جعل و استفاده از سند مجعول؟
جعل و استفاده از سند مجعول :
قانونگذار مواد متعددی را به جرم جعل اختصاص داده است. این جرم تنها جرمی است که علاوه بر قانون مجازات اسلامی در قوانین دیگر هم آمده است مثل قانون ثبت، قانون پست، قانون جرایم رایانه ای و قانون کارشناسان رسمی دادگستری.
جعل گاه به تنهایی اتفاق می افتد و گاه استفاده از سند مجعول را هم به همراه دارد. قانونگذار هر دو را جرم و مشمول مجازات دانسته است. در ادامه به بیان کلیاتی در خصوص این جرایم می پردازیم.
انواع جرم جعل؟
جرم جعل به مانند بسیاری از جرائم به اشکال و صورتهای مختلفی ارتکاب می یابد. که بر حسب مورد ممکن است، در قالب جعل مادی و یا معنوی صورت پذیرد و انتخاب هر یک از صورتهای ارتکابی و نوع نوشته یا سند و شخص مرتکب در تعیین مجازات مرتکب حائز اهمیت است.
.جرم جعل مادی:
جرم جعل مادی که مصادیق آن در ماده 523 قانون مجازات اسلامی به آنها اشاره شده است، عبارتند از ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیررسمی، خراشیدن، تراشیدن، قلم بردن، الحاق، محو، بکاربردن مهر دیگری بدون اجازه تماما از مصادیق جعل مادی است.
.جرم جعل مفادی یا معنوی:
جرم جعل مفادی یا معنوی که در ماده 534 قانون مجازات اسلامی به مصادیق آن اشاره و جرم انگاری شده است، صرفا از سوی کارکنان ادارات دولتی و مراجع قضایی و مامورین به خدمات عمومی امکان تحقق دارد. با این توضیح که در این نوع جعل مرتکب هیچگونه خدشه ای به اصل سند وارد نمی کند، بلکه مطالب منتسب به دیگران را به صورت تحریف شده و برخلاف واقع در نوشته یا سند تنظیم شده از سوی شخص خود که در راستای وظایف محوله اوست وارد می نماید.که به یکی از اقسام زیر متبلور می شود.
1.تغییر دادن موضوع یا مضمون
2.تحریف غیر واقعی گفتار یا نوشتار افراد
3.تحریف خلاف واقع تقریرات یکی از طرفین
4.امر باطلی را صحیح یا صحیحی را باطل جلوه دادن
5.چیزی را که به آن اقرار نشده است، اقرار جلوه دادن
که از جمله موارد مبتلابه آن می توان به ذکر دریافت ثمن معامله علیرغم عدم دریافت از سوی خریدار از سوی سردفتر اشاره نمود یا قاضی تحقیق عبارت عدم پذیرش اتهام را به شکل عبارت پذیرش اتهام از سوی متهم نگارش نماید.
مصادیق جرم جعل چیست؟
با توجه به ماده 523 قانون مجازات اسلامی می توان انجام موارد زیر را به قصد تقلب به عنوان مصادیق جرم جعل نام برد.
1.ساختن نوشته یا سند
2.ساختن مهر
3.ساختن امضای اشخاص رسمی یا غیررسمی
4.خراشیدن یا تراشیدن (خراشیدن از بین بردن یک بخش کلمه است، مثلا احمد به محمد تبدیل کنند، ولی در انجام تراشیدن تمام کلمه زائل و از بین خواهد رفت.)
5.قلم بردن ( به معنای تبدیل یا تغییر اعداد یا حروف و کلمه ها می باشد. مثلا عدد 2 به 3 تغییر کند.)
6.الحاق کردن (به معنای اضافه کردن یه حرف یا نوشته یا کلمه به متن است)
7.محوکردن (به معنای پاک کردن بخشهای از حرف یا کلمه یا نوشته است)
8.اثبات کردن (متضاد واژه ابطال و به معنای از حالت بطلان خارج کردن سند یا نوشته است. مثلا مهر باطل شد از روی شناسنامه یا متنی پاک شود.)
