تجاوز چیست؟
بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی، زمانی آزار جنسی به تجاوز تبدیل میشود که فرد قربانی با «مقاربت بدون رضایت» آزارگر مواجه شود. این مقاربت میتواند توسط آلت جنسی منتسب به مردانه، دیگر اعضای بدن مانند دست و یا اشیا صورت بگیرد.
متجاوز میتواند هر جنس و جنسیتی داشته باشد. هر سه شکل مقاربت معقدی، واژنی و دهانی میتوانند از این تعریف پیروی کنند.
در ایران، بر اساس تبصرهی دوم مادهی ۲۲۵ قانون مجازات اسلامی جدید: «هر گاه کسی با زنی که راضی به زنای با او نباشد، در حال بیهوشی، خواب یا مستی زنا کند، رفتار او در حکم زنای به عنف است. در زنا از طریق اغفال و فریب دادن دختر نابالغ یا از طریق ربایش، تهدید یا ترساندن زنان، اگر چه موجب تسلیم شدن او شود نیز حکم فوق جاری است». در قانون ایران، رابطهی جنسی بدون علقه زوجیت در صورت دخول معادل زنا در نظر گرفته میشود.
انواع تجاوز:
تجاوز میتواند توسط افراد مختلف و در بسترهای متفاوتی روی دهد، به همین خاطر در این مقاله به طور مختصر به اشکال متنوع تجاوز اشاره خواهیم کرد:
•تجاوز توسط فرد آشنا:
این شکل از تجاوز غالبا توسط فردی اعمال میشود که قربانی او را میشناسد و یا به او اطمینان کامل دارد. اعضای درجه یک یا دو خانواده، دوستان نزدیک یا دور، معلم، رئیس، همکار، پزشک و … میتوانند از اعتماد قربانی سوءاستفاده کرده و به او تجاوز کنند.
•تجاوز جنسی با کودکان:
این یکی از نوعهای بسیار وحشتناک تجاوز است که با تخریب حقوق کودکان درگیر میشود و بسیار خطرناک است.
•تجاوز با کمک مواد مخدر یا دارو :
این شکل از تجاوز غالبا در مهمانیها، دورهمیها و یا در قرار اول اتفاق میافتاد. تجاوزگر با استفاده از داروی خواباور یا بیهوش کننده، قربانی را در وضعیتی که حواس خود را از دست داده و خوابآلوده است قرار میدهد.
•تجاوز در چارچوب رابطه زناشویی:
این شکل از تجاوز در رابطههای زناشویی و یا پارتنری اتفاق میافتد. در این شکل از تجاوز یکی از طرفین نه تنها رضایت بلکه عاملیت لازم و کافی برای رابطهی جنسی را نداشته ولی توسط طرف مقابل مجبور به برقراری رابطهی جنسی میشود. این شکل از تجاوز میتواند تا سالها ادامه پیدا کند.
• تجاوز گروهی:
این شکل هولناک از تجاوز جنسی زمانی صورت میگیرد که فرد توسط چندین نفر و به صورت گروهی مورد تجاوز جنسی قرار بگیرد. این شکل از تجاوز گاها میتواند باعث مرگ قربانی (به دلیل جراحتهای وارده) شود.
•تجاوز جنگی:
این نوع از تجاوز غالبا در زمان جنگ و توسط نظامیان و سربازان صورت میگیرد و سابقهای دیرینه دارد. یکی از زوایای پنهان جنگها همین تجاوزهایی است که در طول آن صورت میگیرد و معمولا با خشونت همراه است.
•تجاوز همراه با فریب:
همانطور که قبلا اشاره کردیم تجاوز رابطهی جنسی بدون رضایت است اما همیشه این عدم رضایت قربانی به راحتی قابل تشخیص نیست. در این شکل از تجاوز، فرد متجاوز قربانی را با فریب دادن، تهدید کردن و یا باجگیری مجبور به برقراری رابطهی جنسی میکند. در این وضعیت قربانی برخلاف میل خود، برای رهایی از یک وضعیت مجبور است به رابطهی جنسی تن دهد.
•تجاوز اصلاحی:
این شکل از تجاوز غالبا قربانیانش را از بین اقلیتهای جنسی (LGBTQI) انتخاب میکند. در این وضعیت متجاوز برای اصلاح و یا حتی تنبیه قربانی که خود را با جنسیتی غیر از زن و مرد هویتیابی میکند دست به تجاوز میزند.
