهروز در پاسخ به این عزیزان این چنین بیان میدارد که:
پس از تقدیم دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به توسط شخص بدهکار، دادگاهی که حکم محکومیت را صادر نموده است اقدام به تعیین جلسه رسیدگی مینماید.
و در این جلسه به ادله و مدارک شخص بدهکار و ادعای وی رسیدگی خواهد شد و در نهایت شعبه مزبور اقدام به صدور حکم خواهد کرد این حکم چنانچه در تایید اعسار شخص بدهکار صادر شده باشد قطعاً محکوم به را برای وی به صورت اقساط تعیین خواهد کرد و چنانچه حکم مزبور با همین وضعیت به درجه قطعیت برسد؛ این مسئله بدان معناست که شخص بدهکار از پرداخت یک جای بدهی معاف شده و مکلف است که دین خود را مطابق با اقساطی که در حکم دادگاه تعیین شده پرداخت نماید. بنابراین نمیتوان حکم جلب او را بابت کل طلب دریافت نمود.
اما در صورتی که حکم دادگاه در پرونده اعسار از پرداخت محکوم به در رد ادعای شخص بدهکار باشد و دادگاه تقاضای اعسار از پرداخت محکوم به را قبول ننماید در این صورت چنانچه حکم مزبور به همین کیفیت به قطعیت برسد بدین معناست که شخص بدهکار مکلف است بدهکاری خود را به صورت یکجا پرداخت نماید و در این صورت میتوان پس از قطعی شدن این دادنامه؛ حکم جلب شخص بدهکار را از اجرای احکام تقاضا کرد.
تا اینجای کار مربوط به رسیدگی در دادگاه بدوی بود.
لیکن اگر هر یک از طرفین پرونده دادخواست اعتراض به حکم اعسار از پرداخت محکوم به را به دادگاه تقدیم نمایند، در این صورت پرونده پس از طری تشریفات قانونی به دادگاه تجدیدنظر استان ارسال خواهد شد و این دادگاه پس از بررسی ادله و ادعا و مدارک طرفین، یا حکم دادگاه بدوی را تایید خواهد کرد و یا اینکه آنرا اصلاح و تعدیل خواهد کرد و یا اینکه به طور کلی آن را نقض و ابطال خواهد کرد.
لازم بذکر است که رسیدگی در دادگاه تجدیدنظر استان به صورت غیر حضوری است و حکمی که در آنجا صادر می شود اصطلاحا قعطی و غیر قابل اعتراض و لازم الاجرا خواهد بود.
هزینه دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به در دفتر خدمات قضایی چقدر است؟
مستحضر هستید که تمامی دعاوی که در دادگستری مطرح خواهد شد از دو حالت خارج نیست:
یا این دعاوی در زمره دعاوی مالی هستند: که در این صورت میبایست بر اساس ارزش آنها؛ به دادگستری هزینه دادرسی پرداخت شود.
یا اینکه دعاوی موصوف در زمره دعاوی غیرمالی میباشند که مبلغ هزینه دادرسی دعاوی غیر مالی کاملا مشخص بوده و این مبلغ حداکثر ۱۸۰ هزار تومان میباشد.
نمونه دادخواست اعسار از محکوم به:
مشخصات خواهان: (نام، نام خانوادگی، نام پدر، شغل، محل اقامت)
مشخصات خوانده: (نام، نام خانوادگی، نام پدر، شغل، محل اقامت)
تعیین خواسته و بهای آن: اعسار از پرداخت محکوم به/ و تقاضای تقسیط آن
دلایل و منضمات دادخواست:
۱. فیش حقوقی صادره از سازمان متبوع،
۲. کپی مصدق استشهادیه،
۳. شهادت شهود،
۴. دادنامه شماره … صادره از شعبه … دادگاه عمومی ….
ریاست محترم
با سلام احتراما به استحضار می رساند:
اینجانب … حسب دادنامه شماره … مورخ … صادره از شعبه … دادگاه عمومی … به پرداخت مبلغ … ریال در حق خانم/آقای … محکوم گردیده ام؛ نظر به مشکلات متعدد/ عدم دسترسی به اموالم و با توجه به مستندات تقدیمی، صدور حکم به اعسار اینجانب از پرداخت مبلغ محکوم به / تقسیط مبلغ محکوم به، مستندا به ماده ۳ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب سال ۱۳۹۳ را استدعا دارم.
سوالات متداول❔
▪️ اعسار از پرداخت محکوم به یعنی چه؟
اعسار از پرداخت محکوم به یعنی فرد به دلیل عدم توان و کفایت مالی قادر به پرداخت آنچه نسبت به آن محکوم شده نباشد.
▪️شرایط و مراحل ثبت دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به چیست؟