9.سیاه کردن سند (به معنای ناخوانا کردن قسمتهایی از سند با وسایل و ابزاری مثل جوهر، رنگ، لاک و…)
10.تقدیم یا تاخیرتاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی آن
11.الصاق نوشته ای به نوشته دیگری
12.به کار بردن مهر دیگری بدون اجازه صاحب آن
شرایط تحقق جرم جعل و استفاده از سند مجعول
جرائم جعل و استفاده از سند مجعول به مانند تمامی جرائم جهت تشکیل و انتساب بزه به مرتکب می بایست واجد عناصر سه گانه قانونی و مادی و روانی جرم باشد. که در ادامه به آن می پردازیم.
.عنصرقانونی:
عنصرقانونی جرم در مقررات مختلف قانونی از جمله مواد 523 لغایت 542 قانون مجازات اسلامی برحسب موضوعات مختلف جرم انگاری شده است و در این مواد به ذکر مصادیق اعمال یا عناصر مادی ارتکاب جرم نیز اشاره شده است.
.عنصرمادی:
عنصر مادی جرم جعل اعمالی است که در مواد مختلف قانونی از جمله مواد 523 لغایت 542 قانون مجازات اسلامی از جمله از ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیررسمی، خراشیدن، تراشیدن، قلم بردن، الحاق، محو، بکاربردن مهر دیگری بدون اجازه و تغییردادن موضوع یا مضمون و تحریف خلاف واقع تقریرات یکی از طرفین است.
ولی در خصوص جرم استفاده از سند مجعول استفاده یا استعمال یا استناد کردن شرط تحقق آن است.
.عنصر روانی یا معنوی:
عنصر روانی همان سونیت و علم و آگاهی مجرم در ارتکاب عمل مجرمانه جعل و یا استفاده از سند مجعول در جهت قلب واقعیت و قصد اضرار به غیر است.
صرف قصد انتفاع ولو به نفع شخص ثالث از سوی مرتکب جرم کفایت نموده و تحقق سود به نفع مرتکب یا شخص ثالث و یا ورود بالفعل ضرر به صاحب سند ضرورتی ندارد.
با توجه به مصادیق قانونی و تعاریف قانونی و رویه قضایی تغییر عامدانه متن، نوشته یا مصادیق مصرحه در قانون مجازات اسلامی با انگیزه قلب آنها با اصل و اضرار به غیر شرط تحقق جعل می باشد.
آیا جرم جعل در فتوکپی محقق می شود؟
در خصوص امکان انجام جعل در فتوکپی اختلاف نظرحقوقی وجود دارد و رویه قضایی و دکترین حقوقی قائل به عدم امکان تحقق بزه جعل در فتوکپی اسناد رسمی و عادی هستند.
در نظریه مشورتی اداره حقوقی قوه قضائیه به شماره 4902/7 مورخ 1368/09/12 بر عدم جعل بودن جعل فتوکپی اسناد رسمی و عادی تاکید شده است. اما در ادامه این نظریه مقرر شده است،که در فرضی که فتوکپی سند تصدیق برابر با اصل شود،خواه سند عادی و خواه سند رسمی باشد، جعل و استفاده از آن جرم محسوب می شود.
آیا شبیه سازی در تحقق جرم جعل لازم است؟
در خصوص اینکه آیا تشابه یا شبیه سازی در خط یا امضا یا سند عادی یا رسمی ساخته شده با نمونه واقعی و اصلی ضروری است یا خیر؟
در رویه قضایی و دکترین حقوقی اختلاف نظر حقوقی وجود دارد. ولی رویه غالب مراجع دادگستری و دکترین حقوقی در خصوص رفع این اختلاف نظرات حقوقی قائل به تفکیک موضوعات مختلف هستند، به عنوان مثال، در خصوص مواردی همچون اسکناس یا ارز خارجی که عموم مردم با آن ارتباط دارند، وجود عنصر شبیه سازی شرط تحقق این جرم محسوب می گردد.
