طلاق توافقی چیست؟
بهطور خلاصه طلاق توافقی به طلاقی گفته میشود که زوجين به هر دلیلی تمایل دارند با تفاهم از هم جدا شوند. هر توافقی که آنها در خصوص مهريه، نفقه، جهیزيه، حضانت و ملاقات فرزند داشته باشند، ازنظر دادگاه محترم و قابلقبول خواهد بود. بهعنوانمثال زوجین توافق میکنند زوجه مهريه را در قبال طلاق ببخشد يا کل آن را دریافت کند و يا با شرايط توافق شده مهريه پرداخت شود و یا حتی قسمتی از مهریه بذل و قسمتی دیگر پرداخت شود. بنابراین تمام موارد توافق در رأی دادگاه منعکس خواهد شد و قابليت اجرا دارد.
طلاق توافقی چقدر زمان میبرد؟
با عنایت به تغییر شرایط طلاق توافقی از آذرماه سال ۹۷ تاکنون در تهران اگر زوجین تمایل داشته باشند که بهشخصه مراحل مربوطه را طی کنند، در ابتدا هردو یا یکی از آنها میبایست به سامانه نوبتدهی طلاق (سامانه مداخله در طلاق – سامانه تصمیم) مراجعه کنند و با واردکردن مشخصات سجلی یکی از مراکز غربالگری مشاوره در تهران را انتخاب کنند. مرکز غربالگری پس از ثبت اطلاعات زوجین و دلایل طلاق، آنها را به یکی از مراکز مشاوره زیر نظر بهزیستی استان تهران ارجاع میدهد. جلسات مشاوره در بازه زمانی حداقل ۴۵روزه و در ۱ یا ۵ جلسه خواهد بود. تعداد جلسات بستگی به شرایط زوجین و مرکز مشاوره دارد. پس از اخذ گواهی عدم انصراف طلاق در صورت اصرار آنها به جدایی، دادخواست در دفتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت و به دادگاه خانواده ارسال خواهد شد.
پس از صدور رأی دادگاه نیز زن و شوهر در فرصت سهماهه میتوانند به یکی از دفاتر رسمی طلاق برای ثبت طلاق بروند.
آنچه از اهمیت زیادی در طلاق توافقی برخوردار است اولاً توافق زن و شوهر بر انجام طلاق توافقی است و ثانیاً توافق در مورد مهریه، حضانت فرزندان، مقدار نفقه آنها – نحوه و مدت ملاقات است.
نکته: مدتزمان طلاق توافقی توسط وکیل در گروه ما حدود ۱۰ روز کاری میباشد.
نکته: توجه داشته باشید هیچ زنوشوهری بدون رأی دادگاه نمیتوانند بهطور مستقیم به دفترخانه طلاق مراجعه کنند و هیچ دفترخانهای هم نمیتواند طلاق را بدون رأی دادگاه ثبت کند.
ممکن است که برای کسی سؤال شود که چطور و چگونه باوجود اجباری شدن مشاوره بدون حضور زوجین رأی طلاق توافقی اخذ میکنید؟
جواب این است که بههیچعنوان کار خلاف قانون و مقررات انجام نمیشود. در حال حاضر شعب خانواده تهران درخواست طلاق یکطرفه که فعلاً در تهران نیاز به مشاوره ندارد را تبدیل به طلاق توافقی میکنند و درصورتیکه یکی از زوجین بخواهد در مشاوره شرکت نکند درخواست طلاق بهصورت یکطرفه از جانب زوج یا زوجه ثبت میشود و بعد از ارجاع به شعبه توافق طرفین به دادگاه رسیدگیکننده اعلام میشود و درنهایت دادگاه رأی را مطابق توافق طرفین یا وکلای آنها صادر میکند. بنابراین اینکه با شرایط ذکرشده طلاق توافقی چقدر زمان میبرد زمان قطعی نمیتوان پیشبینی کرد اما با عنایت به تجربه و شعب مختلف دادگاه که رویه یکسانی هم ندارند حدود ۱۰ الی ۲۰ روز کاری است.
پس با این اوصاف چقدر حضور زوجین لازم است؟
فقط یکبار زوجین یا کسی که وکالت در طلاق دارد به ما برای امضاء و ثبت توافقها مراجعه میکند. اگر سامانه ثنا (ابلاغ الکترونیکی) ثبتنام نکرده باشد لزوماً یکبار برای داشتن سامانه ثنا به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنند و اگر هم قبلاً در سامانه مذکور ثبتنامشده باشد دیگر نیازی به مراجعه نیست.