در تمامی اشکال تجاوز، این قدرت است که نقش اصلی را ایفا میکند. سربازی که جان قربانی ترسیده از مرگ را در مشت گرفته، رئیسی که کارمند فرودست خود را در ازای حقوق بیشتر فریب میدهد، همسری که به صرف حضور در یک رابطهی زناشویی پارتنر خود را ملزم به تبعیت از خواستههای جنسی خود میداند و یا فرد دگرجنسخواهی که به دلیل برخورداری از قدرت، دیگران را قربانی کند، همگی از قدرت برای نفوذ بر فرودست خود استفاده میکنند واین اعمال قدرت میتواند اثراتی دائمی بر جسم و روان قربانی باقی بگذارد.
جرم تجاوز جنسی چیست؟
جرم تجاوز جنسی در میان دسته اي از جرایم قرار دارد که نظم عمومی جامعه را به خطر می اندازد. تحقّق جرم تجاوز جنسی نیازمند عنصـر روانـی است. بـه ایـن معنی که مرتکب یک جرم چنانچه قصد نقض قانون را داشته باشد جرم او عمدي و اگـر در اثـر غفلت و ناآگاهی موجبات نقض قانون جزایی را فراهم کرده باشـد عمـل او غیـر عمـدي خواهـد بود.
به گفته وکیل خانواده رضا بهروز اگر مردي تصمیم داشته باشد که اقدام به برقراري رابطه جنسی با یک زن نماید درحالیکـه میداند آن زن رضایتی به این کار ندارد تا آنجا که بتوان قصد وي را در این زمینـه احـراز نمـود باید گفت وي مرتکب جرم تجاوز جنسی شده است.
در جرم تجاوز جنسی قربانیان جرم فقط زنان نیستند و این جرم ممکن است برای مردان و یا کوکان نیز اتفاق بیفتد. چنانچه مرتکب جرم برای ارتکاب جرم از فشار روانی مانند اغفال و یا فشار فیزیکی مانند کتک زدن استفاده کند عمل او تجاوز تلقی می شود.
اهمیت رضایت:
تا به اینجا بارها و بارها اشاره کردیم که هر شکلی از رابطهی جنسی بدون رضایت هر یک از افراد حاضر در یک رابطه تجاوز نام دارد.
این فقط تجاوز نیست که نیاز به رضایت دارد، بلکه هر شکلی از رابطهی فیزیکی، کلامی و مجازی بین دو یا چند نفر نیاز به رضایت افراد حاضر در آن حلقهی اجتماعی را دارد. در تجاوز زناشویی گفته شد که حتی رابطهی جنسی در بستر زناشویی/پارتنری نیاز به رضایت و عاملیت طرفین دارد. رضایت یک قرداد کلامی داوطلبانه، هوشیارانه، با میل، برابر،همزمان و صادقانه است. همچنین رضایت یک قرارداد کلامی فعال است که در طول تمام مراحل رابطهی جنسی شما جریان دارد و هر لحظه میتوان آن را تغییر داد. هر دو فردی که تمایل به برقراری رابطهی جنسی به هر شکلی دارند باید قبل و یا حتی در حین آن مداما از رضایت طرف مقابل آگاهی یابند. برای مثال قبل از شروع آن میتوان با پرسیدن از طرف مقابل و در حین آن با در نظر گرفتن عاملیت طرف مقابل این رضایت را کسب کرد.
منظور از عاملیت در حین رابطه جنسی، تمایل، شوق و مشارکت افراد حاضر در آن رابطه است. وقتی از طرف مقابل در مورد رضایتش برای برقراری رابطهی جنسی میپرسید فقط به یک پاسخ کوتاه «بله» یا «خیر» کفایت نکنید. بهترین کار این است که از شریک خود در آن رابطهی جنسی بخواهید احساس و خواستههای خود را برای شما بازگو کند.
تجاوز جنسی از نظر حقوقی چیست؟
از نظر حقوقی تجاوز همان زنای به عنف (زنان) و یا لواط به عنف (مردان) می باشد. لذا، نزدیکی جنسی با شخصی که به این امر رضایت نداشته باشد همان تجاوز جنسی گفته می شود. از نظر قانونی وارد کردن آلت جنسی مرد در واژن یا مقعد زن یا مرد دیگر بدون رضایت فرد قربانی تجاوز جنسی بوده و قانونا جرم تلقی می گردد.
همچنین حسب ماده 244 قانون مجازات اسلامی هرگاه کسی با زنی که راضی به زنای با او نباشد در حال بیهوشی، خواب یا مستی زنا کند، رفتار او در حکم زنای به عنف است. در زنا از طریق اغفال و فریب دختر نابالغ یا از طریق ربایش، تهدید و یا ترساندن زن اگر چه موجب تسلیم شدن او شود نیز حکم فوق جاری است.
