در صورتی که به علت طلاق یا به هر جهتی دیگر پدر و مادر جدا از هم زندگی می کنند هر کدام از ابوین که طفل تحت حضانت او نیست می تواند نسبت به ملاقات طفل از طریق مراجعه به محکمه در صورت اختلاف اقدام نماید. لازم به توضیح است که این حق فقط مختص ابوین نبوده و اجداد پدری و مادری دارای حق ملاقات می باشند و حتی سایر خویشان مثل برادران و خواهران نیز در صورت ضرورت، می توانند تقاضای ملاقات طفل را بنماید.
ملاقات با فرزند یعنی چه❔
ملاقات با فرزند زمانی مطرح میشود که پدر و مادر از هم جدا شوند و نوعی حق قانونی والدین بعد از جدایی به شمار می رود. که می توانند هنگامی که با توجه به شرایطشان یا به دلیل الزام قانون حضانت فرزند و نگهداری او را نمیتوانند داشته باشند بتوانند با فرزندشان دیدار داشته باشند. در مورد این حق در قانون مدنی ماده 1174 صحبت شده است. حق ملاقات طبق قانون جدید ملاقات با فرزند حق طبیعی و قانونی و شرعی و اخلاقی افراد می باشد و نمی توان هیچ یک از والدین را از ملاقات با فرزندان شان محروم کرد. و حتی اگر هر یک از والدین نتوانند و شرایط ملاقات با فرزند شان را نداشته باشند باید در دادگاه صالح عذر خود را ثابت کنند.
ملاقات با فرزند بعد از طلاق طبق قانون جدید به چه صورت است❔
بعد از اینکه بین زوجین به دلیل طلاق جدایی اتفاق افتاد و فرزند مشترک حضانتش با یکی از طرفین به عمل آمد طرف مقابل حق ملاقات دارد و مدت زمانی ملاقات محدودیت ندارد مگر اینکه طفل بعد از سن رشد نخواهد ملاقات داشته باشد طی ارائه دادخواست به دادگاه به همراه دلیل و مستندات می تواند دادگاه تقاضای افزایش زمان ملاقات را داشت. این تقاضا باید به دادگاه خانواده ارجاع شود عنوان این دادخواست الزام به ملاقات فرزند مشترک همانند سایر دعاوی حقوقی توسط خواهان به طرفیت خوانده و با موضوع ملاقات طفل مطرح میشود. در هر صورت هیچ کدام از والدین حق مانع ایجاد کردن برای ملاقات با فرزند را برای طرف دیگر ندارد حتی اگر طرف مقابل فساد اخلاقی نیز داشته باشد.
درخواست صدور حکم ملاقات با فرزند به چه صورت است❔
درخواست ملاقات با فرزند اصولاً توسط یکی از زوجین به طرفیت همسر خود مطرح می گردد و دادگاه صالح نسبت به این موضوع تعیین تکلیف می نماید آنچه مسلم است حق حضانت ممکن است به یکی از زوجین اعطا شود لیکن حق ملاقات برای طرف دیگر محفوظ بماند که اصولاً با توجه به سن کودک و رابطه با هر یک از والدین ساعت ملاقات از24 ساعت الی 72 ساعت در پایان هفته تعیین میگردد.
در این مدت خواهان می تواند تا قطعی شدن رای دادگاه دستور موقت در جهت ملاقات طفل اخذ نمایند لیکن این دستور از ضمانت اجرایی قانون حمایت خانواده به ندرت برخوردار می باشد.
شرایط ملاقات فرزند بعد از طلاق چیست❔
هر یک از والدین حق دارند که در فاصله زمانی معین، با کودک خود ملاقات کنند. معمولاً دادگاهها با توجه به سن طفل و وابستگیهای عاطفی، ساعاتی از یک روز یا دو روز از آخر هفته را به این کار اختصاص میدهند. گفته میشود ملاقات بیش از این با شخصی که حضانت را به عهده ندارد، صحیح نیست.
چرا که باعث اختلال در حضانت و دوگانگی در تربیت کودک میشود. اما نمیتوان به طور کلی پدر یا مادری را که حضانت به عهده او نیست، از ملاقات با فرزندش منع کرد. چرا که این کار برخلاف قانون است.
با این حال اگر ملاقات واقعاً برای کودک خطرناک و موجب ضرر شود، دادگاه می تواند فواصلی را که برای ملاقات تعیین میکند، طولانیتر باشد.
مثلاً به جای هفتهای یک بار، ماهی یک بار یا هر چند ماه یک بار تعیین کند یا ملاقات با حضور اشخاص دیگری انجام بگیرد.
