پلمپ چیست؟
همانطور که احتمالاً میدانید، پلمپ به معنای بستن و مهروموم کردن یک واحد صنفی، خانه یا هر واحد دیگر به دلایل مختلف است. درواقع اگر در هر مکان از رستوران، خانه و یا مغازه یک اقدام غیرقانونی انجام شود، مراجع قضایی آن را پلمپ کرده و آن را میبندد. هیچکس حق ورود و خروج به مغازه یا خانه و یا استفاده از آن را ندارد تا زمانی که فک پلمپ توسط واحد قضایی انجام شود. در صورت فک پلمپ به صورت غیرقانونی، مجازات سختی برای فرد خاطی در نظر میگیرند.
دلایل پلمپ واحد های صنفی؟
در صورتی که یک مغازه یا همان واحد صنفی به شغلی مشغول شود که برای چیزی غیر از آن پروانه کسب دریافت کرده بود. تصور کنید یک واحد صنفی که پروانه کسب آن مربوط به فروشگاه خیاطی است در واحد صنفی خود به کار خواروبار فروشی مشغول شود.
در صورتی که یک واحد صنفی بدون هیچ دلیل موجه و مشخصی بیشتر از ۱۵ روز اقدام تعطیل کردن مغازه خود کند. البته این تعطیلی بیش از اندازه موجب دردسر مصرف کنندگان و مشتریها را گردد.
واحدهای صنفی باید به اتحادیه مربوطه خود حق عضویت بپردازند. یکی از دلایل پلمپ نیز عدم پرداخت حق عضویت واحد صنفی به اتحادیه مربوطهاش است.
تمام اتحادیههای اصناف برای شاغلان در صنف خود قوانینی را تعیین می کنند. اگر فرد صنفی در واحد صنفی خود قوانین ابلاغی اتحادیه مربوطه را رعایت نکند موجب پلمپ مغازه میشود.
قانون نظام صنفی تکالیفی مقرر میکند که واحدهای صنفی موظف به انجام آنها هستند و در صورت عدم رعایت این تکالیف امکان پلمپ مغازه به وجود میآید.
مراحل فک پلمپ؟
صاحب واحد صنفی پلمپ شده برای فک پلمپ یا جلوگیری از پلمپ واحد صنفیاش باید مدارکی را تهیه و به اتحادیه صنف مربوطه ارائه دهد. علاوه بر مدارک باید یک تقاضانامه برای رفع پلمپ یا جلوگیری از پلمپ نیز به اتاق اصناف تحویل دهد. مراحلی که فرد صنفی باید جهت رفع یا جلوگیری از پلمپ انجام دهد به شرح زیر است:
فرد باید به اتحادیه ذیربط مراجعه کند و با ارائه مدارک مربوط به فرد صنفی و ارائه مدارک مربوط به واحد صنفی اقدام به تشکیل پرونده کند.
گواهی مشخص شده در ماده ۱۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم را به اتحادیه صنفی ارائه دهد.
علاوه بر گواهی مربوط به قانون مالیات، گواهی جهت اثبات عدم سوءپیشینه و گواهی صلاحیت نظامی برای صنفهایی که مشمول آن میشوند نیز باید ارائه شود.
همچنین ارائه گواهی صلاحیت بهداشتی محیط و گواهی کارت سلامت بهداشت فردی برای صنفهایی که مشمول آن میشوند نیز الزامی است.
مجازات شکستن پلمپ چیست؟
برای پاسخ به این سوال باید به قانون مجازات اسلامی رجوع کنیم. در مادهی ۵۴۳ قانون مجازات اسلامی در رابطه با موضوع مجازات شکستن پلمپ آمده است: (هر گاه محلی یا چیزی بر حسب امر مقامات صالح رسمی مهر یا پلمپ شده باشد و کسی عالما و عامدا آن را بشکند يا محو نمايد يا عملي مرتکب شود که در حکم محو يا مجازات شکستن پلمپ تلقي شود مرتكب به حبس از سه ماه تا دو سال محكوم خواهد شد. در صورتي كه مستحفظ آن مرتكب شده باشد به حبس از يك تا دو سال محكوم مي شود و اگر ارتكاب به واسطه اهمال مستحفظ واقع گردد مجازات مستحفظ يك تا شش ماه يا حداكثر (۷۴) ضربه شلاق خواهد بود.)
فک پلمپ چیست؟
بسیاری از افرادی که در واحد های صنفی مشغول کسب و کار میباشند، مسلما نام اصطلاحات حقوقی همچون: مجازات شکستن پلمپ و فک پلمپ و…. را شنیده اند. فک پلمپ جز اصطلاحات قانونی میباشد که امروزه کاربرد بسیار زیادی دارد و کسانی که به آن بی توجهی میکنند و قوانین را زیر پا میگذارند مجازات خواهند شد.
