بدون شک همه ازدواجها موفق و ابدی نیستند و در بسیاری از موارد ادامه زندگی مشترک امر غیرممکنی است. بر همین اساس قانون به زوجین این اجازه را داده که با توجه به شرایط و با توافق در خصوص حقوق مادی و معنوی یکدیگر، از هم جدا شوند و در نهایت مجدد با هر فردی که تمایل دارند، ازدواج نمایند.
شرایط ازدواج مجدد مرد در قانون جدید چیست❔
مطابق با قانون حمایت از خانواده مصوب سال 1353 باید بیان نمود که مرد در همه حالات، اجازه ازدواج مجدد را با وجود همسر اول، ندارد و تنها در شرایط به خصوصی می تواند همسر دوم اختیار نماید. ماده 16 همین قانون، در خصوص شرایط ازدواج مجدد مرد بیان می دارد:
مرد نمی تواند با داشتن زن، همسر دوم اختیار کند مگر درموارد زیر:
• رضایت همسر اول
• همسر اول قادر به ایفای وظایف زناشویی نباشد.آ
• عدم تمکین زن از شوهر
• ابتلا زن به جنون یا امراض صعب العلاج
• محکومیت زن به حبس 5 سال یا بیشتر
• ابتلا زن به هرگونه اعتیاد مضر
• ترک زندگی خانوادگی از طرف زن
• غایب بودن یا مفقود الاثر شدن زن
• عقیم بودن زن
مدارک مورد نیاز برای ازدواج مجدد چیست❔
هر ازدواجی باید به ثبت برسد و عدم ثبت ازدواج مشکلات قانونی را در پی دارد. ازدواج دوم مرد هم از این حکم مستثنا نیست و باید زن و مرد برای ثبت این ازدواج اقدام نمایند. بنابراین مردی که قصد ازدواج دوباره را دارد باید مدارکی به همراه داشته باشد تا بتواند ازدواج دوم را به ثبت برساند که این مدارک در ادامه بیان شده است:
• اجازه نامه از دادگاه منوط به اجازه ازدواج دوباره
• اگر همسر اول مرد در قید حیات نیست؛ باید گواهی فوت همسر اول را ارائه نماید.
• مدارک شناسایی
• اجازه پدر دختر در صورتی که دختر دوشیزه باشد.
• عکس و برگه آزمایشات مربوطه
• مدارک مورد نیاز برای اثبات توانایی مالی مرد برای اداره دو زندگی مشترک
ازدواج مجدد مرد بدون رضایت همسر اول چگونه است❔
اگر مردی بدون اجازه همسرش مجددا ازدواج نماید باید میان دو فرض تفکیک قائل شد:
در فرض اول مرد با اجازه دادگاه مجددا ازدواج میکند. در این صورت بر اساس قانونی و با رعایت شرایطی که در بالا بیان شد؛ ازدواج کرده است و بنابراین هیچ مجازاتی متوجه مرد نیست. بلکه این ازدواج بر اساس مجوز قانونی بوده است.
اما در فرض دوم مرد بدون این که اجازه دادگاه را داشته باشد؛ اقدام به ازدواج دوباره میکند. در این صورت اگر زن رضایت نداشته باشد؛ میتواند از مرد دادخواهی نماید. قانون حمایت از خانواده در این خصوص بیان کرده است که مردی که بدون رعایت شرایط قانونی و بدون اجازه همسر مجددا ازدواج می کند؛ به حبس از شش ماه تا یکسال محکوم میشود. با این حال اگر مرد قصد تجدید فراش داشته باشد باید ازدواج دوم را به ثبت برساند و تا حکم دادگاه نباشد؛ دفاتر ثبت ازدواج این ازدواج را به ثبت نمی رساند. از طرفی عدم ثبت ازدواج هم باعث مجازات مرد خواهد شد.
ثبت ازدواج دوم بدون رضایت همسر اول امکان پذیر است❔
ثبت ازدواج مجدد بدون رضایت همسر اول و بدون اجازه دادگاه امکانپذیر نیست. دفاتر ثبت ازدواج موظف به بررسی مدارک و مجوزهای لازم هستند و در صورت عدم ارائه مجوز از سوی دادگاه، ازدواج دوم را ثبت نمیکنند. در غیر این صورت، دفتر ثبت ازدواج نیز ممکن است به دلیل تخلف از قوانین، با مجازاتهای قانونی مواجه شود.
