محاربه:
(سوره مائده: ۳۳) درباره سزای کسانی است که با خداوند و پیامبر خدا میجنگند. بیشتر مفسران معتقدند این آیه درباره گروهی از تازهمسلمانان نازل شد که عدهای از مسلمانان را کشته و شتران آنها را دزدیدند و پیامبر طبق این آیه آنها را مجازات کرد.
افساد فی الارض:
از اصطلاحات علم حقوق بوده و به معنای اخلال شدید در نظم عمومی کشور، ناامنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی یا اشاعه فساد یا فحشاء در حد وسیع است. حد افساد فی الارض قتل، آویختن به دار، اول قطع دست راست و سپس پای چپ، نفی بلد (تبعید) است. جرم افساد فی الارض با یک بار اقرار و یا با شهادت دو مرد عاقل ثابت میشود.
امنیت خواسته عمومی هر جامعهای میباشد و هر حکومتی برای ایجاد امنیت در جامعه با هر طرز تفکری که داشته باشد تلاش میکند و با مجرمان امنیتی به طور جد برخورد مینماید. یکی از جرایم علیه امنیت کشورها محاربه و افساد فی الارض است.
فساد ضد صلاح به معنی تباه، نابودی و متلاشی شدن میباشد. در معنی خروج چیزی از حالت اعتدال نیز بکار میرود و دلیل افزوده شدن قید “فی الارض” به ” فساد” آن است که عمل ارتکابی حالت به سامان و اعتدال زمین را از بین برده و آن را برای سکونت انسان نامناسب میسازد. البته قانونگذار در ماده ۱۸۳ قانون مجازات اسلامی اینگونه تعریف میکند “هرکس که برای ایجاد رعب و هراس و سلب آزادی و امنیت مردم دست به اسلحه ببرد محارب و مفسد فی الارض میباشد”. یعنی قانونگذار محاربه و افساد فی الارض را ترادفا یک جرم انگاشته است و حال آنکه باید توجه داشت که هر جرمی درجهای از مفسده را به نحو تشکیک برخوردار است که دربرخی از جرایم فساد شدت دارد مثل جرم محاربه و در بعضی دیگر نه. مفسدان فی الارض مجرمانی هستند که موجب سلب آرامش عمومی در زمین میشوند و امنیت و رفاه و آرامش جامعه را به خطر میاندازند.
جرم افساد فی الارض؟
جرم افساد فی الارض از قواعد شرعی اقتباس شده و در قانون مجازات اسلامی به آن پرداخته شده است. برای تعریف این جرم،باید، به ماده ۲۸۶قانون مجازات اسلامی، مراجعه کرد. مستفاد از این ماده که مفسد فی الارض را تعریف می کند، در پاسخ به این پرسش که جرم افساد فی الارض چیست و چه زمانی محقق می گردد، می توان گفت:
جرم افساد فی الارض، زمانی محقق می گردد که جرایمی نظیر جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور، نشر اکاذیب، جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد، اخلال در نظام اقتصادی کشور، احراق و تخریب، پخش مواد سمی و میکروبی و خطرناک یا دایر کردن مراکز فساد و فحشا، اتفاق افتد و به سبب ارتکاب آن ها، اخلال شدید در نظم عمومی کشور، ناامنی یا ورود خسارت به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی، یا اشاعه فساد یا فحشا، به طور گسترده رخ دهد.
مجازات مفسد فی الارض؟
مطابق ماده ۱۹۰ قانون مجازات اسلامی حد محاربه و افساد فی الارض یکی از چهار چیز است:
۱.قتل
۲. آویختن به دار
۳. اول قطع دست راست و سپس پای چپ
۴. نفی بلد (تبعید)
ماده ۱۹۱- انتخاب هر یک از این امورچهارگونه به اختیار قاضی است خواه محارب کسی را کشته یا مجروح کرده یا مال او را گرفته باشد و خواه هیچ یک از این کارها را انجام نداده باشد.
ماده ۱۹۲-حد محاربه وافساد فی الارض با عفو صاحب حق ساقط نمیشود.
ماده ۱۹۳- محاربی که تبعید میشود باید تحت مراقبت قرار گیرد و با دیگرن معاشرت و مراوده نداشته باشد.
ماده ۱۹۴- مدت تبعید در هر حال کمتر از یک سال نیست، اگر چه بعد از دستگیری توبه نماید و در صورتی که توبه ننماید همچنان در تبعید خواهد ماند.
ماده ۱۹۵- مصلوب کردن مفسد و محارب به صورت زیر انجام میگردد:
• نحوه بستن موجب مرگ او نگردد.
• بیش از سه روز بر صلیب نماند ولی اگر در اثنای سه روز بمیرد میتوان او را پائین آورد.
• اگر بعد از سه روز زنده بماند نباید او را کشت.
تشکیک افساد
آیا مفسد فی الارض در هر درجهای از افساد که باشد یکی از مجازاتهای چهارگانه مذکور در آیه ۳۳ مائده درباره آن جاری میشود.
