جرایم نظام مهندسی

در این مقاله قصد دارم به دلایل اصلی محکومیت‌های قضایی و انتظامی مهندسان بپردازم.  در ادامه به 10 دلیل اصلی محکومیت‌های قضایی و انتظامی مهندسان که باعث شکایت از مهندس ناظر ساختمان، طراح و مجری می‌گردد خواهم پرداخت:

• حذف پارکینگ: 

عدم رعایت فاصله ستون‌ها با هم در ورودی پارکینگ و دقت نکردن به نحوه استقرار خودروها در زمان دیوارچینی می‌تواند موجب کسر فضا و در نتیجه حذف پارکینگ و پرداخت جرائم سنگین در کمیسیون ماده 100 شود که در بسیاری موارد مالک از مهندس ناظر و مجری ساختمان بابت عدم دقت کردن به این موضوع و عدم صدور گزارش و دستورکار در این خصوص شکایت می‌کنند.

• عدم رعایت درز انقطاع :

عدم رعایت درز انقطاع در ساختمان‌های بتنی قبل از بتن ریزی فنداسیون و اجرای ریشه ستون‌ها و در ساختمان‌های فلزی همزمان با نصب بیس پلیت و نصب اسکلت ساختمان که باید توسط ناظر نقشه بردار، ناظر معمار و ناظر هماهنگ کننده کنترل شود. درصورت عدم رعایت این موضوع مالک می‌تواند با یک متن شکایت درز انقطاعاز مهندس طراح دردسرساز شود.

• عدم رعایت بَر و کف ساختمان:

عدم رعایت بَرِ ساختمان می‌تواند موجب ورود ملک به داخل معبر و عدم رعایت تراز کف موجب افزایش ارتفاع ساختمان یا افزایش طول ستون‌ها شده و در نهایت پرونده در کمیسیون ماده مطرح شده و منجر به تخریب یا پرداخت جرائم سنگین شوند.
این تخلف می‌تواند موجب ورود ساختمان به معبر شود که با طرح این پرونده در کمیسیون، حکم تخریب را در بر خواهد داشت.

• عدم نصب آسانسور های استاندارد:

سقوط آسانسور در زمان بهره برداری قبل از صدور پایان‌کار نیز یکی دیگر از دلایل شکایت از مهندس ناظر ساختمانمی‌باشد.

• عدم اجرای اسکوپ در نمای ساختمان:

سقوط سنگ نما را می‌توان به عنوان پرتکرارترین حادثه ساختمانی به‌شمار آورد. که می‌تواند خسارات جبران‌ناپذیر جانی یا خسارات سنگین مالی را برای مالک و ناظر ساختمان در بر داشته باشد. این موضوع باعث شکایت مالک از سازنده برای نمای ساختمان و ریزش سنگ را خواهد شد.

• عدم اجرای کلید محافظ جان 

• عدم اجرای دریچه تبادل هوا:

مرگ خاموش نیز یکی دیگر از حوادثی است که در صورت عدم اجرای آن، می‌تواند بعد از بهره‌برداری از ساختمان موجبات شکایت و محکومیت مهندسان ناظر و مجری ساختمان را فراهم نماید.

• اجرای نامناسب اسکلت بتنی ساختمان که موجب اجرای طرح تقویت گردد:

مهندسان ناظر سازه و مجریان ساختمانی در صورت عدم توجه به دتایل‌های اجرایی و کنترل نکردن مقاطع بتنی قبل از بتن ریزی و عدم صدور دستور کار و گزارش‌های به موقع، در صورت بروز حوادث ساختمانی مانند نشست سازه، به‌عنوان یکی از مقصران نشست ساختمان در دادگاه حاضر خواهند شد.

• عدم رعایت موارد ایمنی : 

کار در ارتفاع بدون رعایت موارد ایمنی، مسدود نکردن بازشوهای سقف، سقوط مصالح، عدم نصب مناسب بالابر و… نیز جزو موارد ایمنی هستند که متاسفانه مهندسان زیادی را درگیر و موجب شکایت از مهندس ناظر ساختمان شده‌اند .

• عدم رعایت دسته‌بندی تخلفات ساختمانی و صدور پایانکار قبل از اصلاح تخلفات دسته سه و چهار: 

برخی از تخلفات  که در دسته‌بندی وظایف مهندس ناظر ساختمان قرار می‌گیرند در صورت صدور پایان‌کار، می‌توانند برای مهندسان ناظر و مجری گرفتاری‌های حقوقی در بر داشته باشند.
در پایان باید عرض کنم که نمی‌توان به طور قطع اعلام کرد که چه حوادثی ممکن است در ساختمان رخ دهد و از همین رو تنها توصیه می‌کنم   خیلی ساده از کنار مسائل فنی و ایمنی موجود در کارگاه عبور نکنید، چرا که خیلی اوقات همین کوتاهی‌های بی‌مورد می‌تواند مسبب بروز حوادث تلخ و زیان‌بار گردد . بسیاری از همین تخلفات را می‌توان با یک تذکر کتبی به جا و بموقع و با کلمات و جملات درست و بجا، اصلاح کرد و از بروز حوادث ناگوار جلوگیری نمود.