ازدواج دوم مرد بدون ثبت در شناسنامه امکان دارد❔
ازدواج مجدد بدون ثبت در شناسنامه از نظر قانونی بیاعتبار است و حقوق همسر دوم به رسمیت شناخته نمیشود. این امر میتواند مشکلات قانونی و اجتماعی زیادی به همراه داشته باشد، از جمله عدم برخورداری همسر دوم از حقوق مالی و قانونی مربوط به ازدواج، مشکلات در احراز هویت فرزندان و مسائل ارث و میراث.
در صورت عدم تمکین زن از شوهر مرد میتواند ازدواج مجدد کند❔
بر اساس قانون زن پس از ازدواج باید از همسرش تمکین کند و مرد هم وظیفه دارد که نیازهای اولیه زن را برای او تامین نماید. تمکین زن هم به صورت عام و هم به صورت خاص است و منظور از عدم تمکین این است که زن بدون هیچ دلیل و عذر موجه منزل مشترک را ترک کند. اگر مردی قصد داشته باشد که به دلیل عدم تمکین زن دوباره ازدواج کند؛ باید در دادگاه به اثبات برساند که عدم تمکین او بدون دلیل و غیر موجه بوده است.
برای اثبات عدم تمکین زن نیاز است که مدت مشخص و متعارفی سپری شده باشد؛ تا مرد بتواند اجازه ازدواج دوباره را از دادگاه بگیرد و برای مثال اگر زن برای دو روز قهر کرده باشد و منزل مشترک را به مقصد منزل پدری ترک کرده باشد؛ نمیتوان گفت که تمکین نمیکند. بنابراین بر اساس آن چه که بیان شد؛ نیاز است که مرد ناشزه بودن زن را اثبات کند و از زمان عدم تمکین هم مدت معقولی گذشته باشد.
زن ناشزه چیست ❔در این مورد مرد میتواند ازدواج مجدد کند❔
به موجب ماده 1102 قانون مدنی، همین که نکاح و ازدواج، به طور صحیح واقع شود؛ روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار می گردد. یکی از تکالیفی که در این میان، به عهده زوجه گذاشته شده است، تمکین از مرد می باشد.
منظور از تمکین، در اصطلاح حقوقی، به ادای وظایف زوجیت از طرف زن، در مقابل شوهر گفته می شود. به طور کلی میتوان تمکین را به دو دسته عام و خاص تقسیم بندی کرد.
تمکین عام: عبارت است از اطاعت زن، از مرد در امور زندگی که این امر می تواند شامل مواردی نظیر سکونت در منزلی که شوهر انتخاب نموده، عدم خروج از منزل بدون اجازه از همسر و حسن معاشرت و… گردد.
تمیکن خاص: ناظر بر روابط زناشویی بین زوجین می باشد. با توجه به تعاریف فوق؛ می توان بیان داشت که زن ناشزه به زنی گفته می شود که از تمکین عام یا تمکین خاص و یا هر دو نوع تمکین؛ در برابر همسر خود خودداری نماید. با توجه به این مسئله، ممکن است که این پرسش برای برخی افراد مطرح شود که آیا در صورت ناشره بودن زن، مرد میتواند ازدواج مجدد داشته باشد و همسر دوم اختیار کند؟
در توضیح زن ناشزه و شرایط ازدواج مجدد مرد؛ باید بیان داشت که با توجه به ماده 16 قانون حمایت خانواده؛ مصوب سال 1353، مرد می توان با داشتن زن ناشزه و عدم تمکین وی، اقدام به ازدواج مجدد نموده و همسر دوم اختیار نماید و این امر، از نظر قانون گذار، بلامانع است.