مدارک مورد نیاز برای درخواست حکم ملاقات با فرزند چیست❔
هنگام مراجعه به دفاتر خدمات قضایی جهت ثبت دادخواست ملاقات فرزند لازم است که خواهان این مدارک را همراه خود داشته باشد:
• اصل شناسنامه
• اصل کارت ملی
• اصل عقدنامه یا سند ازدواج
• اصل طلاق نامه در صورت وقوع طلاق
• ادله و منضم
مکان ملاقات با فرزند را چه کسی تعیین میکند❔
براساس ماده 1174 قانون مدنی:تعیین زمان و مکان ملاقات و سایر جزییات مربوط به آن ، در صورت اختلاف بین ابوین با محکمه است. بنابراین در صورتی که در خصوص زمان و مکان ملاقات میان والدین توافقی حاصل شود ، بر اساس آن عمل می شود و در صورتی که اختلافی باشد ، دادگاه زمان و مکان ملاقات را بر اساس شرایط و مصالح کودک تعیین می کند که ممکن است یک الی دو بار در آخر هفته و در ساعات بخصوصی باشد.
باتوجه به اینکه تعیین زمان و مکان ملاقات با فرزند بعد از طلاق معمولا موجب اختلافات بسیاری در والدین می شود ، موارد ذیل حائز اهمیت اند:
زمان ملاقات را می توان افزایش یا کاهش داد البته در این درخواست مصلحت طفل در نظرگرفته می شود.
همچنین ، در صورت عدم توافق در خصوص مکان ملاقات با فرزند پس از طلاق، تعیین مکان با حکم دادگاه خواهد بود.
آیا والدین میتوانند حق ملاقات فرزند خود را ساقط کنند❔
هرگاه دادگاه تشخیص دهد که توافق راجع به ملاقات فرزند که بین زوجین اتفاق میافتد یا حضانت او و شرایط نگهداری او خلاف مصلحت طفل باشد یا در صورتی که شخصی که حضانت با اوست مانع ملاقات طفل با سایر اشخاص ذینفع باشد دادگاه میتواند حضانت را از او سلب کند.
در چه مواردی حق ملاقات با فرزند سلب میشود❔
مواردی وجود دارد که ممکن است حق ملاقات از یکی از والدین سلب شود و این موارد میتواند به دلایلی باشد که برای طفل خطرات و آسیبهایی ایجاد میشود. یا طفل در شرایط ناگواری قرار بگیرد که بخشی از این موارد میتواند:
• بیماری حاد و مسری
• خطرات جانی
مواردی که بر حسب نظریه پزشکی قانونی به عبارتی خوف و تحولات روحی روانی اخلاقی و غیرهم اتفاق بیفتد.
چگونه میتوان دستور موقت فوری ملاقات فرزند گرفت❔
اما اگر کسی که حضانت فرزند با اوست مانع ملاقات طرف دیگر شود طرف دیگر می تواند با مراجعه به دادگاه (دادن دادخواست از طریق دفتر خدمات الکترونیک قضایی) تقاضای ملاقات فرزند کند. در این راستا می تواند ابتدا دستور موقت فوری ملاقات فرزند را نیز از دادگاه تقاضا کند. پر واضح است که دادگاه خانواده با رعایت مصلحت طفل بایستی حق ملاقاتی برای خواهان تعیین کند. اما بر طبق ماده 54 قانون حمایت خانواده ممانعت از ملاقات فرزند جرم است.
ماده 54 قانون حمایت خانواده : «هرگاه مسئول حضانت از انجام تكاليف مقرر خودداري كند يا مانع ملاقات طفل با اشخاص ذي حق شود، براي بار اول به پرداخت جزاي نقدي درجه هشت و درصورت تكرار به حداكثر مجازات مذكور محكوم مي شود.»
ماده 40 قانون حمایت خانواده : «هركس از اجراي حكم دادگاه در مورد حضانت طفل استنكاف كند يا مانع اجراي آن شود يا از استرداد طفل امتناع ورزد؛ حسب تقاضاي ذي نفع و به دستور دادگاه صادركننده رأي نخستين تا زمان اجراي حكم بازداشت مي شود.»
آثار ممانعت و جلوگیری از ملاقات با فرزند چیست❔
مطابق با ماده 54 قانون حمایت خانواده: اگر پدر یا مادری که حضانت فرزند با اوست، مانع ملاقات طفل با اشخاص ذیحق شود، مجرم محسوب میشود و مجازاتی برای او در نظر گرفته شده است.
براساس ماده 54 قانون حمایت خانواده : هرگاه مسئول حضانت از انجام تکالیف مقرر خودداری کند یا مانع ملاقات طفل با اشخاص ذیحق شود، برای بار نخست به پرداخت جزای نقدی درجه هشت و در صورت تکرار به حداکثر مجازات مذکور محکوم میشود.