انواع مجازات‌‌های انضباطی:

در ماده۹۰ آیین‌نامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان به مجازات‌‌های انتظامی ‌موضوع تخلفات انضباطی و حرفه‌ای مهندسان مشمول این قانون اشاره شده است. به موجب این ماده، مجازات‌‌های انتظامی ‌به قرار زیر است:‌

درجه یک: اخطار کتبی با درج در پرونده عضویت در نظام مهندسی استان.

•‌ درجه دو:  توبیخ کتبی با درج در پرونده عضویت در نظام مهندسی استان. ‌

درجه سه: محرومیت موقت از استفاده از پروانه اشتغال به مدت سه ماه تا یک سال و ضبط پروانه اشتغال به مدت محرومیت.

درجه چهار: محرومیت موقت از استفاده از پروانه اشتغال به مدت یک تا سه سال و ضبط آن به مدت محرومیت.

درجه پنج: محرومیت موقت از استفاده از پروانه اشتغال به مدت سه تا پنج سال و ضبط آن به مدت محرومیت.

درجه شش: محرومیت دایم از عضویت در نظام مهندسی استان‌ها و ابطال پروانه اشتغال.

تبصره: در صورت تکرار تخلف، اشخاصی که به سه مرتبه محرومیت موقت از استفاده از پروانه اشتغال محکوم شده باشند، در صورتی که برای دفعات بعدی مرتکب تخلفی شوند که باز هم مستلزم اعمال مجازات محرومیت موقت از درجه چهار یا پنج باشد، به مجازات مربوط به اضافه یک برابر مجموع مدت محرومیت‌های قبلی از استفاده از پروانه اشتغال و ضبط آن یا مجازات از نوع درجه شش محکوم خواهند شد.

چه کسانی امکان شکایت از مهندس ناظر را دارند؟

به طور کلی تمامی اشخاص حقیقی یا حقوقی که از خدمات مهندسی مهندس ناظر استفاده می کنند یا غیر مستقیم با خدمات مهندسی آنان مواجه هستند امکان طرح شکایت علیه مهندسان را دارند .

 اشخاصی که میتوانند از مهندس ناظر شکایت کنند عبارتند از :

• صاحبکار یا مالک پروژه

• هیات مدیره سازمان نظام مهندسی استان

• اشخاص ثالث مانند مجاورین یا عابرین مقابل کارگاه ساختمانی

• سازمان ها یا ارگانهای خدمات زیربنایی شهر مانند ادارات آب ، برق ، گاز ، مخابرات ، شهرداری

• شهرداری و سایر مراجع صدور پروانه ساختمانی

مجازاتهای انتظامی مهندس ناظر چیست؟

پس از شکایت از مهندس ناظر و رسیدگی در شورای انتظامی و اثبات تخلف، مهندس ناظر مطابق ماده ۹۰ آیین نامه بسته به اهمیت تخلف انضباطی یا حرفه ای توسط شورای انتظامی نظام مهندسی محکوم به مجازات خواهد شد که این محکومیت ها درجات مختلفی دارد. محکومیت های ماده ۹۰ شامل اخطار کتبی، توبیخ کتبی، محرومیت موقت یا دائم از پروانه اشتغال، ابطال پروانه نظام مهندسی می باشد

جریمه ی تخلف مهندسین ناظر چیست؟

اولین وظیفه یک مهندس ناظر طبق تبصره 7 ماده 100 قانون شهرداری این است که برخلاف واقع گواهی ندهد و پس از مشاهده ی یک تخلف آن را فورا به شهرداری گزارش دهد، با تخلف از این وظیفه و حکم تخریب و جریمه ی کمیسیون 100، شهرداری موظف است با گزارش کتبی، تخلفات مهندس ناظر را به شورای انتظامی نظام مهندسی اطلاع دهد.

شورای انتظامی نظام مهندسی و ساختمانی طبق ماده 17 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، مرجع صالح رسیدگی به این گونه پرونده ها است چنانچه کارشناسان تشخیص بدهند که مهندس ناظر مرتکب کوتاهی شده است، با توجه به خسارت به وجود آمده، مهندس ناظر را به محدودیت از کار از شش ماه تا سه سال و در صورت تکرار تخلفات مهندس ناظر، وی را به حداکثر مجازات محکوم می نمایند.

علاوه بر این جریمه، شورای انتظامی نظام مهندسی وظیفه دارد محکومیت مهندس ناظر را در پروانه نظام مهندسی او ثبت کرده و در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار آگهی کند.

مجازات مهندس ناظر در صورت ورود خسارت به اشخاص ثالث به خاطر کوتاهی در انجام وظیفه (قتل غیر عمد) چیست؟

بر اساس ماده 616 قانون مجازات اسلامی، چنانچه از تقصیر، بی احتیاطی یا عدم رعایت نظامات دولیت مهندس ناظر خسارات جانی منتهی به قتل غیر عمد واقع گردد، محکومیت مهندس ناظر به یک یا سه سال حبس تعزیری اتفاق خواهد افتاد.