طلاق رجعی چیست❔آیا ازدواج مجدد مرد وجود دارد❔
در طلاق رجعی برای مرد حق رجوع به زن در زمان عده وجود دارد. در واقع زن در زمان عده حق ازدواج با شخص دیگری را ندارد و همانند همسر مرد حقوقی بر گردن مرد دارد. با این حال سوالی که پیش می آید این است که آیا مرد حق ازدواج دوباره را در دوران عده دارد یا خیر؟ در این خصوص قانون بیان کرده است اگر طلاق از نوع رجعی باشد مرد هم در دوران عده نمی تواند ازدواج کند و نیاز به اجازه از دادگاه را دارد.
با این حال در انواع دیگر طلاق مانند طلاق بائن چنین مقرراتی قرارداده نشده است و به نظر می رسد که مرد می تواند بعد از طلاق و در دوران عده زن بدون اجازه دادگاه ازدواج نماید.
اقدامات قانونی مرد برای ازدواج مجدد به چه صورت است❔
متقاضی تجدید فراش باید دادخواستی به طرفیت همسر اول خود تنظیم کند و در آن خطاب به دادگاه دلایل و علل تقاضای خود را بیاورد. دادگاه نیز با تعیین وقت رسیدگی، یک نسخه از دادخواست را برای همسر اول ارسال میکند تا به آن پاسخ دهد و یا برای جلسه دادگاه خود را آماده کند.
دادگاه نیز با انجام اقدامات ضروری و تحقیق از زن اول و پس از احراز توانایی مالی مرد و اجرای عدالت بین همسران، به شوهر اجازه ازدواج مجـدد میدهد و الّا با درخواست او مخالفت خواهد شد.
جدایی در ازدواج دوم و ازدواج مجدد به چه صورت است❔
هرگاه مردی با کسب اجازه از دادگاه تأهل مـجـدد اختیار کند ولی ازدواج وی با مرگ یا جدایی خاتمه یابد. برای اختیار همسر دیگر نیاز به کسب اجازه مجـدد دارد. بعبارت دیگر اعتبار اجازه نامه صادره از سوی دادگاه تنها برای اتخاذ یک همسر است. و در صورت هرگونه جدایی یا فوت زوجه دوم، فرد برای ازدواج احتیاج به کسب اجازه مـجـدد از دادگاه ذی صلاح را دارد.
ازدواج مجدد مرد بدون حکم از دادگاه در دفاتر ازدواج چه حکمی دارد❔
دفاتر ازدواج حق ندارند تا بدون حکم دادگاه ازدواج مـجـدد را به ثبت برسانند. از طرفی عدم ثبت واقعه ازدواج جرم محسوب میشود و مرتکب به حبس تا یک سال محکوم خواهد شد.
آیا امکان ازدواج مجدد با همسر سابق وجود دارد❔
زوجین میتوانند پس از جدایی در صورتیکه تعداد طلاق آنها کمتر از 3 مرتبه باشد، مجدد با یکدیگر ازدواج کنند.
مجازات مرد در صورت ازدواج مجدد چیست❔
اگر مردی به صورت غیرقانونی و بدون اجازه دادگاه، ازدواج مجدد داشته باشد، به جزای نقدی بین 80 تا 180میلیون ریال و یا حبس از 91 روز تا 6 ماه محکوم میشود.
لازم به ذکر است که سردفتران نیز نمیتوانند بدون اجازه دادگاه، ازدواج مجدد مردی را ثبت کنند و در غیراینصورت، به محرومیت از اشتغال مجازات خواهند شد.
تکلیف مهریه بعد از ازدواج مجدد چیست❔
مهریه همسر اول بعد از عروسی کردن مجدد همچنان معتبر است و مرد موظف به پرداخت آن است. ازدواج مجدد تأثیری بر تعهدات مالی مرد نسبت به همسر اول ندارد و مهریه به عنوان حق قانونی زن باید پرداخت شود. در صورتی که مرد توانایی مالی برای پرداخت مهریه همسر اول و تأمین نیازهای همسر دوم را نداشته باشد، دادگاه ممکن است درخواست ازدواج مجدد او را رد کند.