در غیر اینصورت موجبات به اشتباه افتادن و قلب حقیقت که یکی از عناصر جرم جعل است محقق نمی گردد. ولی در خصوص مواردی همچون جعل امضا یا نوشته در مندرجات سند عادی یا رسمی، با توجه به اینکه فردی که سند در اختیار او قرار می گیرد، غالبا هیچگونه تصوری از قبل در خصوص وضعیت امضا یا دست خط یا متن منتسب به صاحب سند ندارد، عنصر شباهت از ارکان اصلی جرم جعل حذف شده و صرفا تحقق عنصر فریب جهت قلب حقیقت کفایت می نماید.
آیا صرف ارتکاب جعل و استفاده از سند مجعول بدون قصد ضرر زدن به دیگران جرم محسوب می شود؟
قانونگذار در ماده 523 قانون مجازات اسلامی شرط احراز قصد مرتکب مبنی برتقلب را به عنوان یکی از عناصر تحقق جرم جعل ضروی دانسته است و در رویه قضایی نیز قابلیت امکان ضرر زدن به دیگران را در پی ارتکاب جرم جعل و استفاده از سند مجعول را ضروری می داند. نتیجتا این که صرف انجام جعل و استفاده از آن فی نفسه و به خودی خود جرم نیست و احراز قصد مرتکب مبنی بر قلب حقیقت و قابلیت امکان ورود ضرر به دیگران می بایست احراز گردد، هر چند ممکن است موجب ضرر بالفعل نیز نگردد.
اقسام ارتکاب جرم جعل و استفاده از سند مجعول و مجازات آنها ؟
•جعل در اسناد و نوشته های عادی (غیر رسمی) یا استفاده از اسناد مجعول غیر رسمی
بموجب ماده 536 قانون مجازات هر کس در اسناد یا نوشته های غیر رسمی جعل یا تزویر کند یا با علم به جعل یا تزویر آن ها مورد استفاده قرار دهد، علاوه بر جبران خسارات وارده به حبس از شش ماه تا سه سال یا به سه تا هجده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
•مجازات جعل در اسناد رسمی و استفاده از این اسناد مجعول توسط اشخاص عادی (غیر دولتی)
بموجب مواد 533 و 535 قانون مجازات اسلامی اشخاصی که کارمند یا مسئول دولتی نیستند، هر گاه مرتکب جعل در اسناد رسمی شده یا این اسناد را با علم به جعلی بودن مورد استفاده قرار دهند، علاوه بر جبران خسارت وارده به حبس از شش ماه تا سه سال یا به سه تا هجده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد.
•مجازات جعل در اسناد رسمی توسط کارمند و مسئولان دولتی و استفاده از آن
بموجب ماده 532 قانون مجازات اسلامی هر یک از کارمندان و مسئولان دولتی که در اجرای وظیفه خود در احکام و تقریرات و نوشته ها و اسناد و سجلات و دفاتر و غیر آن ها از نوشته ها و اوراق رسمی تزویر کند اعم از این که امضا یا مهری را ساخته یا امضا یا مهر یا خطوط را تحریف کرده یا کلمه ای الحاق کند یا اسامی اشخاص را تغییر دهد علاوه بر مجازات اداری و جبران خسارت وارده به حبس از یک تا پنج سال یا به پرداخت شش تا سی میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
نیز اینکه اشخاصی که علم و آگاهی نسبت به استفاده از هر یک از اسناد مذکور اقدام نمایند، براساس ماده 535 قانون مجازات اسلامی علاوه بر جبران خسارت وارده به حبس از شش ماه تا سه سال یا به سه تا هجده میلیون جزای نقدی محکوم خواهند شد.
•مجازات جرم جعل امضا یا مهر
°توسط اشخاص عادی
جرم جعل در امضا یا مهر اشخاص عادی جز مصادیق ماده 533 قانون مجازات اسلامی است و جاعل علاوه بر جبران خسارت وارده به حبس از شش ماه تا سه سال یا به سه تا هجده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد.
° توسط کارمندان و مقامات دولتی
الف.مجازات جرم جعل در امضای مقام رهبری یا روسای سه قوه یا استفاده از سند مجعول :
بموجب ماده 524 قانون مجازات اسلامی جرم جعل در امضای مقام رهبری یا روسای سه قوه از حیث مقام آنها واجد حبس سه تا پانزده سال را خواهد داشت.