همچنین در تبصره این ماده بیان شده است که در صورتیکه متجاوز، قربانی را بیهوش ، خواب یا مست نموده و سپس اقدام به برقراری نزدیکی جنسی نماید، یا اینکه با فریب دختر نابالغ حتی با رضایت وی ، وارد رابطه جنسی با وی شده، یا اینکه پس از ربودن قربانی، او را در مقابل خود تسلیم کرده و بدون اعمال خشونت با وی نزدیکی کند، باز هم تجاوز صورت گرفته و فرد متجاوز طبق قانون تعقیب و مجازات خواهد شد.
در کشور ما طبق قوانین تصویب شده تجاوز به عنف جرم تلقی شده و برای آن مجازاتی تعیین شده است. تجاوز به عنف نه تنها در ایران بلکه در تمام کشورها هم مانند ایران این عمل را جرم انگاشته شده مجازات کیفری در نظر گرفته شده است.
در لغت عنف به مفهوم و معنای زور و اجبار است و تجاوز به عنف به معنای تجاوز با اکراه و زور می باشد. به عبارت روشن تر اصطلاح تجاوز به عنف به معنای انجام نزدیکی جنسی با زور و بدون رضایت زن می باشد.همچنین طبق قوانین مدون تجاوز به عنف در زمره و چهارچوب مجازات جنایی قرار می گیرد.
✔نکته مهم و حائز اهمیت در این بخش این است که حتما تجاوز به عنف باید خارج از رابطه تعریف شده و ازدواج دائم یا موقت باشد. به معنا و مفهوم دیگر تجاوز به عنف نوعی زنا هم تلقی می شود که با توجه به عدم رضایت قربانی صورت گرفته باشد.
با توجه به موارد فوق الذکر باید خاطر نشان کرد که توسل به زور و خشونت جنسی در روابط میان زن و شوهر تجاوز به عنف تلقی و محسوب نمی شود.
حکم قانون در تجاوز جنسی به دختر باکره در ایران
برای بررسی حکم جرم تجاوز جنسی مرد به دختر باکره و غیر باکره، باید متن مواد 231 قانون مجازات اسلامی، همچنین، صدر و بند ت ماده 224 این قانون را مورد بررسی قرار داد.
صدر و بند ت ماده 224 قانون مجازات اسلامی، در حکم تجاوز جنسی به دختر مقرر می دارند: “حد زنا در موارد زیر اعدام است…” و سپس در بند ت همین ماده مقرر می دارد: “ت- زنای به عنف یا اکراه از سوی زانی، … موجب اعدام زانی است.”
ماده 231 قانون مجازات اسلامی، در خصوص حکم جرم تجاوز جنسی مرد به دختر باکره و غیر باکره، مقرر می دارد: “در موارد زنای به عنف و در حکم آن، در صورتی که زن باکره باشد، مرتکب علاوه بر مجازات مقرر، به پرداخت ارش البکاره و مهرالمثل نیز محکوم می شود و در صورتی که باکره نباشد، فقط به مجازات و پرداخت مهرالمثل محکوم می گردد.” بنا بر مقدمات مذکور، مجازات متجاوز و حکم جرم تجاوز جنسی مرد به دختر، در وهله اول، اعدام و در وهله دوم، در کنار اعدام، پرداخت ارش البکاره و مهر المثل برای دختر باکره و صرفا مهرالمثل، برای دختر غیر باکره می باشد. میزان مهر المثل، هیچ ارتباطی با فقر و غنای مرد متجاوز نداشته و بر اساس شرایط زن، میزان مهریه اطرافیانش و شان خانوادگی او، در نظر گرفته می شود. مبلغ ارش و البکاره را نیز، قاضی تعیین خواهد کرد و مبلغی معیین نیست.
تجاوز نسبت به کودکان:
یکی از مباحث مهم در موضوع تجاوز به کودکان و نوجوانان است. این موضوع در قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب 1399 آمده است. در این قانون طفل یعنی هر کسی که هنوز به سن بلوغ شرعی نرسیده و نوجوان یعنی هر کسی که زیر 18 سال (کامل شمسی) بوده و سن بلوغ شرعی را سپری کرده است.
در ماده 10 عنوان شده: اگر فردی نسبت به اطفال یا نوجوانان به آزار جنسی یا سوء استفاده جنسی ارتکاب ورزد، اگر مشمول حد نباشد، بر اساس شرایط ارتکاب و آثار به جا مانده از جرم و همچنین شرایط بزه دیده مجازات خواهد شد. این ماده 9 حالت مختلف را بررسی کرده که مجازات مورد اول و سوم مرتبط با موضوع بحث ما هستند. مجازات این دو به این شرح است: محکومیت به حبس درجه پنج برای جرم «آزار جنسی توسط محارم یا با عنف»؛ محکومیت به یکی از مجازات های درجه هفت قانون مجازات اسلامی برای جرم «آزار جنسی غیر تماسی توسط محارم یا با عنف».