آیا ازدواج مرد با چهار زن در ایران جایز است❔
در ایران با وجود اینکه از نظر شرعی 4 زنه بودن مرد مشکلی ندارد. اما از نظر قانونی مردی که بدون اجازه همسر اول خود اقدام به ازدواج مجدد نماید مجرم به حساب می آید، و ثبت ازدواج دوم بدون رضایت همسر اول نیز پیگرد قانونی داشته و زن میتواند هم از دفتر ثبت عقد و هم از مرد شکایت نماید. لازم به ذکر است پس از شکایت از همسر به دلیل ازدواج دوم میتوانید اقدام به استرداد جهیزیه نمایید.
نمونه دادخواست تجویز ازدواج مجدد به دلیل عدم تمکین:
ریاست محترم مجتمع قضایی……..
با سلام احتراماً به استحضار می رساند :
اینجانب با خوانده به موجب عقد نامه شماره……..مورخ…….. ثبت شده در دفترخانه شماره…….. عقد ازدواج دائم منعقد کردهایم. نظر به اینکه خوانده از انجام وظایف شرعی و قانونی خود در تمکین از شوهر امتناع می کند فلذا مستند به بند سوم از ماده 16 قانون حمایت خانواده صدور حکم به تجویز ازدواج مجدد در حق اینجانب مورد تقاضاست.
متن رضایت نامه همسر اول برای ازدواج دوم :
در تاریخ ذیل حاضر گردید در این دفترخانه خانم ….. با مشخصات فوق بعنوان زوجه سند نکاحیه شماره ….. مورخ ………… دفتر رسمی ازدواج شماره ……. (که حسب الاظهار تا این تاریخ بقوت خود باقیست) و بعد الحضور در نهایت صحت و سلامت و با میل و اراده و قصد و رضای کامل اظهار و اعلام نمود که اینجانب بدینوسیله رضایت کامل قلبی وباطنی خود را با ازدواج مجدد همسر خود (بنام آقای …….) با هر خانم دیگری که ایشان صلاح بداند اعلام میدارم.
نامبرده محق و مجاز است با ارائه این سند نسبت به انجام تمامی تشریفات شرعی وقانونی وعرفی برای ازدواج مجدد خود اقدام نماید .وحق هرگونه ادعا و اعتراضی را در حال و آینده نبست به ایشان و زوجه آتی ایشان و نیز دفتر ازدواج مربوطه و سایر مراجع قضائی و انتظامی در حال و آینده از خود سلب و ساقط مینمایم و چنانچه ادعا و اعتراضی بنمایم از درجه اعتبار ساقط بوده ونزد هیچ مقام ومرجعی مسموع نمی باشد.
سوالات متداول❔
▪️آیا ثبت ازدواج دوم در شناسنامه ضروری است؟
بله، بر اساس قانون حمایت از خانواده مردی که مجدد عقد دائم می کند باید آن را دفاتر ازدواج و در شناسنامه به ثبت برساند و در صورت عدم ثبت به مجازات و پرداخت جزای نقدی محکوم می شود. با این حال ثبت عقد موقت نیازی به ثبت در شناسنامه ندارد.
▪️آیا همسر اول با ازدواج دوباره مرد میتواند مهریه دریافت کند؟
بله، اگر به علت ناشزه بودن زن، دادگاه با درخواست ازدواج و تجدید فراش مرد موافقت کرد، همسر اول حق دارد که مهریه خود را مطالبه کند و ناشزه بودن او هیچ ربطی به مهریه ندارد به این خاطر که مهریه حقی است که مرد باید به زن پرداخت نماید. به عبارتی دیگر در هر صورتی مهریه به زن باید پرداخت شود مگر این که بین همسر اول و مرد به گونه ی دیگری توافق شده باشد.
▪️آیا مهریه زن مطلقه بعد از ازدواج مجـدد قطع میشود؟
زنی که از همسر خود جدا شده و در حال دریافت مهریه باشد. تجدید فراش او هیچ مانعی برای دریافت مهریه ازدواج قبلی بوجود نمیآورد.
▪️ازدواج مجدد مرد با دختر برادر زن و یا دختر خواهر زن به چه شکل است؟
منوط به اذن همسر آن مرد است و در صورت فقدان این اذن، نکاح غیرنافذ است. البته مرد بعد از جدایی دیگر نیازی به اذن همسر سابق خود ندارد.