ب.مجازات جرم جعل در امضای وزرا یا نمایندگان مجلس، قضات، روسا و کارمندان دولتی یا استفاده سند مجعول:
بموجب ماده 525 قانون مجازات اسلامی جرم جعل در امضای معاون اول رئیس جمهور یا وزرا یا نمایندگان مجلس، قضات، روسا و کارمندان دولتی ازحیث مقام رسمی آنها مرتکب به علاوه برجبران خسارت وارده به حبس از یک تا ده سال خواهد بود
•مجازات جرم جعل شناسنامه وکارت ملی
° توسط اشخاص عادی
جرم جعل شناسنامه و کارت ملی از سوی اشخاص عادی از مصادیق جعل موضوع ماده 533 قانون مجازات اسلامی است و مرتکب علاوه بر جبران خسارت وارده به شش ماه تا سه سال حبس یا به پرداخت شش تا سی میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
°توسط اشخاص دولتی و نظامی
قانونگذار در ماده 61 قانون خدمت وظیفه عمومی، در جهت حفظ سلامت سیستم اداری کشور، برای پرسنل اداره وظیفه عمومی و نیروهای نظامی و انتظامی و نهادها و ارگانها و مؤسسات دولتی وابسته به دولت و نمایندگان شوراها و انجمنهای اسلامی که اقدام به ارتکاب جرایمی چون جعل شناسنامه، مهر، امضاء،کارت پایان خدمت،کارت معافیت، استفاده ازشناسنامه دیگران، اعمال نفوذ، شهادت کذب،گواهی خلاف واقع، مکتوم داشتن حقیقت، اخذ رشوه یا فریب دادن اشخاص شده اند، علاوه بر انفصال دائم آنان ازخدمات دولتی قائل به حبس تعزیری از ۳ سال تا ۷ سال شده است.
•مجازات جرم جعل کارت پایان خدمت
°از سوی اشخاص عادی
اگر شخصی برای خود کارت پایان خدمت جعل کند به حبس از 6 ماه تا 1 سال یا جزای نقدی سه تا شش میلیون ریال محکوم خواهد شد. ولی اگر شخصی مرتکب فرد نظامی یا کارمند دولتی باشد، حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی 6 تا 30 میلیون ریال محکوم خواهد شد.
° توسط کارمندان دولتی و پرسنل نظامی
بموجب ماده 61 قانون خدمت وظیفه عمومی،در جهت حفظ سلامت سیستم اداری کشور، قانونگذار نسبت به پرسنل اداره
•مجازات جرم جعل کارت پایان خدمت توسط پرسنل موسسات مربوطه
قانونگذار در ماده 61 قانون خدمت وظیفه عمومی برای پرسنل سازمان نظام وظیفه و ارگان ها و موسسات دولتی و شوراها که اقدام به جعل کارت پایان خدمت یا اخذ رشوه یا معافیت غیرقانونی اشخاص گردند، مجازات 3 تا 7 سال حبس تعزیری را پیش بینی نموده است.
•مجازات صدور گواهی خلاف واقع توسط پزشک جهت معافیت از خدمت وظیفه شخص
بموجب ماده 539 قانون مجازات اسلامی در صورتی که پزشک تصدیق نامه ای برخلاف واقع برای شخصی جهت معافیت از خدمت در ادارات رسمی یا نظام وظیفه یا برای تقدیم به مراجع قضایی صادر کند، به حبس از شش ماه تا دو سال یا به سه تا دوازده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
هر گاه تصدیق نامه مزبور به واسطه اخذ مال یا وجهی انجام گرفته علاوه بر استرداد و ضبط آن به عنوان جریمه، به مجازات مقرر برای رشوه گیرنده محکوم می گردد.