معنای دقیق فک پلمپ یعنی بدست آوردن اجازهی قانون برای از بین بردن پلمپ مکانی پس از تعطیل شدن و بستن مکانی با هدف عدم فعالیت آن میباشد.
برای فک پلمپ واحد های صنفی اصولا باید مراحل قانونی زیر طی شود:
•پس از صدور پروانه کسب ،امکان فک پلمپ وجود دارد.
•یا پس از گذشت یک هفته از تاریخ پلمپ در صورت تشکیل پرونده در اتحادیه این امکان بوجود می آید.
•ارائه مدارک مربوط توسط متقاضی به اتحادیه باید انجام شود.
در رابطه با شرط سوم، بهترین اقدام از جانب صاحب ملک و شغل آن میباشد که بدهی مالی اش را پرداخت کند و یا آنکه قوانینی را که زیر پا گذاشته است، رعایت کند و درخواست بازگشایی مجدد واحد صنفی اش را از مراجع قانونی درخواست کند و از اقداماتی همچون شکستن پلمپ خودداری کند، چرا که مجازات شکستن پلمپ در قانون جزای کشور ما پیش بینی شده است.
اصولا عملیات فک پلمپ توسط نیروی انتظامی، پس از گذراندن مراحل بالا انجام میشود و افراد اجازهی شکستن پلمپ بدون اجازه ی قانون را ندارند، مگر نه مجازات شکستن پلمپ که با آن اشاره کردیم، شامل حال آنان خواهد شد.
طبق آمار سال های گذشته، رستوران ها و غذاخوری هایی که اصول بهداشتی را زیر پا میگذارند، بیشترین آمار پلمپ شدن را دارند که در صورت بی توجهی به آن به مجازات شکستن پلمپ محکوم میشوند.
نکات حقوقی مجازات شکستن پلمپ چیست؟
به این نکته توجه داشته باشید که پلمپ کردن جز مواردی نمیباشد که تنها و منحصرا در اختیار وظایف قاضی و مقام قضایی باشد بلکه برخی از سازمان های دولتی مانند شهرداری از جانب دولت این اجازه را دارند تا واحدهای صنفی که خلاف قوانین و حقوق کسب و کار عمل می کنند را پلمپ کنند و به نحوی از ادامه ی فعالیت غیر قانونی آنها جلوگیری کنند.
ناگفته نماند که مامورین شهرداری هم نمیتوانند بدون اجازه از جانب محاکم قانونی و کمیسیون ماده صد، اقدام به پلمپ و تعطیلی واحد صنفی کنند، بنابر این افراد باید به این موضوع توجه داشته باشند که مجازات شکستن پلمپ شامل افرادی میشود که بدون طی کردن مراحل قانونی فک پلمپ، برای از بین بردن پلمپ، خودسرانه عمل کنند.
در رابطه با دلایل اصلی پلمپ کردن اماکن مختلف و شرایط فک پلمپ، می توان به ماده ی ۲۷ قانون نظام صنفی نیز استناد کرد: (محل دایر شده بوسیله هر شخص حقیقی یا حقوقی که پروانه کسب دائم یا موقت برای آن صادر نشده باشد با اعلام اتحادیه راسا از طریق نیروی انتظامی پلمپ می گردد.
○قبل از پلمپ محل دایر شده از ۲ تا ۲۰ روز به دایر کننده مهلت داده میشود تا کالای موجود در محل را تخلیه کند.
○کسانی که پلمپ و یا لاک و مهر محلهای تعطیل شده در اجرای این قانون را بشکنند و محلهای مزبور را به نحوی از انحاء برای کسب مورد استفاده قرار دهند به مجازاتهای مقرر قانون مجازات اسلامی محکوم خواهند شد.)
مجازات فک پلمپ غیرقانونی؟
فک پلمپ غیرقانونی یعنی فرد بدون اجازه مراجع قضایی ذیصلاح اقدام به شکستن مهر و موم مکان پلمپ شده کند و یا در مکان پلمپ شده عبور و مرور کند و از آن مکان استفاده کند. این عمل غیرقانونی مجازاتی در پی دارد که در قانون مجازات اسلامی مشخص شده است. در ماده ۵۴۳ قانون مجازات اسلامی، فک پلمپ غیرقانونی جرم انگاری شده است و مجازات حبس برای آن در نظر گرفته شده است. بنابراین این مجازات شامل کسانی میشود که بدون طی کردن روند قانونی اقدام به فک و شکستن پلمپ مینمایند و برای از بین بردن پلمپ خودسرانه عمل میکنند.
در ماده ۵۴۳ قانون مجازات اسلامی آمده است: «هرگاه محلی یا چیزی بر حسب امر مقامات صالح رسمی مهر یا پلمپ شده باشد و کسی عالما و عمدا آن را بشکند یا محو کند یا عملی مرتکب شود که در حکم محو یا مجازات شکستن پلمپ تلقی شود مرتکب به حبس از سه ماه تا دو سال محکوم خواهد شد. در صورتی که مستحفظ آن مرتکب شده باشد به حبس از یک تا دو سال محکوم میشود و اگر ارتکاب به واسطه اهمال مستحفظ واقع گردد مجازات مستحفظ یک تا شش ماه یا حداکثر ۷۴ ضربه شلاق خواهد بود».