در طول مدت و مراحل کار هم فقط در صورت باکره بودن، زوجه به پزشکی قانونی خواهد رفت و در غیر آن آزمایش بارداری الزامی است. در بیشتر دادگاههای خانواده تهران آزمایشگاه وجود دارد که زوجه باراهنمایی ما به آنجا برای دادن تست خون مراجعه میکند.
مزایای گرفتن وکیل برای طلاق توافقی
عدم حضور زوجین در مراحل دادرسی دادگاه
عدم گذراندن جلسات غربالگری و مشاوره های اجباری بهزیستی
طلاق طبق توافقات زوجین انجام خواهد شد.
به دلیل آشنا بودن وکیل با شعب دادگاه و رویه های آن از طولانی شدن روند طلاق جلوگیری خواهد شد.
دوری از هرگونه هزینه های اضافه غیر از حق الوکاله وکیل
قانون جدید طلاق توافقی ۹۹ چیست؟
همه آنچه در این مطلب که کاملاً بهروزرسانی شده نوشتهشده رویه دادگاههای خانواده شهر تهران است و قانون جدیدی هم وجود ندارد بخشنامه جدید طلاق توافقی هم که بعضی اشاره میکنند قدیمی است و مربوط به سال ۹۷ است هرگونه سؤال و ابهامی اگر دارید با ما در تماس باشید.
بهترین وکیل طلاق توافقی
در همه امور از جمله حوزه وکالت دقت، سرعت و نیز حصول نتیجه مطلوب از ارکان اصلی و مهم انتخاب وکیل است.
بهترین وکیل طلاق از نوع توافقی کسی است که دارای سال ها تجربه در زمینه دعاوی خانوادگی و انواع طلاق باشد و بتواند در زمان کوتاهی عُسر و حَرَج زن را ثابت کند و در مورد تمام امور مربوطه از جمله مهریه، اجرت المثل، جهیزیه، حضانت فرزندان، انواع طلاق و فسخ نکاح و شرایط و آثار آن، عده زن، حق رجوع مرد و مسائلی از این دست تجربه کافی داشته باشد. همچنین با توجه به شرایط پرونده اعم از وجود توافقنامه میان زوجین و یا وکالت نامه طلاق بتواند در سریعترین زمان ممکن پرونده طلاق را انجام دهد. زیرا طلاق یک نوع پرونده حقوقی محسوب می شود که نیازمند پیگیری های منظم قضایی و اداری است.
از طرفی هم با توجه به اینکه پیچیدگی های بسیاری در پرونده های خانواده وجود دارد همیشه حضور مثبت یک وکیل در روند پرونده بسیار تاثیر گذار است. زیرا با توجه به اینکه در پرونده های طلاق زوجین درگیر مسائل حاشیه و به نوعی درگیریهای لفظی و گاهاً اخلاقی می گردند، داشتن یک وکیل با تجربه میتواند طرفین را با توجه به شرایط شان آگاهی دهد که فارغ از هرگونه لجبازی و درگیری بتوانند هر یک به حقوق خود و ادامه مسیر زندگی خود برسند.
مدارک لازم:
عقدنامه یا رونوشت، شناسنامه و کارت ملی زوجین است. اگر کارت ملی را در دسترس نداشته باشید ولی شماره ملی را بدانید برای ثبت درخواست طلاق توافقی کفایت میکند. در صورت در دسترس نبودن عقدنامه میبایستی به دفترخانهای که ازدواجکردهاید مراجعه کرده و رونوشت اخذ نمایید.
نکته: مراحل طلاق توافقی در صورت اختیار وکیل نیازی به حضور طرفی که وکیل دارد نمیباشد.
نکته: تا قبل از صدور رای (گواهی عدم امکان سازش) هرکدام از زوجین حتی اگر توافقنامه ، وکالتنامه یا دادخواست را امضاء کرده باشند، در صورت پشیمانی رای طلاق توافقی صادر نمیشود.
اما پس از صدور رای طلاق تفاهمی بر طبق مواد ۳۵ و ۳۶ قانون حمایت خانواده اگر زوج (مرد) پشیمان شود و به دفترخانه برای ثبت طلاق نیاید امکان ثبت طلاق وجود نخواهد داشت مگر اینکه زن از مرد در ضمن رای دادگاه یا بهصورت وکالت در طلاق (حق طلاق) وکالت در مراجعه به دفترخانه برای ثبت طلاق داشته باشد.
اما اگر زوجه (زن) بعد از صدور رای طلاق توافقی (گواهی عدم امکان سازش) پشیمان شود، زوج میتواند بدون حضور او به یکی از دفاتر ثبت طلاق مراجعه کند و طلاق را ثبت نماید. البته باید دانست که درصورتیکه طلاق خلعی باشد، زوجه میتواند در ایام عده (سه طهر) از زمان ثبت طلاق به آنچه بذل کرده از مهریه یا غیر آن، مراجعه کند.
توجه داشته باشید که در عمل اگر زوجه یا وکیل او در دفترخانه طلاق برای ثبت حاضر نشوند، محضر طلاق ،از شعبهای که رای را صادر کرده ، در این خصوص استعلام میکند و عمده محاکم خانواده اجازه ثبت طلاق بدون رضایت زوجه را نمیدهند.
نکته: در طلاق توافقی خلعی اگر زن باکره و يا يائسه نباشد، از فاصله ثبت طلاق تا پايان عده میتواند به آنچه بذل کرده، رجوع کند. برای جلوگيری از اين کار، میبایست از دادگاه خواست که در رای گنجانده شود که زن حق رجوع به ما بذل ( آنچه را که بذل کرده) را از خود ساقط کرده است -اصطلاح حقوقي است – و یا اینکه مهریه را ابرا کند.
طلاق توافقی در دوران عقد:
اگر منظور از دوران عقد، عدم نزدیکی و رابطه ی زناشویی نداشتن زوجین باشد، در هنگام طلاق توافقی در دوران عقد و چه از جانب هر کدام از زوجین، مهریه نصف خواهد شد. مگر اینکه توافق دیگری بین آن ها باشد. مثل اینکه زوجه ادعایی در خصوص مهریه نداشته باشد و در قبال طلاق (توافقی) مهریه را بذل نماید.
آنچه که می بایستی در طلاق توافقی در دوران عقد که نزدیکی بین زن و شوهر اتفاق نیافتاده است و زوجه تمایل دارد مهریه خود را بذل نماید، رعایت شود این است که وقتی به قاضی یا قسمت مشاوره دادگاه برای طلاق توافقی مراجعه می شود اظهار شود که “زوجه کل مهریه استحقاقی را در قبال طلاق بذل می نماید” نه کل مهریه ما فی القباله یعنی آنچه در سند نکاحیه نوشته شده است زیرا توضیح داده شد که در هنگام طلاق فقط نصف مهریه، حق زوجه باکره می باشد.
نکته دیگر اینکه رویه دادگاه های خانواده تهران به این صورت است که اگر زوجه مدعی بکارت شود از سوی دادگاه به پزشکی قانونی جهت معاینه معرفی می شود و در صورت تایید بکارت و عدم نزدیکی، در رای دادگاه منعکس خواهد شد.
شایان ذکر است که بعضی از شعب شهرستان ها صرف اقرار زوجین مبنی بر عدم نزدیکی را کافی می دانند.
با توجه به همین نکته ها و ظرافت ها است که توصیه می شود برای انجام مراحل طلاق توافقی از وکیل مجرب خانواده استفاده شود.
مضرات طلاق توافقی:
باتمام فوایدی که طلاق توافقی می تواند داشته باشد،این روش جدایی می تواند معایبی هم داشته باشد که در ذیل به بعضی از آنها اشاره می کنیم.
۱-طلاق توافقی یک تصمیم آنی میباشد.این احتمال وجود دارد که زوجین با تأثیر احساسات و حرفهای دیگران حرکت اشتباهی مرتکب شوند که جبران آن امکانپذیر نباشد.
۲-در طلاق توافقی شوهر هیچ اجبار و الزامی برای آمدن به محضر پس از صدور حکم طلاق ندارد، بنابراین بهتر است زوجینها، الزام رفتن به محضر را هم جزئی از تعهدات خود ذکر تا بتوان از طریق دادگاه طرف دیگر را ملزم به اجرای تعهدات خود درخواست کنند.
۳-نکته دیگر در مورد طلاق توافقی این است که با توجه به بائن بودن طلاق توافقی امکان برگشت به موارد بخشیده شده مانند مهریه وجود ندارد .
۴-مضرات طلاق برای بچهها را حتماً با چشمان بازببینید .