•مجازات جرم جعل (تغییر) در ارقام و مشخصات پلاک وسیله نقلیه
بموجب ماده 720 قانون مجازات اسلامی هرکس در ارقام و مشخصات وسیله نقلیه موتوری زمینی، آبی،کشاوزی تغییر دهد و یا پلاک وسیله نقلیه دیگری را به آن الصاق نماید یا برای آن پلاک تقلبی بکار برد یا چنین وسایلی را با علم به تغییر و یا تعویض پلاک تقلبی مورد استفاده قرار دهد و همچنین هر کس به نحوی از انحا در شماره شاسی، موتور یا پلاک وسیله نقلیه موتوری و یا پلاک های موتور و شاسی که از طرف کارخانه سازنده حک یا نصب شده بدون تحصیل مجوز از راهنمایی و رانندگی تغییر دهد و آن را از صورت اصلی کارخانه خارج کند به حبس از شش ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.
•مجازات جرم جعل امضای چک
جرم جعل امضای صاحب دسته چک یا هر یک از دارندگان قانونی آن توسط اشخاص عادی از مصادیق جعل موضوع ماده 533 قانون مجازات اسلامی است و مرتکب علاوه بر جبران خسارت وارده به شش ماه تا سه سال حبس یا به پرداخت شش تا سی میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
مجازات شروع به جرم جعل و تزویر چیست؟
بموجب ماده 542 قانون مجازات اسلامی، مجازات شروع به جعل و تزویر در این فصل حداقل مجازات تعیین شده همان مورد خواهد بود..
✔نکته کاربردی:با توجه به این که قانونگذار در مقررات قانونی خاص دیگری به جرم انگاری مصادیقیاز بزه جعل اشاره نموده است .برای تشخیص قابلیت مجازات بودن شروع به جرم در آن موارد و مجازات مقرر قانونی می بایست به آن مقررات مراجعه نمود .
سند مجعول چیست؟
به گفته وکیل جعل بهعنوان وکیل پایه یک دادگستری در موسسه حقوقی دادیستا، کلیه موارد مربوط به قانون اسناد جعلی که بهعنوان سند مجعول شناخته میشود به شرح زیر است:
•جعل اسناد رسمی یا عادی: یعنی ایجاد نوشته یا مهر، قلم بردن در متون، خراشیدن یا محو کردن نوشته، کپی امضا، خط زدن یا سیاه کردن نوشته، ایجاد تغییر در تاریخ اسناد و هر اقدامی که منجر به تغییر در اسناد عادی یا اسناد رسمی رایج میشود.
•جعل اسناد هویتی: یعنی ایجاد یا تغییر در اسناد هویتی و ملی نظیر شناسنامه، کارت ملی، مدارک تحصیلی، گذرنامه، کارت پایان خدمت، جواز کسب و بهطورکلی هر آنچه مربوط به مدارک هویتی اشخاص باشد. عموماً دستکاری در شناسنامه یا کارت ملی میتواند شامل تغییر در تاریخ تولد یا حذف نام همسر از شناسنامه باشد.
•جعل اسناد مالی: یعنی جعل نمودن ارز رایج کشور شامل اسکناس، سکه، چک، سفته، اوراق بهادار و همچنین ضمانتنامههای بانکی. درواقع دستکاری و تصرف در هرگونه مدرکی که به مسائل مالی مرتبط است.
•جعل احکام مربوط به دادگاه و دادسرا: این مورد شامل جعل یا ایجاد تغییر در کلیه حکمهای صادرشده از جانب دادگاهها یا دادسراها است.
عناصر تشکیلدهنده سند مجعول (مادی و معنوی)
مجازات استفاده از سند مجعول، دارای دامنهای گسترده در دیوان عدالت اداری است. جرم استفاده از اسناد جعلی بسیار وسیع است و جزئیترین مسائل حقوقی را در برمیگیرد.
سند مجعول بهصورت کلی نیز میتواند با یک سند، نوشته یا مهر جعل گردد. بهصورت کلی باید به این موردتوجه داشت که جرم بهکارگیری سند مجعول شامل مواردی همچون جعل مدارک رسمی، شناسنامه، جعل اسناد ملکی و حقوقی، جعل مدارک تحصیلی و وصیتنامه و جعل هر مدرک معتبر و مهمی میتواند باشد.