نحوه دفاع مهندس ناظر از شکایت چگونه است؟ 

در صورت طرح شکایت از مهندس ناظر در مراجع فوق ایشان باید قبل از هر اقدامی اطلاعات خود نسبت به موضوع شکایت را کامل کند بنابراین پیشنهاد می شود :

• ابتدا پرونده موضوع شکایت توسط وکیل یا خود مهندس ناظر دقیق مطالعه شود .

• اگر تصمیم دارید خودتان و بدون وکیل در مرجع مربوطه حاضر شوید بعد از مطالعه پرونده اقدام به تنظیم لایحه دفاعیه نمایید .

• در جلسه رسیدگی ابتدا اقدام به طرح ایراد شکلی نمایید و بعد وارد موضوع ماهیت شوید و از خود دفاع کنید .

• حتما همراه با ارائه لایحه ، دفاعیات خود را نیز شفاها توضیح دهید .

• در صورت ارجاع موضوع به کارشناس حتما با کارشناس مربوط صحبت کنید و توضیحات خود را به ایشان ارائه دهید به نحوی که متوجه شوید اشراف کامل به موضوع پیدا کرده است.

مراجع صالح جهت طرح شکایت از مهندس ناظر:

در مورد شکایت از مهندس ناظر باید قایل به تفکیک شد. به عبارت دیگر چنانچه از عدم نظارت دقیق مهندس ناظر جرمی به وقوع بپیوندد مطابق قواعد عمومی صلاحیت، دادسرای محل وقوع جرم می‌تواند مرجع پذیرش شکایت کیفری از مهندس ناظر باشد. شعبه بازپرسی در دادسرا پس از تحقیقات کافی چنانچه اعتقاد بر ارتکاب جرم توسط مهندس ناظر داشته باشد قرار جلب به دادرسی، پرونده را نزد دادستان ارسال می دارد تا با صدور کیفر خواست توسط دادستان یا نماینده وی مطابق قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ پرونده به دادگاه جهت محاکمه مهندس ناظر ارسال شود.

اما چنانچه شکایت از مهندس ناظر جنبه کیفری نداشته باشد مرجع صالح مطابق ماده ۸۵ آیین نامه قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، شورای انتظامی استان است که صلاحیت رسیدگی به تخلفات انتظامی، حرفه ای و انضباطی مهندسین ناظر و اشخاصی که دارای پروانه اشتغال می‌باشند را دارد. بنابراین مطابق ماده ۸۵ فوق الذکر تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی میتوانند شکایت مکتوب خود از مهندس ناظر را به ضمیمه اسناد و مدارک و شرح تخلف به دبیرخانه شورای انتظامی استان ارسال نمایند.

البته شاکی می‌بایست توجه داشته باشد که مشخصات خود را به صورت دقیق در شکایت نامه قید نماید چرا که عدم رعایت ان مطابق تبصره ۳ ماده ۸۵  آیین نامه قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان منجر به عدم استماع شکایت توسط شورای انتظامی خواهد شد بنابراین شکایت بدوی از تخلفات انضباطی و انتظامی مهندس ناظر در صلاحیت شورای انتظامی استان است که مطابق ماده ۱۷ قانون نظام مهندسی، شورای انتظامی استان از یک حقوقدان به معرفی رییس دادگستری استان و دو تا چهار مهندس خوشنام تشکیل می‌شود.
تصمیم گیری شورای انتظامی نظام مهندسی استان:

همانطور که بیان شد مرجع بدوی رسیدگی به تخلفات انضباطی مهندس ناظر، پس از شکایت از مهندس ناظر ساختمان، شورای انتظامی استان است که پس از بررسی مدارک و مستندات و اخذ نظریه کارشناس رای صادر می‌نماید. آرای صادره شورای انتظامی نظام مهندسی می‌بایست مستدل و مستند بوده و در ذیل رای صادره چگونگی اعتراض، مرجع اعتراض و همچنین مدت اعتراض به رای قید شود.

چه مرجعی تجدید نظر از آرای صادره از شورای انتظامی استان را بر عهده دارد؟

بر اساس ماده 93 آیین نامه قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، تمامی آرای صادره از شورای انتظامی استان قابل تجدید نظر بوده و مرجع آن شورای انتظامی نظام مهندسی است.

            ⚖

بهترین وکیل برای شما کسی است که تخصص در بحث های شهرداری، نوشتن نمونه متن شکایت از مهندس ناظر و به خصوص قوانین مربوط به عملیات ساختمانی و احداث بنا را دارند.        وکیل رضا بهروز با تجربیات بسیار در پرونده های شهرداری وساخت و ساز میتواند بهترین مشاوره ها را در اختیار شما قرار دهد و شما را یاری کند تا به نتیجه مورد نظر برسید.
با ما در تماس باشید 09128892520📞

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا