تبانی برای بردن مال غیر با طرح دعوای صوری در مراجع قضایی جرم است. در واقع در صورتی که دو یا چند نفر با قصد بردن مال دیگری با تبانی قبلی علیه یکدیگر طرح دعوا کنند یا با تبانی با یکی از طرفین دعوا با اعتراض ثالث یا ورود ثالث قصد بردن مال یا تضییع حق او را داشته باشند، این جرم اتفاق میافتد.
جرم تبانی برای بردن مال غیر چیست؟
در واقع این جرم در چهار حالت مختلف محقق میشود:
• اقامه دعوای صوری در مراجع قضایی علیه یکدیگر برای بردن مال غیر؛
• ورود شخص ثالث به دعوای مطروحه در دادگاه با تبانی با یکی از طرفین دعوا به قصد تضییع حق طرف دیگر دعوا؛
• اعتراض ثالث به حکم صادره از دادگاه با تبانی با یکی از طرفین دعوا به قصد تضییع حق طرف دیگر دعوا؛
• اعتراض ثالث اجرایی یا طرح دعوای مستقیم نسبت به محکومبه (آن چیزی که موضوع حکم دادگاه است) با تبانی با یکی از طرفین دعوا.
ارکان جرم تبانی برای بردن مال غیر:
این جرم در قانون مجازات ایران به عنوان نوعی کلاهبرداری تلقی شده و مجازات خاص خود را دارد. البته بهتر است بدانید که این جرم برای وقوع و تحقق مستلزم وجود ارکان و عناصری است. از جمله:
• عنصر قانونی جرم تبانی
ماده قانونی و مستند جرم تبانی عبارت است از قانون مجازات اشخاصی که برای بردن مال غیر تبانی مینمایند مصوب 1307 که به موجب مواد یک و دو قانون مزبور هرگونه تبانی برای بردن مال غیر در حکم کلاهبرداری بوده و مستوجب مجازات است . ماده قانون مزبور مقرر می دارد : هر گاه اشخاصی با یکدیگر تبانی کرده و برای بردن مالی که متعلق به غیر است بر همدیگر اقامه دعوی نمایند این اقدام آنها جزء تشبث به وسایل متقلبانه برای بردن مال دیگری که به موجب ماده ۲۳۸ قانون مجازات عمومی پیشبینی شده است محسوب و به مجازات مندرجه در ماده مزبوره محکوم خواهند شد .
• عنصر مادی جرم تبانی برای بردن مال غیر
عنصر مادی جرم تبانی برای بردن مال غیر، به مجوب ماده یک و دو قانون مزبور عبارت است از : اقامه دعوا و شرکت در دعوای مطروحه که به وسیله آن جهت بردن مال دیگری شراکت و همکاری با زمینه قبلی و دسیسه و برنامه ریزی شده و تبانی صورت گیرد.
• عنصر معنوی جرم تبانی برای بردن مال غیر
عنصر معنوی جرم تبانی برای بردن مال غیر، بدین معناست که مجرم قصد و نیت مجرمانه در ارتکاب جرم تبانی برای بردن مال دیگری را داشته باشد . یعنی با آگاهی از اینکه مال متعلق به دیگری است با قصد تصاحب اموال دیگران اقدام طرح دعوای صوری و واهی می نماید .
شرایط تحقق جرم تبانی برای بردن مال غیر
برای تحقق جرم تبانی برای بردن مال غیر، وجود شرایط زیر لازم است. از جمله:
• تبانی به تنهایی امکانپذیر نیست و باید حداقل دو نفر در آن مشارکت داشته باشند.
• بین افراد برای تصاحب مال غیر باید توافق و تبانی وجود داشته باشد.
• افراد باید برای تصاحب مال غیر، اقدامات متقلبانهای انجام دهند.
• افراد باید قصد تصاحب مال غیر را داشته باشند.
مجازات تبانی برای بردن مال غیر چیست؟
• حبس از یک تا ۷ سال؛
• پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است.
در رابطه با مجازات جرم تبانی برای بردن مال غیر باید این نکته را در نظر گرفت که چنانچه این جرم دارای شاکی خصوصی باشد، قابل گذشت محسوب میشود و در نتیجه حداقل و حداکثر مجازات حبس آن نصف میگردد.
بنابراین در رابطه با مجازات حبس این جرم باید توجه داشت:
• در صورت وجود شاکی خصوصی مجازات حبس این جرم از شش ماه تا سه سال و شش ماه است؛
• در صورت عدم وجود شاکی خصوصی مجازات حبس این جرم از یک تا هفت سال میباشد.
شروع به جرم تبانی برای بردن مال غیر :
شروع به جرم تبانی برای بردن مال غیر به موجب ماده ۶۱۱ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات که مقرر میدارد : هر گاه دو نفر یا بیشتر اجتماع و تبانی بنمایند که علیه اعراض یا نفوس یا اموال مردم اقدام نمایند و مقدمات اجرائی را هم تدارک دیده باشند ولی بدون اراده خود موفق به اقدام نشوند حسب مراتب به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهند شد ، جرم تلقی شده و به موجب قانون مزبور مستوجب مجازات است .