لازم به ذکر است که جرم استفاده از سند مجعول بهصورت جزئی نیز صورت میگیرد. ممکن است بخشی از یک مدرک یا سند یا نوشته را جعل نمود. نظیر جعل امضای چک، جعل مبالغ مندرج در قرارداد، جعل تاریخ اسناد و از این قبیل موارد وجود دارد که در دسته جرم جعل جزئی قرار میگیرد.
✔نکته: بهتر است بدانید که جعل اسناد و مدارک میتواند بهصورت مادیباشد که در دسته جرم استفاده از اسناد مجعول است؛ یا به شکل معنویباشد که این نوع جرم مختص کارکنان ادارات دولتی و مراجع قضایی است و کلاً افراد عادی قادر به ارتکاب همچنین جرمی نیستند. جرم جعل معنوی به این معنی است که شخص کارمند اقدام به تحریف و تغییر در موضوع یا مضمون نوشتهها یا گفتههای دیگران کند. این نوع جعل به ساخت، دستکاری و یا جعل اسناد نیازی ندارد.
شرایط مربوط به جرم استفاده از سند مجعول
ارکان جرم جعل نظیر سایر جرائم شامل ارکان مادی، معنوی اکثریت معلوم و واضح است. رکن معنوی مربوط به جعل بر علم و آگاهی موجود بر مرتکب خلاف قانون بودن فعل اطلاق میگردد.
طبق قانون مجازات اسلامی جرم جعل سند تنها مختص به زمان اجرای جرم نیست. بهمحض دخل و تصرف و استفاده از سند مجعول، جرم جعل اسناد انجام میشود. بنا بر مشاوره وکیل پایه یک دادگستری منتفع بودن یا منتفع نبودن شخص جاعل یا اشخاصی که میخواهند از املاک و اسناد مجعول استفاده کنند ضرورتی ندارد. درواقع اقدام به این عمل برای جرم انگاری سند مجعول کفایت میکند.
✔نکته: جرم مربوط به استفاده از سند مجعول نهتنها باعث متضرر شدن مادی شخص میشود بلکه این ضرر میتواند از جهت معنوی نیز لحاظ شود و به زمانی اطلاق که به آبروی شخص لطمه خورده باشد.
مجازات استفاده از سند مجعول
بعد از بررسی روشهای اثبات جعل و پس از تایید جرم، مجازات تعیین میشود. جرم جعل سند طبق قانون مجازات اسلامی از دامنه گستردهای برخوردار است، بنابراین مجازاتی که برای هر یک از موارد در نظر گرفتهشده با یکدیگر متفات است؛ ازاینرو در ذیل هریک از شرایط را شرح میدهیم:
•مجازات برای جرم جعل مدارک و اسناد عادی نظیر اجارهنامه، قولنامه، مبایعهنامه و اسنادی از این قبیل بدینصورت است که علاوه بر برگرداندن مال تصاحبشده و جبران نمودن خسارت واردشده، فرد بایستی بین 6 ماه تا 2 سال حبس و به جزای نقدی محکوم گردد؛ که معادل مبلغ ۳ تا ۱۲ میلیون ریال در حق دولت است.
•مجازات جرم جعل مربوط به اسناد کاملاً رسمی به این صورت است که چنانچه شخص جاعل. اقدام به جعل امضا و مهر رهبری و یا روسای قوا نموده باشد، محکومبه گذراندن ۳ تا ۱۵ سال حبس است. چنانچه فرد امضای رئیسجمهور، وزیران و نمایندگان دولتی جعل کرده باشد، به ۱ تا ۱۰ سال حبس محکوم میگردد.
•مجازات برای جرم اسناد مالی نظیر جعل اسکناس یا چک برای فرد جاعل حبس بین ۵ تا ۲۰ سال را به دنبال خواهد داشت.
•مجازات برای جعل اسناد و مدارک تحصیلی بین ۱ تا ۳ سال حبس است.
•فرد جاعلی که اقدام به دخل و تصرف جعل در احکام دادگاهها کرده باشد و یا حتی با علم به مجعول بودن مدارک از آنها استفادهای کرده باشد، به ۱ تا ۱۰ سال حبس محکوم خواهد شد.