تغییر حضانت با توجه به مصلحت طفل در شرایط جلوگیری از دیدن فرزند:
براساس ماده 1174 قانون مدنی: هر یک ابوین که طفل تحت حضانت او نمی باشد، حق ملاقات با فرزند خود را دارد. بنابراین ملاقات با فرزند حق طرف مقابل می باشد و نمی توان او را از چنین حقی ممنوع کرد.
ضمانت اجرای جلوگیری از ملاقات با فرزند در قانون حمایت خانواده به شرحی است که در مواد 40 و 41 آمده است:
براساس ماده 40 قانون حمایت خانواده:هرکس از اجرای حکم دادگاه در مورد حضانت طفل استنکاف کند یا مانع اجرای آن شود یا از استرداد طفل امتناع ورزد، حسب تقاضای ذینفع و به دستور دادگاه صادرکننده رای نخستین تا زمان اجرای حکم بازداشت می شود.
براساس ماده 41 قانون حمایت خانواده:هرگاه دادگاه تشخیص دهد توافقات راجع به ملاقات، حضانت، نگهداری و سایر امور مربوط به طفل برخلاف مصلحت او است یا در صورتی که مسئول حضانت از انجام تکالیف مقرر خودداری کند ویا مانع ملاقات طفل تحت حضانت با اشخاص ذی حق شود میتواند در خصوص اموری از قبیل واگذاری امر حضانت به دیگری یا تعیین شخص ناظر با پیش بینی حدود نظارت وی با رعایت مصلحت طفل تصمیم مقتضی اتخاذ کند.
بنابراین مانع از ملاقات شدن فرزند در صورتی که خلاف مصلحت طفل باشد سبب می شود که در مواردی با رای دادگاه حضانت از فرد مانع گرفته شود.
نفقه فرزند در زمان ملاقات با فرزند به عهده کیست❔
نفقه فرزند چه در زمانی که حضانت او با پدر باشد و چه زمانی که حضانت او با مادر باشد به عهده پدر میباشد و در صورت فوت پدر با جد پدری پدربزرگ او میباشد پدر وظیفه دارد خوراک و پوشاک و دیگر مواردی که برای امرار معاش فرزند لازم است را فراهم کند در صورتی که حضانت فرزند با مادر باشد پدر وظیفه تهیه مسکن را ندارد در صورتی که فرزند هم پدر و هم پدربزرگش فوت کرده باشد وظیفه پرداخت نفقه اش به عهده مادر خواهد بود تا زمانی که به منبع مالی دست یابد.
نمونه درخواست دستور موقت ملاقات با فرزند بعد از طلاق:
با سلام
احتراما به استحضار میرساند: اینجانب ……………………. در تاریخ …………………….. در دفترخانه ………………. با خوانده عقد زوجیت دائم منعقد نموده ایم و ثمره این ازدواج …………. تعداد فرزند دختر / پسر ………….. ساله میباشد. اما به دلیل اختلافات خانوادگی در تاریخ ……………….. به موجب طلاق نامه ……………….. از هم جدا شده / جدا از یکدیگر زندگی میکنیم و حضانت فرزند / فرزندان مشترک به عهده خوانده دعوا میباشد. اما ایشان با ممانعت از ملاقات اینجانب با فرزند، موجبات بروز ناراحتیهای فراوان روحی برای اینجانب و فرزند مشترک را فراهم آورده است و امکان ورود خسارات معنوی جبران ناپذیری برای آینده فرزند غیر قابل انکار است؛ لذا به دلیل فوریت امر، تقاضای صدور دستور موقت مبنی بر اجازه ملاقات با فرزند مشترک و اجرای آن قبل از ابلاغ به خوانده محترم را به موجب مواد 310 لغایت 325 قانون آیین دادرسی مدنی را دارم.
به موجب ماده 54 قانون حمایت از خانواده هرگاه مسئول حضانت از انجام تکالیف مقرر خودداری کند یا مانع ملاقات طفل با اشخاص ذیحق شود، برای بار اول به پرداخت جزای نقدی درجه هشت (تا ده میلیون ریال) و در صورت تکرار به حداکثر مجازات مذکور محکوم میشود. همچنین به موجب ماده 40 قانون حمایت از خانواده هرکس از اجرای حکم دادگاه در مورد حضانت طفل استنکاف کند یا مانع اجرای آن شود یا از استرداد طفل امتناع ورزد، حسب تقاضای ذینفع و به دستور دادگاه صادرکننده رای نخستین تا زمان اجرای حکم بازداشت میشود.
لازم به ذکر است که به موجب ماده 41 قانون حمایت از خانواده هرگاه دادگاه تشخیص دهد توافقات راجع به ملاقات، حضانت، نگهداری و سایر امور مربوط به طفل برخلاف مصلحت او است یا در صورتی که مسئول حضانت از انجام تکالیف مقرر خودداری کند و یا مانع ملاقات طفل تحت حضانت با اشخاص ذیحق شود، میتواند در خصوص اموری از قبیل واگذاری امر حضانت به دیگری یا تعیین شخص ناظر با پیشبینی حدود نظارت وی با رعایت مصلحت طفل تصمیم مقتضی اتخاذ کند.