راه های جلوگیری از مجازات فک پلمپ غیرقانونی؟
فک پلمپ یعنی صاحب مکان پلمپ شده اجازه قانون برای از بین بردن پلمپ را به دست آورد. بنابراین برای فک پلمپ باید مراحل قانونی طی شود. بعد از صدور پروانه کسب برای اماکنی که جواز کسب نداشتند امکان فک پلمپ فراهم میشود. همچنین پس گذشت حداقل یک هفته از تاریخ پلمپ در صورتی که فرد صنفی در اتحادیه صنف مورد نظر خود پرونده تشکیل دهد امکان فک پلمپ ایجاد میشود. علاوه بر آن متقاضی باید مدارک لازم را به اتحادیه ارائه دهید.
بهترین اقدام از طرف صاحب ملک پلمپ شده این است که بدهیهای مالیاش را پرداخت کند و یا قوانینی که زیر پا گذاشته را جبران و رعایت کند. پس از انجام این اقدامات بازگشایی واحد صنفی خود را از اتحادیه صنفی مربوطه درخواست کند. صاحب ملک باید از شکستن پلمپ خودداری کند. زیرا همانطور که پیشتر اشاره کردیم شکستن غیرقانونی پلمپ اماکن جرم است و برای آن مجازات تعیین شده است. پس از آن که مراحل بالا انجام شد فک پلمپ با اجازه مراجع قضایی و توسط مأمورین نیروی انتظامی انجام میگیرد.
پلمپ توسط چه مراجعی امکان پذیر است؟
دادگاه و مقام قضایی حق پلمپ یک مکان را دارند. اما علاوه بر آنها، برخی از اشخاص و سازمان های دیگر مانند شهرداری، اتحادیه صنفی و نیروی انتظامی نیز می توانند با توجه به قوانین صادرشده نسبت به پلمپ کردن مکان مورد نظر اقدام کنند. این سازمان ها می توانند در صورت بروز اقدامات غیرقانونی نسبت به پلمپ کردن مغازه، خانه و یا اداره اقدام کنند و مانع از ادامه فعالیت آنها شوند.
درخواست فک پلمپ؟
شما می توانید پس از صدور پروانه کسب و یا گذشت یک هفته از تاریخ پلمپ و تشکیل پرونده در اتحادیه، با ارائه تمامی مدارک مربوط به نیروی انتظامی نسبت به درخواست فک پلمپ اقدام کنید. بهتر است به هیچ عنوان نسبت به شکستن پلمپ اقدام نکنید. همراه داشتن کارت ملی برای احراز هویت و کارت عابر بانک برای پرداخت هزینه دادرسی الزام است. همچنین بهتر است تصاویر سند مالکیت و اجاره نامه را نیز داشته باشید.
برای رفع پلمپ مغازه چه باید کرد؟
پس از پلمپ مغازه صاحب آن اجازه دارد مکان مورد نظر را تخلیه کند. مهلت تخلیه نیز 10 الی 20 روز پیش از پلمپ است. در صورت شکایت نسبت به پلمپ مغازه خود باید به کمیسیون نظارت صنعتی مراجعه کنید. در صورتی که شکایت شما پذیرفته گردد، اتحادیه صنفی مسئولیت جبران خسارت را خواهد داشت.
برای فک پلمپ مغازه باید مدارک لازم را به اتحادیه صنف مربوطه خود ارائه کنید. همچنین باید یک تقاضانامه برای رفع پلمپ تحویل دهید. پس از آن باید با توجه به ماده 186 قانون مالیات های مستقیم، گواهی مشخص شده را به اتحادیه صنفی ارائه کنید.
از دیگر گواهی های لازم میتوان به گواهی مربوط به قانون مالیات، گواهی صلاحیت نظامی و اثبات عدم سو پیشینه، گواهی صلاحیت بهداشتی محیط و گواهی کارت سلامت بهداشت فردی اشاره کرد.
پلمپ مغازه توسط اداره اماکن
اگر مغازه ای به شغلی غیر از شغل جواز کسب شده اقدام کند، یا بیش از15 روز تعطیل باشد و به مصرف کننده زیان وارد گردد، یا اگر قوانین مربوط به نظام وظیفه را انجام ندهد، توسط اماکن پلمپ می شود. در هر صورت، فرد یا دارنده ملک باید تمامی بدهی خود را پرداخت نماید یا قوانینی را که زیرپا گذاشته است رعایت کند تا مغازه او فک پلمپ شود. در صورتی که سرخود نسبت به فک پلمپ مغازه خود اقدام کنید، با مجازات سنگینی رو به رو خواهید شد.