استفاده از سند جعلی
هر گونه استفاده از سندی که جعلی است و اصالت ندارد در صورت تحقق شرایط زیر، جرم استفاده از سند مجعول می باشد. پس استفاده از سند مجعول بعد از جرم جعل اتفاق می افتد و اگر جعلی بودن سند منتفی شود یا ثابت شود که توسط استفاده کننده جعل نشده است مساله استفاده از سند مجعول هم منتفی است. و اگر جعلی بودن سند استفاده شده اثبات شود دو جرم اتفاق افتاده است.
•فرد از سند جعلی استفاده کند.
•استفاده کننده علم به مجعول بودن سند داشته باشد.
•استفاده کننده از خلاف قانون بودن و جرم بودن اقدامی که انجام می دهد آگاهی داشته باشد.
•استفاده کننده سند مجعول را ارائه دهد یا منتشر نماید و یا به روش های دیگر بیان شده در قانون بکار ببرد.
•سند مجعول به قصد فریب دادن و ضرر زدن به دیگری مورد استفاده قرار بگیرد حتی اگر موجب فریب طرف مقابل نشود.
جرم استفاده از سند مجعول مطابق قانون جدید
آیا قانون کاهش مجازات حبس تعزیری که به قانون جدید کاهش معروف شده است، شامل جرم جعل سند نیز شده است؟ وکیل رضا بهروز متخصص کیفری درزمینهٔ جرم جعل میگوید: مطابق قانون مذکور، صرفاً مفاد مندرج در ماده ۵۳۶ کتاب پنجم مشمول کاهش در حبس تعزیری شده است. بدین ترتیب که هرکس با علم و اطلاع از جعل و یا تزویر بر اسناد غیررسمی، آنها را مورداستفاده قرار دهد، محکوم خواهد شد. مجازات این کار حبس از ۳ ماه تا ۱۸ ماه می باشد.
ارتباط جرم کلاهبرداری با استفاده از اسناد جعلی؟
لازم به ذکر است که اگر فرد مرتکب جرم های جعل و استفاده از سند جعلی ، با ارائه سند جعلی و به نحو متقلبانه موفق به بردن مال دیگران شود، جرم کلاهبرداری هم اتفاق افتاده است و به مجازات آن هم محکوم خواهد شد و حتی اگر موفق به بردن مال نشود ممکن است به مجازات شروع به کلاهبرداری محکوم شود.
مراحل شکایت کیفری جرایم جعل چیست؟
طرح شکایت کیفری توسط وکیل پرونده جعل درمورد این جرایم ، با ارائه مدارک قانونی لازم و اثبات کننده جرم در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت و به دادسرای محل وقوع جرم جهت انجام تحقیقات مقدماتی ارسال می گردد و معمولا تحقیقات در خصوص جعلی بودن سند از طریق اداره آگاهی و کلانتری مربوطه صورت خواهد گرفت.
پس از تکمیل تحقیقات بازپرس در صورت جرم بودن عمل انجام شده توسط مرتکب نسبت به صدور قرار مجرمیت، و در غیراین صورت قرار منع تعقیب اقدام می نماید.
آیا جرم استفاده از سند مجعول قابلگذشت است؟
در این رابطه باید گفت که قابلگذشت بودن مجازات در نظر گرفتهشده برای مجرمین منوط به نوع سند جعلشده است. مجازات جرم مربوط به اسناد غیررسمی قابل بخشش و گذشت است. اما اگر سند جعلشده ازجمله اسناد رسمی باشد، مجازات این جرم قابلگذشت نیست.
نقش وکیل کیفری در کاهش مجازات جعل اسناد
ممکن است شخص یا اشخاصی با استفاده از اسناد و مدارک جعلی اقدام به فریب یا سوءاستفاده از شما بکنند. در این شرایط میتوانید با مشاوره حقوقی تلفنی از طریق شماره 09128892520📞با وکیل رضا بهروز در تماس باشید و راهنمای لازم را دریافت کنید. شما پس از دریافت اطلاعات حقوقی کامل باید برای اقدام از وکیل کیفری برای اثبات ادعای جعل از طریق دادگاه کمک بگیرید.