▪️مدارک لازم برای ازدواج دوم مرد چیست؟
مدارک شامل درخواست کتبی ازدواج مجدد، شناسنامه و کارت ملی مرد، مدارک مربوط به همسر اول، گواهی پزشکی و گواهی تمکن مالی است.
▪️ازدواج دوم مرد بدون ثبت در شناسنامه چه عواقبی دارد؟
ازدواج دوم بدون ثبت در شناسنامه از نظر قانونی بیاعتبار است و حقوق همسر دوم به رسمیت شناخته نمیشود.
▪️تکلیف مهریه همسر اول بعد از ازدواج مجدد مرد چیست؟
مهریه همسر اول همچنان معتبر است و مرد موظف به پرداخت آن است.
▪️آیا ازدواج دوم بدون اجازه دادگاه قانونی است؟
خیر، ازدواج دوم بدون اجازه دادگاه جرم محسوب میشود و ممکن است مرد به مجازات حبس یا جزای نقدی محکوم شود.
▪️چگونه ازدواج دوم مرد در شناسنامه ثبت میشود؟
مرد باید مجوز عروسی کردن مجدد را از دادگاه دریافت کرده و با ارائه مدارک لازم به دفتر ثبت ازدواج، ازدواج دوم را ثبت کند.
▪️آیا مرد میتواند بدون رضایت همسر اول ازدواج مجدد کند؟
خیر، طبق قانون حمایت خانواده، مرد برای ازدواج مجدد نیاز به رضایت همسر اول یا مجوز دادگاه دارد.
▪️چه شرایطی برای دریافت مجوز ازدواج مجدد وجود دارد؟
شرایط شامل رضایت همسر اول، عدم توانایی همسر اول در انجام وظایف زناشویی، محکومیت زن به زندان بیش از یک سال، ابتلای زن به بیماریهای صعبالعلاج، عدم تمکین زن و غیبت زن به مدت بیش از شش ماه است.
اگر مردی بدون در نظر گرفتن شرایط 9 گانه اقدام به ازدواج مجدد نماید همسر اول او می تواند خود را مطلقه نماید، اگر مردی که شرایط 9 گانه را دارا است ولی بدون اجازه دادگاه خانواده یا همسرش ازدواج دوم نموده است، در این شرایط نیز همسر اول حق طلاق دارد، تقدیم به موقع و منطبق بر شرایط قضایی دادخواست ازدواج مجدد، تاثیر بسیار خوبی برای زوج در روال زنجیره دعاوی خانواده خواهد داشت و نحوه طرح کردن آن و تشخیص زمان تقدیم این دادخواست بسیار مهم است و در صورتی که تصمیم بر طرح چنین دادخواستی دارید حتما قبل از هر گونه اقدام با یک وکیل متخصص امور خانواده مشورت نمایید وکیل پایه یک دادگستری رضا بهروز آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد
این قوانین به منظور حمایت از حقوق همسر اول و جلوگیری از تخلفات احتمالی وضع شدهاند. مردانی که قصد ازدواج مجدد دارند، باید با دقت به شرایط و مدارک لازم توجه کرده و از مسیر قانونی برای این امر اقدام کنند. همچنین، ثبت ازدواج دوم در شناسنامه و رعایت حقوق مالی و قانونی همسران، از اهمیت بالایی برخوردار است.
اگر قصد طلاق به دلیل ازدواج مجدد شوهر جدی است، اولازهمه به گرفتن وکیل طلاق توافقی اقدام کنید تا کارها، قانونی و دقیق پیش بروند و بتوانید تمام حق و حقوق خود را دریافت کنید رضا بهروز از ابتداپرونده شما را یاری میکند تا به نتیجه مورد نظر خود برسید تا بعداً دچار پشیمانی و مشکل نشوید
⚖وکیل رضا بهروز با فعالیت حقوقی تخصصی در امور خانواده بخصوص تمکین،مهریه،و طلاق کمک به احقاق حق شما خواهد کرد.
برای رزرو وقت مشاوره به صورت حضوری و تلفنی با ما در تماس باشید 09128892520📞
#وکیل دعاوی خانواده
#وکیل ازدواج مجدد مرد
#وکیل ازدواج مجدد زن
#وکیل طلاق
#وکیل تمکین
#وکیل مهریه