به موجب ماده 66 آیین نامه اجرایی قانون حمایت از خانواده شخص ناظر باید حتی الامکان از بستگان نزدیک طفل، معتمد، متأهل و مجرب باشد و چنانچه انتخاب وی از میان اقوام نزدیک طفل ممکن نباشد، از فردی آشنا و با تجربه لازم، متأهل و مورد اعتماد تعیین گردد. ناظر در صورت امکان باید از طریق اولیا طفل به اجرا دادگاه معرفی شود و در غیر این صورت توسط دادستان عمومی و انقلاب محل پیشنهاد و توسط دادگاه صادرکننده حکم طلاق یا گواهی عدم امکان سازش منصوب خواهد شد، دادگاه باید مصلحت طفل را در تعیین ناظر مدنظر قرار دهد و حدود و نوع نظارت وی به صراحت مشخص و به وی ابلاغ کند.
☑سوالات متداول❔
▪️ شرایط ملاقات با فرزند بعد از طلاق چیست؟
شرایط ملاقات با فرزند بعد از طلاق را دادگاه مشخص می نماید.
▪️ شرایط کاهش مدت زمان ملاقات با فرزند چیست؟
یکی از اصلی ترین شرایط کاهش مدت زمان ملاقات با فرزند، عدم ثبات اخلاقی یکی از طرفین می باشد.
▪️ محدود کردن مدت ملاقات و دیدار با کودک به چه صورت است؟
یکی از مواردی که باعث محدود کردن مدت ملاقات و دیدار با کودک میشود دارا بودن بیماری واگیر دار و همچنین غیر اخلاقی بودن یکی از طرفین میباشد.
▪️ آیا والدین را می توان از ملاقات با والدین منع نمود؟
خیرممانعت و جلوگیری از ملاقات فرزند با والیدن امکان پذیر نبوده و صرفا تحت شرایطی می توان این مدت را کاهش داد.
✔نکات مهم ملاقات فرزند بعد از طلاق:
یکی از مهمترین نکاتی که باید در رابطه با ضمانت اجرای ممانعت از ملاقات با فرزند در نظر داشته باشید این است که، مکان ملاقات فرزند بعد از طلاق و همچنین میزان تایم و زمان دیدار با فرزند بعد از طلاق فقط توسط دادگاه تعیین شده و فقط قاضی قادر به صدور دستور می باشد.
در ادامه ماده 1174 در رابطه با زمان و مکان ملاقات با کودک بعد از طلاق نیز چنین پیش بینی شده است : « تعیین زمان و مکان ملاقات و سایر جزییات مربوط به آن ، در صورت اختلاف بین ابوین با محکمه است » .
پس در صورتی که در خصوص زمان و مکان ملاقات میان والدین توافقی حاصل شود، بر اساس آن عمل می شود و در صورتی که اختلافی باشد ، دادگاه زمان و مکان ملاقات را بر اساس شرایط و مصالح کودک تعیین می کند که ممکن است یک الی دو بار در آخر هفته و در ساعات به خصوص و معینی باشد.
حضانت طفل حق و تکلیف والدین می باشد. براساس قانون این حق تا 7 سالگی با مادر است و پس از آن تا سن بلوغ با پدر می باشد. فردی که طفل تحت حضانت اوست نباید مانع ملاقات طرف مقابل شود زیرا حق ملاقات به موجب قانون برای او قرار داده شده است و نمی توان اورا از این امر محروم کرد مگر اینکه ملاقات کمتر و به دفعات کمتر به مصلحت طفل باشد که مدعی باید به دادگاه دادخواست بدهد و ادله خود را ضمیمه پروند نماید و در صورت موافقت دادگاه ملاقات محدود می شود نه اینکه به کلی ساقط شود. البته محرویت مطلق از ملاقات تحت شرایط خاصی ممکن می باشد شما عزیزان میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با روش گرفتن حضانت فرزند و همچنین میزان نفقه فرزند و ملاقات آن در طلاق توافقی . طلاق و دیگر دعاوی خانوادگی با وکیل پاییه یک دادگستری رضا بهروز در میان بگذارید تا بهترین راه کار ها را به شما ارائه دهد شما عزیزان میتوانید جهت رزرو مشاوره حضوری و مشاوره تلفنی به صورت 24 ساعته با وکیل پایه یک دادگستری رضا بهروز در تماس باشید 09128892520📞
1 دیدگاه دربارهٔ «ملاقات فرزند»
oudl6f