طبق ماده 25 این قانون «اعمال مجازات های این قانون، مانع از اجرای مجازات های حدود، قصاص و دیات نخواهد بود.» همچنین اگر سایر قوانین مجازات سنگین تر و شدیدتری برای مجرم تعیین کرده باشند، ملاک صدور حکم همان قوانین خواهند بود. بنابراین قانون مجازات اسلامی در مورد جرم تجاوز به عنف و مجازات مربوط به آن، تفاوتی بین مفعول بزرگسال یا طفل و نوجوان قائل نمی شود.
از طرف دیگر جرایم علیه اطفال و نوجوانان، طبق ماده 31 این قانون از نوع جرایم عمومی بوده و بدون شکایت شاکی نیز قابل تعقیب و مجازات می باشد. رضایت و گذشت شاکی مانع تعقیب، مجازات یا اعمال تخفیف در مجازات وی نمی گردد.
حکم تجاوز به زن شوهردار چیست؟
جرم زنای به عنف یا تجاوز، می تواند نسبت به زن شوهردار نیز محقق گردد و قانون گذار، در این خصوص نیز ساکت نبوده و مجازات مرد متجاوز به زن شوهردار را تعیین کرده است. لذا حکم تجاوز به زن شوهردار از منظر قانون مجازات و قانون نحوه مجازات اشخاصی که در امور سمعی و بصری فعالیت های غیر مجاز می نمایند، در دو فرض و حالت، مورد بررسی قرار می گیرد.
فرض اول، زمانی است که زن شوهردار، باکره باشد و مردی با عنف و اکراه یا تهدید و ربایش یا ساخت و تهیه عکس های مستهجن و تهدید به افشای آن ها، به او تعرض نماید. در این شرایط، مجازات مرد متجاوز و حکم قانون در تجاوز جنسی به زن شوهردار باکره، اعدام، پرداخت ارش البکاره و پرداخت مهر المثل است.
فرض دوم، زمانی است که زن شوهردار، باکره نباشد و مردی با شرایط مذکور در پاراگراف قبل، با او زنا کرده و به او تعرض کند. در این شرایط، مجازات متجاوز و حکم قانون در تجاوز جنسی به زن شوهردار غیر باکره، اعدام و پرداخت مهر المثل است.
حکم تجاوز پدر به دختر چیست؟
جرم زنای به عنف یا همان تجاوز، می تواند نسبت به محارم یا غیر محارم، محقق گردد و تجاوز پدر به دختر، از جمله مصادیق تحقق جرم زنای به عنف یا تجاوز به محارم می باشد. قانون گذار، در این موارد، یعنی در تجاوز به محارم نیز مجازات سنگینی را برای مرتکب، در صورت اثبات زنا، در نظر گرفته است.
برای بررسی حکم تجاوز پدر به دختر، باید صدر و بند الف و ت ماده 224 قانون مجازات اسلامی، همچنین، تبصره دو این ماده و ماده 231 قانون مجازات و ماده 4 قانون نحوه مجازات اشخاصی که در امور سمعی و بصری فعالیت های غیر مجاز می نمایند را مد نظر داشت.
مستفاد از صدر و بند الف و ت ماده 224 قانون مجازات اسلامی، همچنین، تبصره دو این ماده و سایر مواد مذکور در پاراگراف قبل، مجازات تجاوز پدر به دختر، اعدام و علاوه بر آن، بسته به باکره یا غیر باکره بودن دختر، پرداخت ارش البکاره و مهر المثل یا صرفا مهر المثل می باشد.
مجازات اغفال و تجاوز به پسر چیست؟
حکم اعدام، مجازات اغفال و تجاوز به پسر است که البته، این حکم، در صورتی به عنوان مجازات مرد متجاوز به پسر، صادر خواهد شد که شرایط تحقق تجاوز از منظر قانون مجازات اسلامی، وجود داشته باشد.
ماده 233 قانون مجازات اسلامی مقرر می دارد: “لواط، عبارت از دخول اندام تناسلی مرد به اندازه ختنه گاه در دبر انسان مذکر است.” که این امر، یعنی دخول آلت تناسلی مرد تا ختنه گاه در مقعد انسان مذکر، می تواند به عنف و اجبار و به صورت تجاوز نیز محقق گردد.