در صدق عنوان افساد برتمام جرایم تردیدی نیست. لکن ملاک در اجرای احکام مذکور در آیه مفسد بما هو مفسد نیست. چرا که جرائم درجهای از مفسده برخورداند و افساد فی الارض مراتب متعدد دارد. فساد و افساد مقول به تشکیک است و این ظالمانه است که گفته شود هر مفسد فی الارض در هر درجهای از فساد باشد باید به یکی از احکام چهار گانه مذکور در آیه ۳۳ مائده مجازات شود. هرچند فساد و افساد یک امر عرفی است اما آیا همه مفسدهها در یک درجه هستند. آیا میتوان برای هر فسادی که در جامعه ایجاد میشود یک نوع مجازات لحاظ کرد. لذا عنوان مفسد فی الارض یک عنوان کلی است که میتواند علت مجازاتهای مختلف باشد. پس در مورد محارب اگر علت باشد که مستدل گفته بود معنای آن این است که محارب چون مفسد فی الارض است یکی از احکام چهار گانه درباره او اجرا میشود. زیرا فساد و افساد او در این مرتبه و درجه است که چنین حکمی را اقتضاء میکند. اما نباید چنین خیال کرد فساد محتکر نیز در درجه فساد محارب است زیرا هر دو مفسد فی الارض هستند. زیرا درست است که هر دو مفسد هستند اما این افساد کجا و آن افساد و همه اشتباهات از اینجا ناشی شدهاند که خیال کردهاند فساد و افساد فی الارض در تمام موارد در یک درجه قرار دارد و نتوانستهاند بفهمند فساد و افساد امری مقول بالتشکیک میباشد و مراتب آن را عناوین خاص مجرمانه باید معین نماید.
راه های ثبوت؟
قانونگذار در ماده ۱۸۹ طرق اثباتی جرم افساد فی الارض را اینگونه بیان میکند.
۱- با یک بار اقرار به شرط آنکه اقرار کننده بالغ و عاقل و اقرار او با قصد و اختیار باشد.
۲- با شهادت فقط دو مرد عاقل.
تبصره ۱- شهادت مردمی که مورد تهاجم محاربان قرار گرفتهاند به همدیگر پذیرفته نیست.
تبصره ۲- هرگاه عدهای مورد تهاجم محاربان قرار گرفته باشند شهادت اشخاصی که بگویند به ما آسیبی نرسیده به دیگران پذیرفته است.
تبصره ۳- شهادت اشخاصی که مورد تهاجم قرار گرفتهاند اگر به منظور محارب بودن مهاجمین باشد و شکایت شخصی نباشد پذیرفته است.
تفاوت مفسد فی الارض و محاربه؟
آیا محاربه و افساد فی الارض دو عنوان مستقل از هم هستند یا اینکه این دو به نحو ترادف بر موضوع واحدی صادق هستند؟ باید توجه داشت که طرح این پرسش ناشی از به کار رفته شدن دو عنوان محاربه و افساد فی الارض در آیه ۳۳ سوره مائده میباشد، که میفرماید:
«انما جزاء الذین یحاربون الله و رسوله و یسعون فی الارض فسادا ان یقتلوا او یصلبوا او تقطع ایدیهم و ارجلهم من خلاف او ینفوا من الارض؛
کیفر آنها که با خدا و پیامبرش به جنگ بر میخیزند و اقدام به فساد در روی زمین میکنند فقط این است که اعدام شوند یا به دار آویخته گردند یا چهار انگشت از دست راست و پای چپ آنها بعکس یکدیگر بریده شود و یا از سرزمین خود تبعید گردند.»
که این پرسش را به ذهن متبادر میسازد. اما باید گفت که دو دیدگاه کاملا متفاوت مطرح است.
• اینکه افساد فی الارض و محاربه دو تاسیس مجزا میباشد، و افساد فی الارض تمامی گناهان را که دارای مفسده عمومی هستند از قبیل اشاعه فحشا و منکرات، بیعفتی یا جعل قوانین فاسد. انتشار مواد مخدر و…. که موارد ذکرشده را میتوان مصادیق افساد فی الارض شمرد نه محاربه چرا که ایجاد ترس در بین مردم در موارد گذشته با اسلحه نبوده است. لذا نسبت بین ایندو عموم خصوص مطلق خواهد شد یعنی هر محاربهای قطعا مفسد فی الارض است اما هر مفسدی محارب نیست.
به کار رفته شدن کلمات “محاربه” و “افساد فی الارض” در کنار هم در عنوان باب هفتم قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۰و نیز در مواد این باب نشانگر آن است که قانونگذار ایندو را به صورت مترادف بکاربرده است.
نحوه شکایت و رسیدگی به افساد فی الارض؟
●در مرحله اول، شاکی خصوصی از این جرم، باید، اقدام به تنظیم شکواییه مربوط به آن نماید.
●در مرحله دوم، شاکی باید، با در دست داشتن فایل شکواییه تنظیمی، همچنین، با همراه داشتن نام کاربری و رمز عبور سامانه ثنای خود و مدارک هویتی، به نزدیک ترین دفتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه نماید تا این دفاتر، اقدام به ثبت و ارسال شکایت او، به دادگاه صالح نمایند.
●در مرحله سوم، شاکی باید، پس از دریافت پیامک ابلاغیه حضور در جلسه رسیدگی، در موعد مقرر، در دادگاه صالح، برای رسیدگی به جرم، حاضر شود.
نحوه رسیدگی به جرم افساد فی الارض؟
پس از احراز وقوع جرم افساد فی الارض، توسط ضابطین قضایی یا پس از ثبت شکواییه این جرم، توسط شاکی خصوصی، پرونده این جرم،جهت تحقیقات مقدماتی و رسیدگی به آن، تشکیل می گردد.
بر اساس ماده 303 قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاه صالح رسیدگی کننده به این جرم، دادگاه انقلاب می باشد.
چنانچه وقوع جرم، توسط دادگاه انقلاب که صالح به رسیدگی به این پرونده است، محرز شود، برای فرد، حکم مجازات افساد فی الارض، صادر خواهد شد و در غیر این صورت، نسبت به پرونده، قرار منع تعقیب، صادر می شود و متهم، برائت، خواهد گرفت.
سوالات متداول❔
▪️جرم افساد فی الارض چیست؟
▪️ مفسد فی الارض کیست و حکم مجازات او چه می باشد؟
▪️ نحوه شکایت از جرم افساد فی الارض چگونه است؟