مرور زمان در جرم تبانی برای بردن مال غیر:
مرور زمان یعنی مدت زمانی از وقوع جرم یا قطعیت حکم محکومیت گذشته باشد و به دلیل گذشت این مدت جرم قابل پیگیری نباشد. هنگامی که مرور زمانی در یک جرم محقق شود دیگر امکان تعقیب و رسیدگی به آن جرم یا اجرای مجازات آن وجود ندارد. در جرم تبانی برای بردن مال دیگری به موجب بند پ ماده 105 قانون مجازات اسلامی مرور زمان هفت سال می باشد و بعد از انقضای هفت سال از آخرین اقدام قضایی جرم مزبور دیگر قابل تعقیب نیست .
تعلیق مجازات جرم تبانی برای مال غیر چگونه است؟
مطابق با ماده ۴۶ قانون مجازات اسلامی «در جرایم تعزیری درجه سه تا هشت دادگاه میتواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم، اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از یک تا پنج سال معلق نماید. دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز پس از اجرای یک سوم مجازات میتواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی، تقاضای تعلیق نماید. همچنین محکوم میتواند پس از تحمل یک سوم مجازات، در صورت دارا بودن شرایط قانونی، از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری تقاضای تعلیق نماید».
مطابق با تبصره ماده ۴۷ قانون مجازات اسلامی امکان تعلیق مجازات در رابطه با کلاهبرداری و کلیه جرایم در حکم کلاهبرداری و جرایمی که مجازات کلاهبرداری درباره آنها مقرر شده یا طبق قانون کلاهبرداری محسوب میشود وجود دارد. از آنجایی که مرتکبین جرم تبانی برای مال غیر به مجازات کلاهبرداری محکوم میشوند، بنابراین امکان تعلیق مجازات مرتکبین این جرم نیز وجود دارد. اما امکان تعویق صدور حکم در این جرم وجود ندارد.
شکایت از جرم تبانی برای بردن مال غیر چگونه است؟
برای شکایت از این جرم باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کنید و شکواییه خود را ثبت نمایید. لازم به ذکر است، پیش از مراجعه به دفاتر قضایی لازم است در سامانه ثنا ثبت نام کنید. توصیه میشود جهت تنظیم شکواییه به وکیل کیفری مراجعه کنید.
نمونه متن شکواییه تبانی برای بردن مال غیر:
دادستان محترم عمومی و انقلاب شهرستان ……….
احتراماً به استحضار می رساند اینجانب ………. به موجب شماره کلاسه ………. به تاریخ ………. در شعبه ………. دادگاه عمومی شهرستان ………. دعوایی با عنوان تصرف عدوانی و خلع ید از ملک به شماره ثبتی ………. علیه آقا/خانم ………. اقامه نموده ام. مشتکی عنه با اقامه دادخواست ورود ثالث و ذینفع اعلام نمودن خویش، به بررسی ماهوی پرونده مزبور وارد شده و علی الظاهر همانا که مشارالیه رابطه نسبی با آقا/خانم ………. دارد، قصد تبانی به منظور بردن مال اینجانب را دارند. علی ای الحال با عنایت به ظاهر رویه رسیدگی و نیز شهادت شهود و نیز شماره کلاسه پرونده مزبور و قرائن و شهواد موجود، از مقام محترم قضایی تعقیب و مجازات مشتکیعنه به اتهام تبانی برای بردن مال غیر را به استناد ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری مورد استدعاست.
چگونگی تنظیم لایحه دفاعیه جرم تبانی برای بردن مال غیر:
چگونگی تنظیم لایحه دفاعیه با توجه به اثری که در روند پرونده و اقناع قاضی دارد بسیار حائز اهمیت است .
برای تنظیم لایحه دفاعیه لازم است فرد حقوقی متخصصی در این حوزه اقدام به تنظیم لایحه نماید و مستندات قانونی، رویه قضایی، نظرات مشورتی، مدارک ، شواهد و دلایل اثبات جرم را ضمیمه لایحه کرده و تقدیم دادگاه کند.
آیا تبانی برای بردن مال غیر، قابل گذشت است ؟
تبانی برای بردن مال غیر مانند سایر جرایم در حکم کلاهبرداری مشروط به اینکه ارزش موضوع جرم کمتر صد میلیون باشد قابل گذشت است . به موجب اصلاحیه ماده 104 قانون مجازات اسلامی و ماده 11 قانون کاهش مجازات ارزش مال موضوع جرم کمتر از یکصد میلیون تومان باشد قابل گذشت بوده و اگر ارزش مال موضوع جرم بیش از یکصد میلیون تومان باشد غیر قابل گذشت می باشد .