ماده 234 قانون مجازات اسلامی مقرر می دارد: “حد لواط برای فاعل، درصورت عنف، اکراه یا ….، اعدام و در غیر این صورت صد ضربه شلاق است.” بنابراین، می توان نتیجه گرفت که مجازات تجاوز به پسر و فرد مذکر با عنف و اکراه، اعدام می باشد.
اما در خصوص مجازات اغفال و تجاوز به پسر، باید در نظر داشت، قانون گذار بر خلاف حکمی که در تبصره 2 ماده 224 قانون مجازات اسلامی، در خصوص مجازات بر قراری رابطه جنسی با دختران نابالغ بر اثر اغفال آن ها داشته، در خصوص اغفال پسران نابالغ و برقراری رابطه جنسی با آن ها بر اثر این اغفال ساکت است و در حالت کلی، می توان اینگونه برداشت کرد که مجازات اغفال و تجاوز به پسر با زور و اجبار، اعدام مرتکب و در صورتی که با رضایت پسر به موجب اغفال باشد، 100 ضربه شلاق حدی است.
مجازات متجاوز چیست؟
مجازات متجاوز، اعدام حدی و علاوه بر آن، حسب مورد، پرداخت ارش البکاره و مهر المثل در خصوص دختران و زنان شوهردار باکره و پرداخت مهر المثل، در خصوص زنان شوهردار و دختران غیر باکره می باشد. حکم جرم تجاوز جنسی مرد غریبه یا پدر به دختر، همچنین حکم تجاوز به پسران و مردان (با فعل لواط)، اعدام است.
مجازات تجاوز جنسی چیست؟
همچنین در خصوص لواط برای تجاوز به عنف چنین آمده که حسب ماده 234 حد لواط برای فاعل، درصورت عنف و اکراه اعدام است.
علاوه بر کیفر اعدام متجاوز مقرر در بند ت ماده 224 قانون مجازات اسلامی 1392 ، قانونگذار در ماده 231 این قانون ، پرداخت ارش البکاره و مهرالمثل را نیز بعنوان ضمانت اجرای مدنی تجاوز و راهکاری برای حمایت از بزه دیدگان زن تجاوز جنسی پیش بینی نموده است که در موارد زنای به عنف در صورتی که زن باکره باشد، مرتکب علاوه بر مجازات مقرر ، به پرداخت ارش البکاره و مهرالمثل نیز محکوم می شود.
مجازات مرد متجاوز چیست؟
حکم قانون در تجاوز جنسی به دختران و زنان را در فروض و حالت های مختلف، از منظر قانون مجازات اسلامی و همچنین، قانون نحوه مجازات اشخاصی که در امور سمعی و بصری، فعالیت های غیر مجاز می نمایند، بررسی کرد. اما، قبل از آن، لازم است تا توضیح داد مقصود از تجازو چه می باشد.
تجاوز جنسی یا زنای به عنف، جرمی است که در آن، مردی با زور و اجبار و اکراه، اندام تناسلی خود را به اندازه ختنه گاه، در آلت تناسلی زن (قُبُل) یا مقعد (دُبُر) او نماید. در چنین شرایطی، می توان گفت، جرم زنای به عنف یا تجاوز، محقق شده است؛ و اگر جرم زنا در زنای به عنف یا غیر آن، با چهار مرتبه اقرار، شهادت چهار مرد که هم زمان در صحنه بوده و دخول را دیده اند و علم قاضی اثبات گردد، مرد متجاوز را با حکم تجاوز در قانون مجازات، روبرو می سازد.
شایان ذکر است، بر اساس تبصره 2 ماده 224 قانون مجازات اسلامی، زنا در حالت های بیهوشی، خواب یا مستی، با زنی که راضی به زنای با فرد نباشد نیز در حکم زنای به عنف و تجاوز است و مجازات تجاوز را برای مرد متجاوز، در پی دارد. این امر، در زنا از طریق اغفال و فریب دختر نابالغ یا زنا “از طریق ربایش، تهدید و یا ترساندن زن اگرچه موجب تسلیم شدن او شود” نیز مصداق دارد.
همچنین، بر اساس ماده 4 قانون نحوه مجازات اشخاصی که در امور سمعی و بصری فعالیت های غیر مجاز می نمایند، زنا با دیگری، بر اثر سوء استفاده از آثار مبتذل و مستهجن تهیه شده و تهدید به افشاء و انتشار آثار، مجازات زنای به عنف را برای مرتکب، در پی خواهد داشت و چنین عملی نیز در حکم تجاوز و زنای به عنف است.
مجازات متجاوز، بر اساس آنچه در صدر، بند ت و تبصره 2 ماده 224 قانون مجازات اسلامی آمده، همچنین، ماده 231 این قانون و ماده ۴ قانون نحوه مجازات اشخاصی که در امور سمعی و بصری، فعالیت های غیر مجاز می نمایند، علاوه بر اعدام، حسب مورد، پرداخت ارش البکاره و مهرالمثل یا صرفا مهر المثل می باشد که در ادامه با ذکر مصادیق و شرایطی که ممکن است تجاوز از سوی مرد در آن ها اتفاق افتند، موارد صدور حکم به هریک از مجازات های مذکور، ذکر می گردد.
حکم اشد مجازات برای تجاوزگر:
قانون مجازات اسلامی، حکم اشد مجازات برای تجاوزگر به دختران باکره و غیر باکره، زن شوهردار، مردان و پسران و پدران یا افرادی که به دختران و محارم خود، تجاوز می نمایند را مورد پیش بینی قرار داده
حکم اشد مجازات برای تجاوزگر، اعدام است اما آیا اعدام، اعدامی حدی است و این بدین معنا بوده که حکم اعدام صادره در این موضوع، قابل تخفیف یا تعلیق، نخواهد بود و مرتکب، در هر صورت، اعدام خواهد شد. چراکه مجازات های حدی، کاملا برگرفته از شرع مقدس هستند و قاضی، صرفا باید، در خصوص صدور حکم به آن ها، اقدام نماید و حق هیچ گونه تغییر و کم یا زیاد کردنی را نخواهد داشت.
روش اثبات جرم تجاوز جنسی چیست؟
• چهار بار اقرار :
مطابق ماده 172 قانون مجازات اسلامی « در کلیه جرائم، یک بار اقرار کافی است، مگر در جرائم زیر که نصاب آن به شرح زیر است : الف- چهار بار در زنا، لواط، تفخیذ و مساحقه». بنابراین مطابق ماده 172 قانون مجازات اسلامی برای اثبات جرم تجاوز جنسی مرتکب جرم باید چهر مرتبه اقرار به وقوع جرم نماید.
• شهادت چهار شاهد مرد :
به موجب مواد 199 و 200 قانون مجازات اسلامی: « نصاب شهادت در کلیه جرائم، دو شاهد مرد است مگر در زنا، لواط، تفخیذ و مساحقه که با چهار شاهد مرد اثبات می گردد…» و « درخصوص شهادت بر زنا یا لواط، شاهد باید حضوری عملی را که زنا یا لواط با آن محقق می شود دیده باشد.»
• علم قاضی :
از توضیحات گفته شده چنین بر می آید که مهم ترین و بهترین راه اثبات جرم که می توان به آن استناد نمود علم قاضی می باشد که با توجه به گواهی پزشکی قانونی و آزمایش های انجام شده و تحقیقات برآمده قاضی پرونده به وقوع جرم علم و اطمینان حاصل نماید، می تواند به استناد این علم خود، اقدام به صدور رای محکومیت نماید.
موانع اثبات جرم تجاوز چیست؟
در بسیاری از موارد افراد بزه دیده اقدام به شکایت نکرده و موضوع را پنهان می کنند. مهم ترین دلایلی که بر این امر وجود دارند عبارتند از: ترس از آبرو، ترس از انتقام جویی و آسیب از طرف بزهکار، سابقه آشنایی و خویشاوندی با بزهکار، موانع و دشواری های اثبات جرم. از طرفی به دلیل دشواری های اثبات زنای به عنف، بسیاری از موارد شکایت نیز به احقاق حق نمی انجامد، زیرا شرایط این جرم به گونه ای است که عوامل مختلفی مانع اثبات می شوند. در این قسمت برخی موارد توضیح داده می شود.
• اول اگر عمل در منزل مرد یا زن صورت گرفته یا زن با رضایت خود به مکان مورد نظر رفته باشد، اثبات جنبه عنف و اجبار ماجرا سخت خواهد بود و معمولا فرض را بر رضایت زن می گذارند.
• دوم اگر رابطه عاطفی بین دو طرف قبل از ارتکاب صورت گرفته باشد، مانند تماس های تلفنی یا پیام ها و روابط عاشقانه در فضای مجازی، اصل بر رضایت زن در نظر گرفته می شود و جنبه عنف و اجبار ساقط می شود.
• سوم اگر مفعول در اثر مصرف اختیاری مواد الکلی یا روان گردان، به انجام عمل رضایت داده باشد، حالت اجبار از جرم برداشته می شود و خودِ مفعول مجرم خواهد بود.
تعیین زمان تجاوز جنسی چگونه امکان پذیر است؟
•اگر شخص باکره باشد:
در این حالت تا ۱۵ روز تعیین دقیق تاریخ ازاله بکارت امکان دارد، تا ۳۰ روز میتوان به صورت تخمینی زمان واقعه را حدس زد، بیش از ۳۰ روز تعیین زمان ازاله بکارت ممکن نیست. همچنین تا ۴۸ ساعت میتوان شخصی که موجب زوال بکارت شده است را مشخص کرد.