مرجع قضایی صالح رسیدگی به جرم تبانی برای بردن مال غیر:
جرم تبانی همانند سایر جرایم در حکم کلاهبرداری جرم تعزیری درجه پنج می باشد و تحقیقات مقدماتی آن ابتدا در دادسرای عمومی و انقلاب محل وقوع جرم صورت می گیرد و پس از صدور قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست دادگاه کیفری دو همان محل صالح به رسیدگی و صدور حکم خواهد بود.
قانون مجازات اشخاصی که برای بردن مال غیر تبانی مینمایند
مصوب ۱۳۰۷ شمسی
ماده اول : هر گاه اشخاصی با یکدیگر تبانی کرده و برای بردن مالی که متعلق به غیر است بر همدیگر اقامه دعوی نمایند این اقدام آنها جزء تشبث به وسایل متقلبانه برای بردن مال دیگری که به موجب ماده ۲۳۸ قانون مجازات عمومی پیشبینی شده است محسوب و به مجازات مندرجه در مادهمزبوره محکوم خواهند شد.
ماده دوم : اشخاصی که به عنوان شخص ثالث در دعوایی وارد شده یا به عنوان شخص ثالث بر حکمی اعتراض کرده یا بر محکوم به حکمیمستقیماً اقامه دعوی نمایند و این اقدامات آنها ناشی از تبانی با یکی از اصحاب دعوی برای بردن مال یا تضییع حق طرف دیگر دعوی باشد کلاهبردار محسوب و علاوه بر تأدیه خسارات وارده به مجازات کلاهبرداری محکوم خواهند بود. تبانی هر یک از طرفین دعوای اصلی با اشخاص فوق نیز در حکم کلاهبرداری است و مرتکب به مجازات مذکوره محکوم میگردد.
تبصره : اشخاصی که اقدامات مذکوره در فوق را قبل از تاریخ اجرای این قانون نمودهاند در صورتی مجازات خواهند شد که پس از تاریخ اجرایاین قانون نیز آن اقدامات را تعقیب نمایند.
نکات مهم درباره جرم تبانی برای بردن مال غیر:
• صرف تبانی و قصد ارتکاب جرم، بدون انجام اقدامات متقلبانه، جرم محسوب نمیشود.
• اثبات علم و سوءنیت مرتکبین در جرم تبانی برای بردن مال غیر، از اهمیت بالایی برخوردار است.
• در صورتی که تبانی برای بردن مال غیر منجر به تصاحب مال توسط مرتکبین شود، علاوه بر مجازات حبس، به رد مال نیز محکوم خواهند شد.
• اگر تبانی برای بردن مال غیر به مرحله اجرا نرسد، مجازات آن نصف مجازات کلاهبرداری است.
سوالات متداول❔
▪️جرم تبانی برای بردن مال غیر چیست؟
این جرم عبارت است از تبانی یک یا چند نفر با یکی از اصحاب دعوا و طرح دعوای صوری برای بردن مال یا تضییع حق طرف دیگر دعوا.
▪️ جرم تبانی برای بردن مال غیر چگونه اتفاق میافتد؟
این جرم در چهار حالت مختلف ممکن است اتفاق بیفتد:
الف- طرح دعوای صوری علیه یکدیگر برای بردن مال غیر؛
ب- ورود شخص ثالث به دعوا با تبانی با یکی از اصحاب دعوا به قصد تضییع حق طرف دیگر دعوا؛
ج- اعتراض ثالث به حکم دادگاه با تبانی با یکی از اصحاب دعوا به قصد تضییع حق طرف دیگر دعوا؛
د- اعتراض ثالث اجرایی یا طرح دعوای مستقیم نسبت به محکومبه با تبانی با یکی از طرفین دعوا.
سخن پایانی
از آنجایی که دعاوی مربوط به جرم تبانی برای بردن مال غیر در حوزه جرایم کلاهبرداری محسوب می شوند و کیفری هستند و اثبات جمع ارکان وقوع جرم در آن کار راحتی نیست.
به همین جهت، توصیه می شود قبل از هر اقدامی برای اقامه این نوع دعاوی و یا برای دفاع از خود در این نوع دعاوی حتما از یک وکیل کلاهبرداری یا وکیل کیفری استفاده شود و پرونده به او سپرده شود.
وکیل متخصص در دعاوی کلاهبرداری به جهت تسلطی که بر قوانین و رویه قضایی دادگاه ها دارد و با علم و تجربه ای که دارد، می تواند به موکل خود در این زمینه کمک کند و پرونده را به بهترین روش ممکن پیگیری کند.
وکیل رضا بهروز متخصص در حوزه دعاوی کیفری و کلاهبرداری،از جمله دعاوی مربوط به تبانی برای بردن مال غیر به شما کمک میکنید تا در پرونده خود به نتیجه مورد نظر برسید.
برای مشاوره با ما در تماس باشید
09128892520📞