•اگر شخص باکره نباشد:
در این حالت تشخیص تجاوز جنسی مشکل است ، اما با یافتن آثاری از متجاوز مثل مو ، لباس ، ترشحات و… میتوان هویت وی را تعیین کرد. البته انجام این آزمایشات تا دو الی سه روز پس از وقوع حادثه امکان دارد.
آیاتعیین هویت مرد در رابطه جنسی از طریق پزشکی قانونی وجود دارد؟
پزشکی قانونی تنها ۳ روز پس از رابطه جنسی میتواند هویت مرد ( متجاوز ) را تعیین کند ، حال رابطه چه با زور باشد و چه با رضایت ..همچنین رابطه ای که در گذشته ای دور (مثلا یکسال قبل) صورت گرفته، عملا قابل اثبات در محاکم قضایی نمی باشد (مگر اینکه شهود یا دلایل قابل استنادی برای این واقعه وجود داشته باشد.
اقدامات قانونی تجاوز:
• اولین فرصت برو ی جای امن بعد با پلیس تماس بگیرو بلافاصله مورد اعتمادترین آدم زندگیت رو از محلی ک هستی و اتفاقی ک افتاده باخبر کن
• یادت باشه اگر احتمال بارداری وجود داره ۷۲ ساعت وقت داری برای جلوگیری از حاملگی قرص اورژانسی تهیه کنی
• یادت باشه بعد از تجاوز قبل از هر چیز آرامش و برگشتن ب سلامت روانیت مهمه و قطعا در کنارش پیدا کردن متجاوز و مجازات توسط مراجع قانونی
• دوش گرفتن ،مسواک زدنو رفتن به دستشویی تا قبل مراجعه ب پزشکی قانونی ممنوع لباسهایی ک زمان وقوع جرم تنت بوده رو تو ی کیسه در بسته نگه داری کن
• لب، دهان ،صورت، سینه یا هرجایی ک مورد تعرض بوده باید خشک نگه داشته بشه تا امکان آزمایش باشه
• تا خیلی از اون اتفاق فاصله نگرفتی سعی کن هر جزئیاتی یادت میاد رو یادداشت کنی مشخصات متجاوز مثل چهره ،خالکوبی،یا جزعیات ماشینش
• اگر شما مستقیم ب پزشکی قانونی مراجعه کنی معاینه ای انجام نمیشه ،نامه ی ارجاع ب پزشکی قانونی باید توسط کلانتری بهتون داده بشه بعدش هر ساعتی بود میتونید مراجعه کنید تا آثار جرم برسی و معاینات لازم انجام بشه
• هر چیزی ک با مایعات بدن متجاوز در تماس بوده مثل ملحفه ،صندلی ماشین ،کیف ،لباسهاو …ارزشمنده و میتونه ب عنوان مدرک اثبات جرم استفاده بشه .
آیا جرم تجاوز قابل گذشت است؟
برای پاسخ به این سوال ابتدا جرایم قابل گذشت و غیرقابل گذشت را طبق قانون ارائه می دهیم. طبق ماده 100 قانون مجازات اسلامی در جرایم قابل گذشت آغاز، ادامه تعقیب، رسیدگی و اجرای مجازات، منوط به شکایت شاکی و عدم رضایت وی است. در حالی که در جرایم غیر قابل گذشت، شکایت شاکی و یا رضایت وی در آغاز به تعقیب، رسیدگی و اجرای مجازات اثری ندارد.
با توجه به جمله ای که در انتهای تبصره این قانون آمده است «گذشت شاکی در سایر حدود تاثیری در سقوط و تخفیف مجازات ندارد.» حد تجاوز به عنف قابل گذشت و تخفیف نخواهد بود.
دادگاه صالح برای رسیدگی به جرم تجاوز:
تجاوز از جرایم کیفری بوده منافی عفت است. پس برای رسیدگی حتما باید شاکی خصوصی برای تنظیم شکوائیه اقدام نماید. دادگاه صالح برای رسیدگی به این نوع جرایم، دادگاه کیفری یک است. این دادگاه با حضور 3 قاضی برگزار می گردد. نکته مهم این است که تحقیقات این پرونده در دادسرا انجام نشده بلکه مستقیما در دادگاه صورت می گیرد. نحوه رسیدگی در دادگاه کیفری یک به این صورت است که قضات برای صدور رای با توجه به اظهارات و مدارک، با هم مشورت می کنند. اگر اتفاق نظر در صدور رای بین آنها برقرار نباشد بر اساس رای اکثریت تصمیم گیری خواهد شد. برای اعتراض به رای صادره، شاکی یا وکیل وی، باید در دیوان عالی کشور تقاضای فرجام خواهی نماید.
علم قاضی در اثبات این جرم بسیار مهم و حیاتی است. دو دلیل مهم برای این ادعا وجود دارد. اول اینکه چهار بار شهادت دادن مجرم، آن هم بدون زور و اعمال فشار، بسیار غیر محتمل است. از طرف دیگر چون چنین اعمالی به صورت مخفیانه انجام می شوند، شاهدی بر ماجرا باقی نمی ماند.
علم قاضی از منابع مختلفی مانند گزارش پلیس و پزشکی قانونی، اظهارات متهم و شاکی، نتیجه تحقیقات بازپرسی، سوابق و کیفیت ارتباط بین طرفین حاصل می شود.
سوالات متداول❔
▪️زنی که در معرض تجاوز اجباری قرار دارد چه کار باید بکند؟ در صورت کشتن فرد متجاوز،حکمش چیست؟
کسی که تجاوز به عنف میکند و با زنی به زور و اکراه زنا نماید، محکوم به اعدام میشود. و اگر زن، جهت رهایی و خلاصی از چنگ زانی با او درگیر شده و راهی جز کشتن شخص متجاوز نداشته باشد، کشتن زانی جایز بوده و خون او هدر است و دیه ندارد.
▪️تکلیف جنین حاصل از تجاوز چیست ؟
وقتی یک خانم مورد تجاوز جنسی قرار می گیرد برای شکایت از فرد متجاوز باید به دادگاه کیفري شماره یک مراجعه کند ، چرا که دادگاه صالح برای رسیدگی به این جرم دادگاه کیفری شماره یک است و این جرائم به صورت مستقیم در دادگاه مطرح می شوند .یکی از مشکلات قانونی در مسئله تجاوز به عنف این است که امکان سقط جنینی که حاصل تجاوز است وجود ندارد و قانون این اجازه را به بزه دیده نمی دهد در صورتی که تکلیف آن بچه مشخص نیست و به موجب ماده۸۸۴قانون مدنی از پدر (متجاوز ) ارث نخواهد برد.
▪️آیا تجاوز جنسی بعد از چند سال قابل پیگیری است؟
بله امکان پیگیری وجود دارد و مشمول مرور زمان نمی شود ولی متأسفانه اثبات موضوع بعد از چند سال سخت می شود.
▪️ تجاوز به عنف چگونه قابل اثبات است؟
چهار شاهد عادل مرد و یا ۳ مرد و ۲ زن که شاهد عینی بوده باشند.
اقرار خود متهم
علم قاضی که با ارائه دلایل و قرائن حاصل می شود.
▪️ تهدید به مرگ بعد از رابطه ی جنسی از طرف پسر قابل شکایت است ؟
بله.در صورت ایجاد هرگونه مزاحمت و یا تهدید در پیامک پیشنهاد می شود که ابتدا با یک وکیل مشورت و سپس سریعا با پلیس تماس گرفته و مراتب را اطلاع دهد و علیه ایشان شکایت کیفری کند.
▪️ پرونده تجاوز جنسی در کجا رسیدگی می شود؟
علی رغم اینکه در نظام دادگستری ایران پرونده های کیفری ابتدا در دادسرا و سپس در دادگاه رسیدگی می شود اما قانونگذار مقرر کرده است که پرونده های جرائم منافی عفت ( از جمله تجاوز جنسی) مستنداً به ماده ۳۰۶ قانون آیین دادرسی کیفری مستقیماً در دادگاه کیفری رسیدگی شود
⚖
در صورت تجاوز مهم ترین روش اثبات جرم نظریه پزشک قانونی و انجام معاینات تخصصی می باشد. در صورت تجاوز باید بلافاصله باید پس از وقوع به پزشک قانونی مراجعه شود زیرا در صورت تاخیر ممکن است آثار جرم مانند کبودی و خونمردگی و یا اسپرم از بین برود. آنچه که مسلم است مسائل جنسی دارای آثار روانی و خانوادگی میباشد پس شما باید نسبت به حقوق خود آگاه باشید.
درصورت داشتن هرگونه مشکلات حقوقی درخصوص مسائل جنسی میتوانید با وکیل کیفری رضا بهروز تماس گرفته و بهترین مشاوره را دریافت کنید رضا بهروز بهترین راهکارها را در اختیار شما عزیزان قرار میدهد و به شما کمک میکند تا آرامش خود را بدست بیاورید
با ما در تماس باشید09128892520📞